Неделя, 05 Април 2020

Понеделник, 23 Декември 2019 14:01

БЛС и НЗОК подписаха Националния рамков договор

Българският лекарски съюз и Здравната каса подписаха Националния рамков договор за периода 2020 - 2022 година. В документа е записан и начинът на разпределението на средствата за работни заплати, съобщи БНР.

Не по-малко от 50% от приходите на лечебните заведения ще бъдат насочени за работни заплати - това са договорили от Лекарския съюз с министъра на здравеопазването, който беше поел този ангажимент пред протестиращи медицински сестри. Този процент ще е валиден и за частните болници, стана ясно също. Съотношението между заплатите лекар - медицинска сестра ще бъде 1,6 към 1.

Здравният министър Кирил Ананиев заяви, че очаква това решение да удовлетвори протестиращите медицински сестри и ги очаква на среща в 14 часа.

За да се впише тази промяна като текст в НРД обаче, здравният министър е внесъл промяна в проекта за Закона за здравното осигуряване, който очаква депутатите да разгледат още в началото на следващата година.

Министърът уточни, че в зависимост от приходите на лечебните заведения това съотношение ще дава различни като суми заплати съответно за лекар и медицинска сестра. Спазването на тези правила ще се проверява от Изпълнителна агенция "Медицински надзор". Съдейки по приходите в държавните болници, около 90% от тях са покрили началните заплати по Колективен трудов договор от 900 лв. за медицинска сестра, увери още Ананиев.

По време на преговорите са изчистени всички спорни моменти по отношение на лекарствата за хронично болните пациенти, както и за профилактичните прегледи, които ще могат да се извършват по време на всяко посещение при личния лекар. Също е удовлетворено искането на БЛС 10 от цените на клиничните пътеки, които бяха понижени, да останат на цените, както вече е договорил Лекарският съюз.

В писмо до медиите от ръководството на столичната организация на общопрактикуващите лекари предупредиха по-рано днес, че проектът за рамков договор за догодина създава проблеми с рецептите за лекарства за повече от 30 дни. Няма да може да се изписват медикаменти на тримесечни рецепти и ще се налага пациентите да купуват част от лекарствата си поради новите ограничения, поясняват семейните лекари.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Диалогичността в разговорите за НРД тази година е на по-високо ниво, каза пред „Хоризонт“ тази сутрин д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на Българския лекарски съюз, който е и общопрактикуващ лекар.

30% от постъпващите средства в лечебните заведения да бъдат за заплати на лекарите и медицинските специалисти – за това решение на Българския лекарски съюз припомни д-р Брънзалов. „А чисто административно как това ще трябва да се впише в НРД е въпрос на чисто административна работа. Ние имаме доброто желание всичко да бъде на чисто и на светло, да има яснота по въпроса“, коментира Николай Брънзалов.

Позицията на БЛС е, че трябва да има разлика в клиничните пътеки за деца и възрастни. „В крайна сметка детското здравеопазване е приоритет и трябва там да бъдат насочени повече средства“, посочи Брънзалов, според когото за лечението на едно дете се изискват „доста повече средства, усилия, апаратура и отговорността е много по-голяма“.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар