Вторник, 07 Юли 2020

Събота, 28 Септември 2019 09:37

Здравеопазване в колапс: 14 града събират капачки за кувьози, медицински сестри на протест за по-високи заплати

КНСБ готви национален протест на лекарите и специалистите по здравни грижи.

Медицински сестри излизат на протест в Карлово с настояване за по-високи заплати. Сега възнагражденията им са между 720 и 750 лева. 

Шест сестри от детското отделение на Общинската болница подадоха на 13 септември предизвестия за напускане. Подкрепиха ги трима лекари от същото отделение. Ръководството на болницата обяви, че заплатите ще бъдат увеличени от 1 октомври със 100 лева, като всеки месец ще има и допълнително материално стимулиране. Сестрите обаче настояват минималната заплата да бъде фиксирана на 950 лева. Очаква се към протеста  им да  се присъединят медицински  сестри от други градове в страната, съобщава БНР.

По-късно днес от КНСБ ще оповестят подробности за подготвян от тях национален протест на лекарите и специалистите по здравни грижи. 

Основните проблеми пред съсловието ще бъдат представени от президента на синдиката Пламен Димитров и представители на професионални организации в здравеопазването на пресконференция. 

Основните проблеми за здравеопазването според КНСБ са недостигът на кадри и липсата на млади специалисти, ниските възнаграждения, липсата на диференцирано заплащане и недостатъчните възможности за продължаващо обучение и кариерно развитие. 

В протеста, чиято дата ще бъде обявена по-късно днес, се очаква да се включат представители на съсловието от цялата страна, подкрепени и от съсловните пациентски организации. Ще бъде оповестено още за какви заплати настояват медиците и как могат да се постигнат те.

В същото време в 14 града в страната стартира кампанията „Капачки за бъдеще“. Целта е да бъдат събрани средства за купуването на кувьози за общинските болници.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Във Велико Търново пластмасови капачки ще се събират до Художествената галерия „Борис Денев“ от 11 до 15 часа. През пролетта великотърновци донесоха над 3 тона капачки за рециклиране, за да подпомогнат кампанията за кувьози за недоносените бебета.

За година и половина в кампанията са събрани и рециклирани над 140 тона пластмасови капачки, купени са 12 кувьоза, съобщи по БНР организаторът Мартина Йорданова. „Много хора ни подкрепят с финансови средства. Благодарение на тях и на събраната пластмаса ние ще успеем“, уверена е тя.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар