Неделя, 31 Май 2020

Понеделник, 02 Декември 2019 13:37

Изпратихме една Вселена… Хиляди се стекоха за последно сбогом със Стефан Данаилов

„Иска ми се хората да ме запомнят като Ламбо, българският артист.“

 

Вселена, верен приятел, неповторим актьор, талант, национално богатство, будител, добър и прекрасен човек, помагащ на околните. Така близки, приятели, министри, актьори и почитатели описаха големия актьор Стефан Данаилов, с който днес България си взима последно сбогом.

Хиляди се събраха тази сутрин пред сградата на Народния театър, за да си вземат последно сбогом с обичания от цяла България актьор. Поклонението започна в 11 часа, километричната опашка покри целия площад пред театъра, достигайки чак до пл. "Княз Александър I". 

Сред присъстващите на поклонението бяха президентите Румен Радев, Георги Първанов, политици, общественици, колеги,  ученици.

Огнян Герджиков: 

Стефан Данаилов заслужава огромно уважение и като политик, и като артист, и като човек. Това е уникално съчетание в неговата личност. Поклон пред паметта му!

Корнелия Нинова: 

Изпратихме една Вселена от талант, красота, любов и мъдрост. Стефан носеше доброта в себе си и я раздаваше на другите. Винаги съпреживяваше болката на другите. Това каза със сълзи в очите лидерът на социалистите Корнелия Нинова минути след като си взе последно сбогом с големия актьор. Стефан беше добър, почтен и широко скроен човек. Ние в БСП загубихме свой духовен водач. Осиротяхме. В последните си дни, в болничната стая ми каза: "Не плачи, каквото и да се случи с мен, продължаваме заедно". И е прав. Въпреки смъртта, ние ще го носим в едно съкровено място в душите си. Поклон пред великия, непостижимия и великия Стефан!”

Валентин Михов:

Стефан Данаилов беше велика душа. За актьорско майсторство да не говорим! Той ме съветваше и за футбол, и за много други неща. Бяхме наивни и двамата. 

Татяна Лолова:

"Стефан каза да не го жалим. Това е извънземно и земно неповторимо същество, беше с нас и ще остане до всеки един. Талантлив и обичлив, той не е виновен, че беше толкова прекрасен."

Владимир Пенев:

Искам да го запомня усмихнат, човечен, чаровен и добър, какъвто си беше. Има раздели, които не можеш да приемеш. Не мога да си представя, че вече го няма и ще го пазя и помня такъв, какъвто е в сърцето ми. Много ми помогна в много различни периоди в живота ми. 

Валери Йорданов: 

"Над 270 студенти, всички те са най-снимащите и най-играещи и успяващи. Всеки е взел всичко от него. Той беше колкото преподавател, толкова и приятел. Духовен баща на поколения актьори. Болката е толкова силна, все едно да изпратиш баща си."

Башар Рахал:

"Имаше два вида хора - Стефан Данаилов и останалите. Яд ме е, че много хора не го познаваха добре. Дано тази доброта, която носеше може да се предава нататък. Той променяше хората с това, че събуждаше добротата в тях. Той беше еталон за човещина и доброта."

Вальо Михов:

„Съкровеният ми спомен с него и най-пресен беше на книгата му. Прегърна ме и каза – „Утре да си в къщи“. На другия ден бях в тях. Имаше какво да ми каже. Той ме съветваше и за футбола и за много други неща. Защото и двамата сме наивни. Той беше, аз скоро ще отида при него.“

Йорданка Фандъкова:

„Като голям артист и учител за всички нас – така ще го запомня. Днес е тъжен ден, но вярвам че всички ние ще го запомним с неговите роли основно. Той самият казва, че би искал да бъде запомнен като артист. Данаилов беше голям човек, голяма личност и несъмнено голям артист.“

Стефан Данаилов почина на 27 ноември на 76-годишна възраст след продължително боледуване. Изиграл е близо 150 роли в театъра и киното, носител е на десетки престижни награди, сред които и най-високото отличие на държавата – орден „Стара планина".

В градинката пред театъра е наредена и изложбата „Познатият непознат Стефан Данаилов“, която припомня част от големите роли, които той е изиграл. На едно от таблата, с неговия лик, звучат и думите му – завет: „Иска ми се хората да ме запомнят като Ламбо, българският артист“.

източници: БГНЕС, OffNews

 

 

 

 

Медия

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар