Неделя, 17 Ноември 2019
Неделя, 03 Ноември 2019 19:59

Първи резултати от Exit poll: Фандъкова печели София. ГЕРБ загуби Русе, Плевен, Видин и Благоевград. БСП печели убедително в Русе

Социологическите агенции „Галъп” и „Тренд” обявиха първите резултати от exit poll-а на балотажа на местните избори. 18-те областни града вече имат своите нови кметове, които ще ги управляват в следващите четири години.

И според „Тренд”, и според „Галъп” в София кандидатът на ГЕРБ/СДС Йорданка Фандъкова печели четвърти мандат като градоначалник. По данни на „Галъп” тя печели 50.9% от вота на столичани. Опонентът й на втория тур и независим кандидат Мая Манолова пък получава подкрепата на 42.7% от упражнилите правото си на глас. Според „Тренд” процентите за Фандъкова и тези за Манолова са съответно 51,5% и 42,4%, съобщава Нова ТВ.

98,5% от софиянците, които на първия тур са гласували за Фандъкова, на балотажа отново са я подкрепили. Новият стар кмет е подкрепена и от 0,8 на сто от гласувалите за Манолова миналата неделя. Кандидатът на ГЕРБ е получила и 34,1 на сто от гласовете на кандидата за кмет на "Демократична България" Борислав Игнатов, 26% от тези на независимия кандидат Борис Бонев, 35,8% от вота за Ангел Джамбазки от ВМРО и 15.0% от гласовете за Волен Сидеров от "Атака".

На балотажа Манолова пък е подкрепена от 1,5% от гласувалите за Фандъкова на първия тур, от 41,2% от пусналите бюлетина за Игнатов, от 49,5 на сто от симпатизантите на Бонев, от 54,7% от поддръжниците на Джамбазки, от 75% от гласувалите за Сидеров и от 85,7% от далите подкрепата си за Десислава Иванчева.

Оспорваната битка във Варна печели Иван Портних от ГЕРБ с 60.8% от гласовете. Съперникът му във вота Костадин Костадинов от ПП „Възраждане”пък  получава 35.1%.

Новият кмет на Пловдив е Здравко Димитров от ГЕРБ. Той е получил подкрепата на 57.1% от съгражданите си, упражнили правото си на вот на балотажа. Бюлетини за втория в днешната битка – Славчо Атанасов от НФСБ/ВМРО, са пуснали 37.3% от имащите право на глас.

В Плевен вотът печели независимият кандидат Георг Спартански с 55.3% при 39.5 на сто за опонента му Мирослав Петров от ГЕРБ.

Рулят в Русе поема Пенчо Милков от БСП с 57.5% от гласовете. 37.6 на сто от гласувалите в крайдунавския град са дали доверието си на Диана Иванова от ГЕРБ.

По данни на „Галъп” изборите в Благоевград печели независимият кандидат Румен Томов с 52.1% от гласовете. Настоящият кмет Атанас Камбитов събира 43.0% от вота и не успява да се пребори за трети мандат.

Във Видин кметската надпревара печели Цветан Ценков (СДС и др.) с 57,8 от гласовете. Опонентът му - досегашният кмет Огнян Ценков от ГЕРБ получава подкрепата на 39,7 на сто от отишлите до урните, сочат резултатите от 100% паралелно преброяване на "Галъп".

източник и графика: Нова ТВ

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 03 Ноември 2019 19:59
  Янаки Стоилов към Гергов: Няма как да си подизпълнител на проекти на властта и да си алтернатива!

  "В Русе победихме с единение, компетентност и подкрепата на ръководството на БСП". Това заяви Пенчо Милков и призова и Националният съвет да покаже единение

 • Неделя, 03 Ноември 2019 19:59
  Кирил Добрев: Входът на БСП за местната власт е през областните градове (допълнена)

  За първи път от 1995 г. се слага край на тенденцията БСП да получава по-ниски резултати на местни избори

 • Неделя, 03 Ноември 2019 19:59
  БСП обсъжда на пленум резултатите от местните избори и бюджета

  Националният съвет на БСП се събира на пленум, за да обсъди резултатите от местните избори и да предложи алтернативен бюджет. По-рано през седмицата група социалисти разпространиха алтернативен критичен анализ, в който ясно се заявява, че лидерът на БСП Корнелия Нинова и Изпълнителното бюро трябва да подадат оставка. Негов автор е Чавдар Георгиев - член на Националния съвет. От пресцентъра на "Позитано" 20 уточниха: Във връзка с медийни публикации, съдържащи доклад и подписка с искане за оставки на ръководството на БСП, членове на левицата сигнализираха в централата на партията, че нито са полагали подписа си под такъв текст, нито са дали устно съгласие името им да присъства сред изброените. Нещо повече - разбрали са за текста и присъствието им в списъка от имена от медиите.

  Депутатът от БСП Александър Симов нарече писмото "кабинетно размишление", което не отчита фактори като чудовищния натиск по места, намалената партийна субсидия и връщането на БСП в четири областни центъра. Въпросът с лидерството в БСП трябва да бъде решен на редовен конгрес през месец май 2020-а година.

Оставете коментар