Петък, 03 Април 2020

Петък, 06 Март 2020 09:40

Пет от протестиращите сестри се барикадираха в парламента, една от тях застана на перваза на сградата

Пет от протестиращите медицински специалисти прекараха нощта в сградата на парламента, където заседават комисии. Вчера те окупираха заседателна зала с искане да се срещнат с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, за да разговарят за промени в законодателството, засягащо статута и заплащането им, предаде БНР.

Председателят на синдиката Мая Илиева каза за "Хоризонт", че от охраната на Народното събрание са ги приканили да напуснат сградата, но им предложили вода и храна. След като е прекъснато електричеството снощи, протестиращите пет сестри се качили на перваза на прозорците, където бяха преди час. Пред сградата също има протестиращи. 

Застаналата на перваза медицинска сестра Бойка Атанасова твърди, че охраната я е принудила да застане на перваза. Тя се оплака, че й е одрана ръката и цялата е в синини.

"Нахлуха и започнаха да ни блъскат", каза още Бойка Атанасова.

Пред Министерския съвет в палатковия лагер на безсрочния протест са майки на деца с увреждания, които искат оставката на социалния министър Деница Сачева и нейна заместничка.

На място има екипи на полицията.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Надежда Маргинова, участничка в протеста, говори в ефира на предаването „Преди всички по „Хоризонт“:

Защо стигнахте до тази радикална част от протеста?

„Защото за една година обиколихме всички институции и всички лица, от които зависи да се вземат решения на проблемите, които поставяме. И няма никакво развитие“.

Смятате, че с тази акция, включително и със заплашваща живота на госпожа Атанасова проява, ще провокирате чуваемост?

„Не…Ние по принцип пет дена бяхме на палатков лагер - в дъжд, в студ, на вятър, никой не ни отрази, все едно, че сме невидими. Също и майките на деца с увреждания. Вчера дойдохме да присъстваме на Здравната комисия, да вземем участие, да повдигнем въпроса, да се обърнем към господа лекарите, които уж не трябва да плюем, но аз от тук нататък няма да спра да плюя, да поставим нашите проблеми, да ни съдействат.

Те въобще не ни отразиха, излязоха си за пет минути, гласуваха набързо единствената кандидатура за управител на НЗОК и си тръгнаха. И ние тогава решихме, че след като продължават да ни игнорират, да се правят, че ние не съществуваме и нямаме проблеми, няма да напуснем сградата на Народното събрание“.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар