Събота, 29 Февруари 2020

Сряда, 12 Февруари 2020 18:29

Прокуратурата погна Красимир Каракачанов

Лидерът на ВМРО е разследван за милиони покрай далаверата с раздаването на българско гражданство.

Специализираната прокуратура започна тотална проверка срещу министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Сензационната новина Alarma.bg научи от свои хора по върха на държавното обвинение.

Проверката е по сигнал до бившия вече главен прокурор Сотир Цацаров, тъй като е подаден още през 2019 година.

Прокурорската преписка е под №1470/2019 на Специализираната прокуратура. Сигналът е изключително сериозен, тъй като по него вече работят и инспектори от КПКОНПИ. Става дума за фалшифициране на документи за издаването на българско гражданство на чужденци.

Грандиозният скандал разтърси България в началото на 2019-а и касае далавера с търговия с наши паспорти за чужди граждани. Става дума за фалшифициране на близо 40 000 лични документа, издадени през последните пет години на лица предимно от Македония. Предполага се, че става дума за продължила с години корупционна практика.

В сейфа на шефа на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), която от години е под контрола на ВМРО, бяха открити близо 300 000 евро с неясен произход.

В края на ноември 2018-а по настояване на премиера Бойко Борисов агенцията бе закрита, но Катя Матева – жената, която допринесе за разкритията по случая – смята, че това е само маневра за отвличане на вниманието. „Единствената цел на тази проверка е да се успокои обществеността“, посочи юристка пред австрийско издание.

Като директор на Съвета за даване на гражданство Матева сигнализира за корупционни практики. Още през 2016 г. тя бие тревога за това, че в продължение на години са били издавани хиляди фалшиви документи за български произход на македонци и албанци – срещу подкуп.

Между 500 и 1000 евро на паспорт е било плащано, за да се получи български документ за самоличност, като в някои дни били обработвани до 200 подобни случая.

С разкритията си Матева обаче си създава силни врагове. Според показанията ѝ, дадени и пред съда, от тези машинации се е облагодетелствал най-вече лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 12 Февруари 2020 18:29
  Първи сблъсъци с бежанци на българската граница!

  Има готовност на Българската армия да се включи във възпирането със състав до 1000 души и до 140 единици техника.

  Тази сутрин гранична полиция е възпрепятствала и не е допуснала да преминат турската граница две имигрантски групи, по около 30 човека всяка една. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов, съобщиха от МО.

  Заявявам категоричната си решимост армията да окаже пълно съдействие и да предприеме всички необходими мерки за опазване на държавната граница, като не допусне нито един нелегален имигрант на територията на България. За тази цел Българската армия има готовност да се включи със състав до 1000 души и до 140 единици техника, подчерта министърът, цитиран от БГНЕС. По-рано днес премиерът Борисов съобщи, че от сутринта жандармерията е прехвърлена по границата с Турция и морските граници.

 • Сряда, 12 Февруари 2020 18:29
  АТАКА пита Каракачанов защо превърна МО в агенция за евтини имоти

  Партия АТАКА иска вицепремиерът на ВМРО Красимир Каракачанов да бъде изслушан в Народното събрание във връзка с кадровите назначения, които прави, и военните имоти, подготвени за продажба на безценица. Това обяви партийният зам.-председател и депутат Десислав Чуколов на брифинг в парламента.

 • Сряда, 12 Февруари 2020 18:29
  Здравка Калайджиева: Трябва да изберем - независим съд или прокурорска република

  Oт Фoндaция „Бългaрcки aдвoкaти пo прaвaтa нa чoвeкa“ нacтoявaт в Кoнcтитуциятa дa ce зaпишe, чe cъдeбнaтa влacт ce упрaжнявa oт cъдa, a прoкурaтурaтa e aвтoнoмнa oт прaвитeлcтвoтo

Оставете коментар