Събота, 15 Август 2020

Събота, 07 Декември 2019 10:40

Борисов слага надзорник на главния прокурор. Промените в НПК са по искане на Венецианската комисия

 

Независим прокурор ще разследва главния прокурор. Това предлага Министерският съвет на спешно извънредно заседание тази сутрин. Законодателните промени са в отговор на становището на Венецианската комисия. Няма да са нужни промени в Конституцията, за да се отговори на препоръките. Шефовете на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд обаче стават недосегаеми. Така на практика на контрол и разследване ще подлежи само главният прокурор. Промените в НПК са по искане на Венецианската комисия, обясни премиерът Бойко Борисов. И допълни: "Предприемаме тези поправки в наказателния закон заради желанието ни по-бързо да падне мониторингът над страната в областта на правосъдието".

Специален независим прокурор ще разследва главния прокурор. Той няма да му бъде подчинен и обвинител №1 няма да има право да спира негови разследвания, стана ясно още от обясненията на Борисов и на правосъдния министър Данаил Кирилов пред останалите членове на кабинета.

"С изменението, което правим днес, създаваме ново звено, абсолютно независим прокурор, който разследва и не докладва на главния прокурор до внасянето на обвинението при извършено престъпление. Затова разкриваме това звено. Той не е зависим от главния прокурор – разследва и недокладва, недокладва и в хода на разследването“, обясни Борисов и припомни, че предложението на правителството беше тримата големи в съдебната власт да подлежат на еднаква подсъдност и носене на наказателна отговорност, но от Венецианската комисия изразили опасения, че така се нарушавала съдебната независимост.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

"Създаваме нова правна фигура. Даваме статут на прокурор, завеждащ инспектората във Върховна касационна прокуратура", заяви и Данаил Кирилов. Той обясни, че независимият прокурор, който ще разследва главния, ще се избира с 2/3 квалифицирано мнозинство от прокурорската колегия на ВСС. Припомняме, че именно прокурорската колегия на ВСС издигна само една кандидатура за нов главен прокурор - тази на Иван Гешев и той бе изпран в съмнителна процедура, придружена с много протести срещу неговата персона и данни за зависимости.

Промени в Конституцията не се налагат, всички законодателни корекции са в конституционната рамка, разясни правосъдният министър. "Аз изпратих едно писмо до председателя на ЕК, с което исках указания да чуем какво още трябва да направи България, за да отпадне механизмът. Предложението беше да се обърнем към Венецианската комисия, което направихме. Дойдоха голяма група, обсъдиха го с всички. Вчера излезе документ от 15-16 страници анализ, исторически, с препоръки. Извънредността на заседанието е да покажем желанието ни да се съобразим с всички препоръки", заяви в началото на правителственото заседание Борисов. По думите му, след като се приемат препоръките във вид на законови промени, ще се направи всичко възможно депутатите на ГЕРБ с подкрепата на партньорите от Обединени патриоти да гласуват поправките в пленарната зала. Така затваряме кръга от ангажименти, поети към ЕК, допълни премиерът, като уточни, че е информирал и новия председател на комисията.

С промените премиерът пък се надява всички в съдебната система да се успокоят и да си вършат работата, без да се занимават с несвойствената за тях политическа дейност. "Основният закон е Конституцията и ние в рамките на него правим всичко, което е необходимо, в рамките на неговите правомощия. Надявам се всички в съдебната система да си гледат работата и да не се занимават с партийни дела, защото не е тяхна работа", заяви Бойко Борисов.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар