Вторник, 31 Март 2020

Сряда, 18 Март 2020 17:26

Ген. Мутафчийски с последни резултати за коронавируса: 11 нови случаи, болните вече са 92. Смолян и Търново със заразени

Шефът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Мутафчийски обявява поредния горещ ден в битката със заразата.

До вчера заразените у нас бяха 81. Софийска болница бе затворена заради пациент с доказан коронавирус в нея. Според данни на ПИК това е бизнесменът Кирил Домусчиев. По непотвърдена информация в болницата като пациент е и съпругата му.

Снощи след съвместно заседание на правителството и щаба Банско бе обявен за затворен глад заради инфектирани от Англия. "Гражданите, които се връщат от .т.нар. рискови дестинации, отиват на 14-дневна карантина. Попълват съответния формуляр и се проверяват от органите на реда.

По време на карантината, ако имат оплаквания, се обаждат по телефона на личния си лекар. Той преценява дали те да бъдат изпратени в болница или не, той изобщо не се среща с тези пациенти", уточни ген. Мутафчийски.

Ако личният лекар прецени, че състоянието на пациента е среднотежко или тежко, той се обажда в съответната болница, откъдето изпращат линейка, за да вземат пациента. След като пристигне в болница, се преценява дали пациентът трябва да бъде тестван.

По отношение на тестването - лабораториите имат определен капацитет. Във Франция например не се прави тестване на пациенти, които не са в болница. Тук се прави тестване в интензивните отделения, при болни с двустранна бронхопневмония. За ВМА лабораторията е с достатъчно добра достоверност и не се препотвърждават резултатите. За останалите лаборатории, все още съществува режим на потвърждаване в националната лаборатория.

"Към настоящия час - има нови 11 потвърдени положителни случаи. С тях те стават 92. В Смолян и Велико Търново има по един пациент. И двамата са в леко състояние", заяви ген. Мутафчийски. 8232 са смъртните случаи в световен мащаб досега, а заразените са над 200 000. На въпроси на ПИК как стои въпросът с бременните жени и как се пази тяхното здраве; има ли открит препарат, който може да излекува болни от коронавирус и дали парламентът трябва да спре работата си заради опасността от зараза, ген.

"За женските консултации - ще се създаде механизъм за дистанционно издаване на документи, от които се нуждаят бъдещите майки. Още към днешния ден бе решен проблемът с лекарствата на хронично болните". "Що се отнася до препарата - не мога да коментирам. В Китай коментират за тези медикаменти, но това трябва да се прецени дали е така и ако е така, ние ще направим постъпление да закупим този препарат. В момента има около 10 препарата, които се набеждават, че са ефективни и при ебола. Но нали разбирате, че това са скъпи препарати, а в момента държавата плаща много неща И последният въпрос - парламентът. Знаете, че в момента се гласуват закони, които са наистина много важни.

Депутатите се проверяват с термометър, както се прави и на летището. Ние сме препоръчали, включително и с госпожа Дариткова сме говорили -вентилацията в парламента няма да работи. Това е важно, защото се препоръчва -във всички административни сгради, където има централна вентилация, тя да бъде изключена.

Най-вероятната причина за такъв широк мащаб от заразявания може би е точно тази циркулация на въздух във вентилационните системи. Освен това в парламента са поставени дезинфектанти. Препоръката е за максимално съкратена работа.

Най-важните неща да се решават в комисиите и бързо и оперативно да се действа по-нататък. Дали сме съответни препоръки, убедили сме, че са изпълнени и се надявам скоро да бъдат приети най-важните закони. След това ще се реши дали депутатите да бъдат пуснати във ваканция".

Източник: ПИК

 

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 18 Март 2020 17:26
  Туркменистан забрани думата „коронавирус“, пази се с дим от билки

  Граждани, които се движат по улиците с маски и говорят за пандемията от коронавирус по света, рискуват да бъдат арестувани

   

 • Сряда, 18 Март 2020 17:26
  Борисов: Вървим по тънка нишка, все повече се притеснявам - далеч сме от справяне с епидемията

  Премиерът отвърна на упрека на президента Радев, че хазната е празна: Системите са пълни с пари. Иначе откъде даваме повече пари за Великден за пенсионерите, откъде въвеждаме правилото 60/40?

   

  Прoдължaвaм вce пoвeчe дa ce притecнявaм. В нaчaлoтo вcички cлушaхмe дoктoритe, чe тoвa e грип кaтo вcички грипoвe. Вcякaкви тeoрии чух прeз цялoтo тoвa врeмe - кaк щe дoйдe пик, кoлeктивни имунитeти... Дoвoлeн cъм, чe нaрeд c вcички лeки мeрки, кoитo тoгaвa бяхa и в нaш ущърб, тoгaвa c кoлeгитe нaпрaвихмe eдин oпeрaтивeн щaб, в кoйтo дa cлoжим хoрaтa, кoитo вcякa cутрин ce изпрaвят прeд вac, зa дa мoжe кoлкoтo e възмoжнo дa взимaмe нaй-прaвилнитe мeрки. Тoвa зaяви прeмиeрът Бoйкo Бoриcoв в LIVЕ включвaнe нa "Гocпoдaри нa eфирa".  "Живoтът гo дoкaзa кoлкo e билo нaврeмeннo и прaвилнo. Вчeрa Руcия въвeдe нaшитe мeрки, днec Кипър... Дoтук нaпрaвихмe прaвилнитe нeщa", дoбaви тoй. "Тoвa e нeщo нeпoзнaтo зa мeдицинaтa и зa cвeтa. Китaйcкият прeмиeр ми кaзa: Дaлeч cмe oт cпрaвянe. Cъщoтo кaзa и Мeркeл, и прeзидeнтът Путин. Към днeшнa дaтa cмe нaпрaвили вcичкo, кoeтo e нaпрaвeнo пo cвeтa. Вървим пo мнoгo тънкa нишкa - хeм дa ca ни cтрoги мeркитe, хeм дa дaдeм въздух нa oбщecтвoтo, зa дa нe ce пaникьoca. 

 • Сряда, 18 Март 2020 17:26
  Тия не се борят с вируса, приятели

  Колко от вас виждат в това медицина и колко - тотален контрол?

   

Оставете коментар