Сряда, 15 Юли 2020

Четвъртък, 19 Декември 2019 14:10

България е участвала в една от най-големите операции срещу Ндрангета, арестувани са 334 души

България е участвала в една от най-големите операции срещу Ндрангета - италианската организирана престъпна мрежа от района Калабрия. Задържани са 334 души, включително полицейски началник, адвокати, предприемачи, счетоводители, държавни служители, съобщават местните медии, цитирани Dariknews.

Операцията е проведена в ранните часове на деня. Акцията е по заповед на шефа на прокуратурата „Антимафия“ в град Катандзаро Никола Гратери. Запорирани са активи за над 15 милиона евро. 

Задържани са хора от клановете Манкузо и Лимбади на Ндрангетa в Калабрия, България, Германия и Швейцария. Сред арестуваните е и бившият депутат от „Форца Италия” Джанкарло Пители, кметът на Вибо Пицо Джанлука Калипо, шефът на общинската полиция на Вибо Валентиа Филипо Неши, представител на съда на Вибо Валентиа, собственици на местни фирми от строителството и ресторантьорския бизнес и др. 

260 от обвиняемите се намират в затвора, а другите са под домашен арест. Още 82 души се разследват, така че цялото разследване обхваща общо 416 души.

„Това е сериозно, конкретно и аргументирано разследване, по което работя още от встъпването си в длъжност в Катандзаро”, каза пред медиите прокурорът Гратери. 

При разследването е изплувало на бял свят преплитането на интереси между клановете и представители на политиката и бизнеса. Следователите са документирали срещи и съвещания между босове и членове на Ндрангета. 

"Това е най-голямата операция след мегапроцеса в Палермо", казва Никола Гратери, районният прокурор в Катанцаро. Заподозрените са 416, като 260 души са в затворите, 70 са поставени под домашен арест, а на четирима е забранено да напускат страната. Очакваните обвинения са сдружаване с престъпни намерения, убийства, изнудване, рекет, ДДС измами и престъпни схеми с отпадъци.

В операцията Rinascita-Scott от тази сутрин са участвали около 2500 карабинери, подкрепени от хеликоптери и командоси от елитната част Gruppo di Intervento Speciale (GIS).

Центърът е във Вибо Валентия, но е обхваната и дейността на местния клон на ндрангета в Ломбардия, Пиемонт, Венето, Лигурия, Емилия Романя, Тоскана, Лацио, Сицилия, Пулия, Кампаня и Базиликата.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Арести са извършени още в Германия и Швейцария съгласно европейска заповед от властите в Катанцаро.

В края на миналата седмица изданието "Кориере ди Умбрия" цитира прокурор Гратери да описва схема за незаконен износ на отпадъци към България.

Става дума за всякакъв вид отпадъци, включително опасни, като целта е те да бъдат заровени в незаконни сметища, за да се увеличи печалбата от парите, получавани за преработването им, допълва вестникът.

Схемата е измислена от двама босове на Ндрангета, които са арестувани на 18 януари миналата година - Джузепе Пино Бенинказа и Паскуале Никола Профити.

В подслушани телефонни разговори се чува Профити да казва: "Намери ми наоколо сметосъбираща компания, ние ще я поемем, в смисъл, че ще се вмъкнем в нея и имаме поделение в България.

Бенинказа отвръща, че това може да се окаже по-сложно, защото отпадъците обикновено са съпроводени с документи. "Ти ми намери нещо, в Италия вече не знаят къде да го складират", успокоява го Профити.

Обвиненията срещу всички тях варират от връзки с мафията до убийства, изнудвания, рекет, фиктивно притежаване на собственост, пране на пари и др. Престъпната история на обвиняемите е описана от властите върху 13 500 страници. 

Над 5 млн.листа хартия, принтирани по мотиви за сигурност на различни места от тези на арестите, са били транспортирани с бронирани камиони, за да бъдат връчени на обвиняемите. 

Все още не се уточнява каква точно е българската следа в разследването срещу Ндрангета. 

Само преди дни обаче италиански медии съобщиха за плануван трафик на отпадъци към България от страна на Ндрангета. Той трябвало да мине през област Умбрия. Това трябвало да стане чрез фирма за отпадъци в Умбрия, чрез която да се изнасят отпадъци, включително и опасни, към България.

 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар