Петък, 28 Февруари 2020

Сряда, 11 Септември 2019 14:59

Разследването за шпионаж: Осем задържани. Малофеев и Решетников с 10-годишна забрана за влизане в България

Борисов: Отношенията с Русия не могат да се поставят само в една плоскост. Нямаме нищо против хората, които обичат Русия.

 

Държавата е наложила 10-годишна забрана за влизане в България и на руския бизнесмен Константин Малофеев във връзка с разследването по шпионския скандал. Това съобщи по време на изслушването си в Народното събрание главният прокурор Сотир Цацаров.

Вчера такава забрана получи бившият ръководител на Руския институт за стратегически изследвания Леонид Решетников.

Цацаров напълно отхвърли твърденията, че разследването е политическа акция преди местните избори и подчерта, че то не е атака срещу Движение „Русофили“.

„Аз не мога да се съглася с твърдението, че това представлява политическа акция, която политическа акция е свързана с предстоящи местни избори, печелене на политически дивиденти или прочие. Това, което ние правим е да се опитваме да си вършим работата. Фактът, че движението е било използвано за реализацията на определени цели, които са и съответно финансирани, не означава, че ние трябва да хвърлим сянка или да преследваме за идеи членовете на това движение“, каза той, цитиран от БНР.

Сигналът за готвени протести, които могат да се радикализират, е внесен и до главния прокурор. В кулоарите на парламента обаче Цацаров каза, че все още не е запознат с неговото съдържание.

„Сигналът е внесен, но съвсем откровено казвам, че с оглед на заниманията с много други неща, включително и това (изслушването – б.р.), не съм имал време да го прочета. Сигналът ме чака на бюрото в момента, който се върна“, каза той.

Главният прокурор Сотир Цацаров бе изслушан в Народното събрание за шпионския скандал по искане на партия „Атака“.

По-рано днес парламентът изслуша по същата тема шефа на ДАНС и вътрешния министър по предложение на ГЕРБ.

Шпионската афера и обвинението към председателя на сдружение „Русофили“ Николай Малинов коментира и премиерът Бойко Борисов в Министерски съвет. Геополитическата ориентация на България е Европейският съюз и НАТО,  заяви той в началото на правителственото заседание.

„Всеки има право да развива своята дейност с неправителствени организации, едните подкрепят религията, другите културата, трети обичат Русия, други Америка, трети Европа. Но нашата геостратегическа ориентация е подкрепена от всички партии много преди ГЕРБ да го има. Ние сме поели по пътя на ЕС-НАТО“, каза Борисов.

Борисов сравни сегашното разследване с изгонването с шпионския скандал от 2000 г. година, когато руски бизнесмени бяха изгонени от България. Той посочи, че „българо-руските отношения не могат да се поставят само в една плоскост“.

„Нищо против нямаме хората, които обичат Русия. Това, че някой си е правил срещи, си е негова работа. Ние в това не се бъркаме. Но това, че ние с партньорските служби работим, и прокуратурата на първо място, по различни хора и процеси – давам пример, така беше и с Майкъл Чорни, с Ершов преди години. И горе-долу проектът е бил, доколкото разбрах от новините, същият – телевизия, голям телеком и влиянията в страната. Това работят службите, не срещу Русия, не срещу хората, които ги харесват“, заяви премиерът Борисов.

Източник: БНР

----------------------------------

Още по темата от BIG5:

САЩ: Подкрепяме България да защити суверенитета си от злонамерено влияние

 МВР: Осем души са били задържани при разследването за шпионаж

Николай Малинов: „Шпионин” е обидна квалификация, занимавам се с духовни неща

Адвокатът на Николай Малинов: Задържан е за сплашване, образувано е досъдебно производство без доказателство  

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар