Понеделник, 06 Юли 2020

Вторник, 14 Януари 2020 11:36

Емил Димитров - Ревизоро е предложен за министър на околната среда и водите

Съветът на управляващата коалиция ГЕРБ – „Обединени патриоти“ реши депутатът Емил Димитров-Ревизоро да бъде предложен за министър на околната среда и водите на мястото на подалия оставка Нено Димов.

Димитров eродом от Перник, юрист и бивш шеф на Агенция "Митници" по времето на правителството на Симеон Сакскобургготски. В момента е депутат от гражданската квота на ВМРО и председател на парламентарната комисия за борба със сивата икономика и контрабандата. Той бе вносител на един от най-големите според опозицията лобистки закони - за опрощаване на 58 млн. лв. на братята Кирил и Георги Домусчиеви, който бе отменен след президентско вето.

Решението Емил Димитров да бъде кандидатът за наследник на обвинения в умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник Нено Димов, който подаде оставка в петък, е взето снощи от ръководството на ВМРО, в чиято квота е ресорът. Другите две имена, които се обсъждаха в понеделник, бяха на депутата и зам.-председател на ВМРО Искрен Веселинов и на ресорния зам.-министър Николай Кънчев.

Основната задача на Емил Димитров ще бъде да се наеме с проверки на цялата ВиК система. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракчанов в изявление след провелия се коалиционен съвет.

"Ние изразихме нашата позиция, че не приемаме Нено Димов да бъде изкупителна жертва за всички грешки години назад, защото Нено Димов като министър на екологията утвърждава графиците, които му подават ВиК-тата", каза Каракачанов.

Коалиционният партньор Валери Симеонов от НФСБ, от своя страна, определи на излизане съветът като „неприятен“ и за да избяга от журналистически въпроси, пожела да звънне на спешен телефон 112.

По-рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира пред БТВ: „Министрите на ГЕРБ не ги закачат. Обикновено коалиционният партньор понася отговорността. Според нас отговорността е преди всичко на премиера. Той сменя министрите, но и той въвежда начина на управление".

"Това ще е политическо назначение и няма да промени нищо. Всичко прилича на смяна на резервните гуми на автомобил, чийто двигател на работи. Тези хора не са професионалисти в сектора", добави Нинова.

Очаква се новият екоминистър да бъде избран от Народното събрание на първото заседание от тази година в сряда.

 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар