Сряда, 13 Ноември 2019
Понеделник, 09 Септември 2019 11:52

Иво Христов: Държавата отдавна няма функциониращ парламент. Имаме самодържец

Не бях съгласен президентът да прави обръщение в парламента, но той беше убеден, че трябва да бъде спазен институционалният подход и го направи, коментира бившият началник кабинет на държавния глава и настоящ евродепутат.

Аз съм в постоянна връзка с президента, смятах че не си струва да се прави обръщение към парламента, защото той удари институционалното дъно. Това заяви в предаването "Тази сутрин" по bTV  евродепутатът от БСП Иво Христов. Той отбеляза обаче, че президентът е избрал да се спази институционалния подход.

"Парламентът гони историческо дъно по доверие, ако въобще можем да говорим за доверие. Президентът беше убеден, че трябва да бъде спазен институционалният подход и го направи. Той заяви всичко онова, което хората мислят и което някой трябва да изговори. Разбира се, не бе разбран, както се и очакваше", коментира Иво Христов.

"Това е общ закон – улицата пренаписва правилата, той изтъква една обществена закономерност", коментира Иво Христов думите на Румен Радев, че улицата ще помете статуквото.

"Държавата отдавна няма функциониращ парламент. Имаме самодържец. Местните изори са по-горещи. В България изборният процес е толкова опорочен, че поставям под въпрос всички резултати оттук нататък”, категоричен беше Иво Христов.

Шансовете на Мая Манолова да спечели изборите в София никак не са малки, каза още Христов. По думите му в столицата има очакване за промяна.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

"В София има натрупано очакване за промяна. Софиянци искат градът да има добър стопанин и естет; да не се случват повече безобразия като плочките пред "Свети Седмочисленици", перките на акули по "Граф Игнатиев", сечта в Борисовата градина, за която по-малко се говори, но която наблюдавам всеки ден."

По думите му Мая Манолова трябва да знае, че за да получи доверието на хората, трябва да не концентрира своя изобличителен патос върху модела "ГЕРБ" или модела "Фандъкова".

"Няма такъв модел. Има модел "Борисов" в България и тя трябва ясно да заяви какво е отношението ѝ към Борисов", смята Христов.

"Ако в дните след евентуалното ѝ избиране тя каже, че ще работи за доброто на софиянци и София в съдружие с всички власти, това значи да се отметне от всичко онова, което е говорила преди. Не може да се реформира моделът в София съвместно с Бойко Борисов, той е автор на този модел, бивш кмет на София и патрон на целия модел "ГЕРБ" в страната."

източник: btvnovinite.bg

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 09 Септември 2019 11:52
  Борисов разпореди работа в съкратени срокове по въпроса с яз. "Студена"

  Работа в пълен синхрон и в съкратени срокове по въпроса с язовир „Студена“ разпореди днес министър-председателят Бойко Борисов по време на правителственото заседание, съобщава БНТ

 • Понеделник, 09 Септември 2019 11:52
  Румен Радев и Херо Мустафа обсъдиха енергетиката и върховенството на закона

  Президентът и посланикът на САЩ у нас проведоха работна среща

 • Понеделник, 09 Септември 2019 11:52
  "Икономист" прогнозира разпадане на управляващата коалиция в България

  Предстои предсрочен парламентарен вот след поканата за влизане в т.нар. чакалня на еврозоната, смятат анализаторите от "Икономист интелиджънс юнит" - анализаторското звено на групата "Икономист", за развитието на България до 2024 г.

  Тази управляваща коалиция в България няма да издържи до следващите избори през май 2021 г. и предстои предсрочен парламентарен вот, най-вероятно след поканата за влизане в т.нар. чакалня на еврозоната.

  Още по-голямото интегриране на страната в евроинституциите ще зависи от борбата с корупцията, напредъка в спазване върховенството на закона и провеждането на вътрешни реформи. Но прогресът в тази посока ще бъде бавен.

  Постепенно ще се подобрява и качеството на администрацията и премахването на ненужните регулации.

Оставете коментар