Четвъртък, 04 Юни 2020

Петък, 13 Септември 2019 17:07

Журналисти на протест пред БНР, заглушиха сигнала на "Хоризонт". Прокуратурата, СЕМ и КРС с проверки за спрения ефир. Великова се връща в ефир, и.д. директорът подаде оставка (обзор)

Журналисти от много медии излязоха днес на протест в защита на свободата на словото. Вчера в радиото, което има репутацията на единствената свободна национална медия, бе сменен директорът на програма „Хоризонт“. По-късно решението бе отменено, след като се разбра, че журналистическата гилдия не приема подобно посегателство на свободното слово.

Въпреки това, тази сутрин между 6 и 11 ч. сигналът на програма „Хоризонт“ беше заглушен в цялата страна. Официалният мотив е "техническа профилактика". От 6 до 10 часа в ефир е именно предаването на Силвия Великова, което днес се води от Диана Дончева.

Силвия Великова е един от най-добрите съдебни репортери у нас и често е заемала критични позиции спрямо главния прокурор Сотир Цацаров и безалтернативния му наследник Иван Гешев. Самата журналистка обясни, че именно това стои в основата на свалянето й от ефир.

Предаването можеше да бъде чуто само по интернет. Тази сутрин гост в него бе и лидерът на БСП-София Калоян Паргов, който определи случващото се със Силвия Великова като посегателство срещу свободата на словото в България.

По закон радиото е част от националната сигурност, за да информира гражданите по време на кризи. Затова спирането на сигнала прилича на нарушаване на закона.

"Колегите работят, защото не могат да откажат да изпълняват служебните си задължения. Не можем да си позволим да спрем да информираме обществото, защото явно точно това се цели", заяви пред OFFNews Даниела Късовска, която вчера подаде оставка като шеф на репортерите в „Хоризонт“.

От ръководството на БНР в началото обясняваха, че Великова била освободена, защото длъжностната й характеристика е за редактор, а не за водещ. По-късно, след като водещата бе възстановена, тя е била информирана, че в съдебния ресор в БНР ще има и втори репортер, който да гарантирал плурализъм при отразяването.

По-късно ръководството на БНР излезе с официална позиция (виж тук), в която обяснява, че Великова не е свалена, а само е променен графикът ѝ, защото призова за протест и изнесе лични данни.

„УС споделя становището на и.д. директора на „Хоризонт“ Николай Кръстев, че в програмата липсва обективно и безпристрастно отразяване на част от темите и препоръча на директора да предложи механизъм за осигуряване на плурализъм и всички гледни точки по значими за обществото теми. Пред членовете на УС на БНР Николай Кръстев гарантира, че Силвия Великова не е свалена от ефир и продължава да работи като старши редактор в предаването „Преди всички“ на програмата. Във връзка с настъпилите промени в управлението на „Хоризонт“ обаче са направени изменения в графика на водещите. Част от тези промени са следствие от издаденото на БНР наказателно постановление от Съвета за електронни медии от 28 август 2019“, се посочва в позицията на ръководството.

Според Николай Кръстев промяната в графика на водещите в програма „Хоризонт“ следва и от факта, че по време на годишния си отпуск Силвия Великова, в нарушение на Кодекса на труда, е участвала в предаването „12+3“ като в ефир тя е призовала слушателите да вземат участие в протест.

След това последва и подаването на оставка от самия и.д. директор на „Хоризонт“ Николай Кръстев.

„Подадох си оставката пред генералния директор на БНР – дали тя ще бъде приета, не е мое решение“, казва той пред Actualno.com. На въпрос защо си подава оставката, Кръстев отговоря: "За отговорност за лоши действия" и обяснява, че действията му спрямо Силвия Великова предизвикали "вълна от недоумение". Николай Кръстев отрече да му е оказван натиск за решението за Великова.

Същевременно, подалият оставката си Кръстев обясни, че в СЕМ имало сигнал за нарушаване на лични данни на малолетен от БНР. Той не даде подробности какъв е случаят, като препрати към сайта на СЕМ. На въпрос защо тогава вчера генералният директор на БНР Светослав Костов посочи като причина за свалянето на Великова длъжностната ѝ характеристика – тя била старши редактор, а не репортер и водещ, Кръстев не коментира по същество разминаването, а само, че за него въпросът бил заради случая със СЕМ. Той отрече, че въобще е говорено с Великова за избора на нов главен прокурор.

"Критичните въпроси не пречат на никого", защити Кръстев и официалната позиция на БНР, че е необходимо в отразяването на съдебната сфера да има "плурализъм", а Великова допуснала едностранчивост.

Заради спряното излъчване на програма "Хоризонт" на БНР днес главният прокурор нареди проверка (виж тук).  Проверката идва след получаване на писмо-справка от ДАНС за създадената по този начин опасност за застрашаване на националната сигурност, предвид статута на БНР като стратегически обект. Проверката е възложена на ДАНС, СЕМ и КРС и се извършва под прякото ръководство на зам.-главния прокурор Иван Гешев. По-рано днес Съветът за електронни медии (СЕМ) и Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) съобщиха, че започват проверки.

Премиерът Бойко Борисов също коментира отстраняването на Силвия Великова от ефир с думите: „Главанаци, главанаци е точната дума. Имам чувството, че го правят нарочно“. Попитан кой го прави, премиерът Борисов отговори: "И аз не мога да схвана кой".

Борисов каза, че не познава директора на БНР, но помолил да му предадат, че през парламентарната група на ГЕРБ ще му поиска оставката, ако не "оправи това безобразие" и не върне журналистката на работа. "Като чух за тази глупост, й се обадих да потвърди. Не го познавам директора на БНР, не съм го и виждал. Помолих да му предадат, защото изпълнителната власт дава парите, но не се меси, но съм и председател на партия, чиято парламентарна група е гласувала за неговия избор, и ако не оправи това безобразие, ще отида в парламента и ще накарам парламентарната група да му иска оставката," каза Борисов.

Депутати от различни парламентарни групи също коментираха ситуацията в програма "Хоризонт" на БНР. Председателят на медийната комисия в парламента Вежди Рашидов подчерта, че всички лостове на управление са в генералният директор, който е избран законно. Депутатът от ГЕРБ Тома Биков коментира, че ситуацията в радиото не трябва да води до криза и че СЕМ трябва да се занимае със ситуацията. В декларация от трибуната на парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова се обяви в защита на свободата на медиите и призова журналистите и гражданите да не спират да задават неудобните въпроси към властта. Депутатът от ДПС Хамид Хамид подчерта, че ситуацията се нормализира с връщането на журналиста Силвия Великова в ефир.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар