Събота, 25 Януари 2020
Неделя, 27 Октомври 2019 08:44

Избираме кметове и общински съветници. Хората, имащи право на глас, са 6 227 901

В 07:00 ч. започнаха изборите за общински съветници и кметове. Според утвърдените от ЦИК избирателни списъци правото си на глас следва да упражнят общо 6 227 901 гласоподаватели.

На местните избори тази неделя гласуваме с няколко бюлетини - за кмет на община, за общински съветници, за кмет на кметство. В големите областни градове, където има районно деление, като София, Пловдив, Варна, ще се гласува с до четири броя бюлетини. Причината е, че там има и бюлетина за кмет на район, а в кметствата към тези общини - бюлетина за кмет на кметство.

Общо 66 са партиите и коалициите, получили регистрация за участие в местните избори. Кандидатите са 36 251 души. От тях за общински съветници - 29 493, за кметове на общини - 1254, за кметове на кметства - 5041, за райони - 463 и за кметства само с един кандидат - 392-ма. Общини, за които има само един кмет за община - петима.

Най-голямата листа за кандидати за кметове на община е в София - 20 кандидати, следвана от Пловдив - 14, Шумен - 13.

 

Изборният ден ще приключи в 20 часа. Ако в този час пред изборното помещение има негласували избиратели, председателят и секретарят на СИК ще установяват техния брой и самоличност. Негласувалите избиратели предават документите си за самоличност на комисията. Само тези избиратели ще се допускат за гласуване след 20 часа, но не по-късно от 21 час. 

До края на деня хората, които нямат редовни лични документи могат да получат удостоверения от полицията, с което да упражнят правото си на глас. Заради сигурността в изборния ден са ангажирани 14 хиляди полицаи. Съгласно Изборният кодекс в този ден се забранява резултатите от допитвания или социологически проучвания ще се огласяват под каквато и да е форма, включително публикуване на линкове в социалните мрежи преди приключване на изборния ден.

Право на глас в населено място, в което живеят, имат хората с постоянен или настоящ адрес, регистрирани преди 26-и април.

ЦИК: Изборният ден започна нормално

"Всичко започна нормално. Навсякъде са открити избирателните секции. Започна гласуването от избирателите! Ако някъде е имало членове на СИК, които не са се явили, те са заменени или пък е осъществен контакт с тях, за да може да се види дали закъсняват или няма да се явят и да могат да бъдат предприети необходимите действия от ОИК", заяви на пресконференция говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Първите данни за избирателната активност ЦИК ще събере в 10 ч. и ще обяви малко по-късно. Сигнали за нарушения в секциите се подават до ОИК. На страницата на всяка ОИК са публикувани телефони за контакт. При опасност от извършване на престъпление срещу изборните права пък сигнализирайте дежурния в РПУ. Телефоните са обявени пред всяка секция.

За кмет на Столичната община кандидатите са 20, с 34 кандидатски листи за общински съветници. Кандидатите за кметовете на 24-те района в София са 343, като всеки район има до 18 кандидати, а кандидатите за кметове на 32 софийски кметства са 93. Изборните книжа ще се събират в зала "Арена Армеец". Готова е схема за разпределението на местата на изчакване и ще има три приемни пункта за приемане на изборните книжа. За да не се стига до сериозни забавяния при предаването на книжата заради неправилно попълнени протоколи и грешки при отчитане на данните, Общинската избирателна комисия е разработила електронно приложение, чрез което членовете на комисиите ще могат да проверяват за грешки.

В Пловдив право на глас имат над 290 хиляди души. 476 са избирателните секции в община Пловдив. Има 4 секции за гласуване с подвижна избирателна кутия и 13 броя избирателни секции, образувани в лечебни заведения. 1 395 избиратели имат право да гласуват за първи път на местния вот. Задържаните лица, спрямо които няма влязла в сила присъда, ще могат да гласуват в образуваните 2 избирателни секции в Пловдивския затвор и в Следствения арест. 

В две общини на Благоевградска област няма да има избор за кмет на община, тъй като досегашните градоначалници са единствените кандидати. 57 са кандидатите за кметове на 14-те общини. Рекордът принадлежи на желаещите да станат общински съветници - 1873, десет пъти повече от местата в местните законодателни органи.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

В Бургаска област на местните избори право да гласуват имат 352 596 души. Сред тях са и 124 жители на ЕС, които ще гласуват в 13-те общини, след като са подали в срок заявления и отговарят на изискванията за 6-месеца уседналост.

Общият брой избиратели в община Стара Загора са 144 594 души. Избирателните секции на територията на общината са 208, от които 149 в града и 54 в селата. В изборния ден пълнолетие навършват трима старозагорци. Най-възрастният избирател е на 105 години.

Във Варна изборът е между 11 кандидати за кмет. Претендентите за 51-местния общински съвет са около 900. Гласуването е в общо 405 избирателни секции във Варна. Право на глас имат 283 442 души. Във Варненска област секциите са 648, а броят на гласоподавателите е 391 199. Две са мобилните секции – в район Приморски и в с. Тополи.

78 986 са избирателите в община Хасково, които ще гласуват в 151 секции.

Над 69 хиляди души имат право да гласуват на местните избори в община Враца. Кандидатите за кмет са петима, а за 37 места в Общинския съвет се състезават 290 души. В 15 от 22 села в общината се избират кметове на населени места. 

На изборите за кметове и общински съветници днес имат право да гласуват и гражданите на страни-членки на Европейския съюз, които живеят у нас. В област Велико Търново заявления за участие в изборите са подали 92-а чужденци. 

Седем са кандидатите за кмет на Пазарджик. В шест населени места в общината кандидатите са по един и резултатите от изборите са ясни. С отварянето на секциите тази сутрин вече се получиха и сигнали за голям брой дописани избиратели по настоящ адрес към първоначалните избирателни списъци.

В над половината кметства в област Кърджали има само един кандидат за кмет. Това показва обобщена справка от седемте Общински избирателни комисии в района. От общо 240 населени места в 127 изборът на практика е ясен отсега. Едно от тези кметства е джебелското село Припек.

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 27 Октомври 2019 08:44
  Румен Радев: Управляващите избягаха от диалога за честни избори

  Управляващите претендират за диалог между институциите, но на практика избягаха от него и то по един жизненоважен за цялото ни общество въпрос – усъвършенстване на изборното законодателство и на условията, които водят до честни, прозрачни и справедливи избори.

  Това каза държавният глава Румен Радев в рамките на инициираната от него поредна среща на „Дондуков“ 2 за преодоляване на проблемите в изборния процес, съобщава пресцентърът на държавния глава.

  На срещата бяха поканени представители на изпълнителната и законодателната власт и на парламентарно представените политически сили. Отзоваха се представители на парламентарните групи на „БСП за България“ и на ДПС, както и от ръководствата на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ /ГРАО/ и на Държавна агенция „Електронно управление“. В срещата участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

  „Силно се надявам вчерашното „пожарно“ заседание в Народното събрание да не е стимулирано единствено от мотива да се изпревари срещата при президента и очаквам да доведе до реални резултати“, отбеляза Румен Радев.

 • Неделя, 27 Октомври 2019 08:44
  Национализиране на националната лотария - брутално лицемерие година преди изборите

  Очевидно остава една година до следващите редовни парламентарни избори и това изнервя, превъзбужда, стресира политическите сили и ги кара да измислят ходове, които на практика са невъзможни, а отгоре на всичко и лицемерни

 • Неделя, 27 Октомври 2019 08:44
  Събитията на 2019: Избори, скандали, оставки и знакови политически разводи

  Избори, скандали, оставки и знакови политически разводи. Сблъсъци между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2. Годината беше наситена с трусове във властта. В епицентъра на най-сериозната криза се оказаха евтини апартаменти. А важни ходове и на управляващите, и на опозицията следваха стъпките на тангото.

  Апартаментгейт разтърси ГЕРБ в навечерието на евровота. В имотния сериал един след друг от политическата сцена слязоха ключови фигури, купили жилища на цени под пазарните.

  Бойко Борисов, министър-председател на Р България: И затова ме е толкова яд и ми иде да взема един чук и тераси, покриви, където има да го счупя и да го приключим.

  Премиерът жертва свои въпреки уверенията, че не са нарушили закона. Вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов напусна парламента, а след евроизборите - и всички партийни постове.

Оставете коментар