Петък, 14 Август 2020

Събота, 02 Ноември 2019 14:23

МВнР реагира на думите на Макрон за мигрантите от Африка и българските банди. Френският посланик Флоранс Робин е извикана в понеделник за обяснения във Външно

След Украйна и България реагира на изказването на френския президент Еманюел Макрон, че предпочита легални мигранти от Африка вместо нелегални банди от Украйна и България (виж ТУК).

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева нареди на посланика на България в Париж Ангел Чолаков да връчи протестна нота във френското Министерство на външните работи заради неблагоприятното изказване на президента Еманюел Макрон по адрес на българите в интервю за крайнодясно списание, съобщи БНТ.

Френският посланик в София Флоранс Робин е извикана в понеделник за обяснения във външното министерство.

Украинското министерство на външните работи вече извика френския посланик да даде обяснения за думите на Макрон относно „украинските банди”, съобщи говорителката на министерството Екатерина Зеленко.

„По време на разговора френският посланик отбеляза, че Франция няма претенции към гражданите на Украйна, които посещават страната. Следователно думите на Макрон, засягащи проблематиката на миграцията и законното трудоустройство, са били извадени от контекста”, каза Зеленко след разговора с френския дипломат в Киев, цитирана от БГНЕС. Зеленко отбеляза, че „между Киев и Париж съществува пълно разбиране и сътрудничество в реализация на договореностите за движението на гражданите от двете страни”.

По-рано днес на изказването на Макрон реагира и ВМРО. "Изказването на френския президент Макрон е поредната проява на политическа арогантност и високомерие, демонстрирани от един от настоящите лидери на някогашната Антанта“, написа вицепремиерът Красимир Каракачанов във Фейсбук.

Той настоява българското външно министерство да реагира.

„В навечерието на 100 години от подписването на Ньойския договор в Париж подобно поведение показва, че историческите грешки не са научени от т.нар. политически елит на Европа“, добавя той.

„Това, че Макрон предпочита мигранти от Кот д'Ивоар си е негово право и мен не ме интересува. Не мога обаче да подмина с лека ръка квалификацията на българите като „банди“. Това е недопустимо и обидно“.

„Като заместник министър-председател на Република България категорично се противопоставям на подобни опити за дискредитиране на името на държавата и погазване на правата на българските граждани“, посочва Каракачанов и настоява Външно министерство да реагира на „поредната проява на високомерие, обидно отношение и неуважение към българския народ“.

Евродепутатът Ангел Джамбазки също реагира гневно, като посочи, че изказването на Макрон е „елементарна манипулация, опитваща се по недопустим начин да свърже България с престъпност“.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

„Настоявам за незабавно обяснение и извинение и ще го търся. Това е все едно цяла Франция да бъде свързана с колаборацията с нацисткия режим или с ужасните деяния на френските колонизатори в африканските и задокеанските територии на тази страна“, написа Джамбазки в страницата си във Фейсбук.

Според него изявлението на Макрон „за пореден път доказва наличието на системни усилия на западноевропейските лидери да бъде извършена невиждана подмяна на населението на Европа чрез незаконно насърчаване на мигрантска вълна“.

Реакциите на френската преса:

Пред крайнодясното сп. Valeurs Actuelles Макрон каза, че “той като президент предпочита легалните мигранти от Гвинея или Кот д’Ивоар … вместо нелегалните украински или български банди”.

Интервюто му предизвика остра реакция сред цялата журналистическа гилдия във Франция.

Авторитетният седмичник “L’observateur” подчертава, че “за първи път президент на Франция дава интервю за крайно дясна медия”.

Сп. “Marianne” се възмущава от нескопосаните обяснения на администрацията на Макрон за скандалното интервю.

“С това си интервю Макрон зави рязко към крайната десница”, пише от своя страна в. “Liberation”.

Остри коментари има и във вестниците Le Parisien и Le Figaro.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар