Вторник, 31 Март 2020

Четвъртък, 26 Март 2020 08:55

Оперативният щаб предложи удължаване на мерките до 12 април, вече 264 са случаите с коронавирус в страната (обновена)

264 станаха заразените с коронавирус в България. За 1 денонощие има 22 положителна проба. Вирусът обхваща и две нови области - Хасково и Кърджали, където има по един положителен пациент. 14 са в София, в Смолян - двама, в Плевен - един, във Велико Търново – един и във Варна - един. Не се потвърждава информацията за едномесечно инфектирано с COVID-19 бебе. Това съобщи ген. Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб за борба със заразата.  Днес се прие предложението на Щаба за удължаване на мерките, които трябваше да изтекат утре до 12 април. Според членовете му абсолютно всички, които пристигат от чужбина, трябва да бъдат поставени под карантина. Затова Щабът ще препоръча на министъра на здравеопазването в заповедта да отпадне поименното изреждане на страните, от които трябва да бъдат карантинирани пристигналите, и това да бъде валидно за абсолютно всеки един, който пристига в България от чужбина. Това се отнася и за чужденците, които желаят да посетят България – те трябва 14 дни да бъдат под карантина и да удостоверят къде ще прекарат тази карантина, съобщи ген. Мутафчийски.

В „Пирогов“ има 4 интубирани пациенти в тежко състояние, единият от който е в критично, възможно е да има лош изход от лечението, каза той и добави: "8 души във ВМА са нетърпеливи да ги изпишем, но чакаме тестовете им да са отрицателни".

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

"Абсолютно добре са пациентите в Габрово. Чакат да бъдат изписани. Възложил съм да изработим стратегия за изписването, след като бъдат изчистени от вируса. На всеки 11 заразени ние сме открили двама. Според математическия модел ние сме обхванали голяма група от хора", обясни още ген. Венцислав Мутафчийски.

Той е категоричен, че всички хора с респираторни заболявания трябва задължително да се тестуват и уточни, че вирусът има вътрешна циркулация.

Ген. Мутафчийски обясни, че вече има голям наплив от дарения. "Имаме дарители на много места. Ние ги призоваваме да превеждат в дарителската сметка в Министерството на здравеопазването", каза той и допълни, че има заявка за дарение от 1 милион лева от частно лице.

На брифинга стана ясно, че спешния телефон 112 обслужва по 1800 души дневно.

Относно носенето на маски като предпазване от заразата, ген. Мутафчийски е категоричен, че те трябва да се носят задължително от болни лица и медицинския персонал. „За останалите граждани, ако се чувствате сигурни по този начин, могат да носят маски, но да знаят, че не са защитени 100% . Да, за собствено успокоение. Но ако има болни, дори и да не са с коронавирус, отговорни пред другите хора ще бъдат, ако носят маска“, коментира ген. Мутафчийски.

В края на деня са изписани като оздравели след две отрицателни проби общо 8 човека. Утре се очаква да бъде изписан още един пациент.

СЗО: Степента на вирулентност на COVID-19 не отслабва с разпространението му по света. В САЩ епидемията се разраства: 70 000 заразени и над 1 000 починали. В световен мащаб вече са заразени над 472 000 души, а над 21 000 са починали, над 114 000 са оздравелите.

Световната здравна организация (СЗО) не отбелязва промени във вирулентността или затихването на новия коронавирус в зависимост от разпространението му по света в сравнение с щама, открит в китайската провинция Ухан. Това заяви говорителят на СЗО Тарик Язаревич, цитиран от световните агенции.

„В момента не виждаме никакви индикации, че вирусът се променя значително при своето влияние върху хората в зависимост от региона. В зависимост от страната и региона, се променят само мерките, предприети от правителствата, а също така и възможностите на здравните системи да се справят със ситуацията", каза още той, отговаряйки на въпроса дали има разлики в ефекта на вируса върху човека в зависимост от региона и дали той отслабва, докато се разпространява по целия свят.

В световен мащаб вече са заразени над 472 000 души, а над 21 000 са починали, над 114 000 са оздравелите.

В САЩ епидемията се разраства: 70 000 заразени и над 1 000 починали, показват данните от университета „Джон Хопкинс“. Само няколко часа по-рано данните бяха за 827 души. Съединените щати са на трето място по брой потвърдени случаи на COVID-19 след Китай и Италия и се счита, че истинският брой на заразените е далеч по-висок.

Интерактивна карта - световен мащаб

Интерактивна карта - България

Медия

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 26 Март 2020 08:55
  Туркменистан забрани думата „коронавирус“, пази се с дим от билки

  Граждани, които се движат по улиците с маски и говорят за пандемията от коронавирус по света, рискуват да бъдат арестувани

   

 • Четвъртък, 26 Март 2020 08:55
  Борисов: Вървим по тънка нишка, все повече се притеснявам - далеч сме от справяне с епидемията

  Премиерът отвърна на упрека на президента Радев, че хазната е празна: Системите са пълни с пари. Иначе откъде даваме повече пари за Великден за пенсионерите, откъде въвеждаме правилото 60/40?

   

  Прoдължaвaм вce пoвeчe дa ce притecнявaм. В нaчaлoтo вcички cлушaхмe дoктoритe, чe тoвa e грип кaтo вcички грипoвe. Вcякaкви тeoрии чух прeз цялoтo тoвa врeмe - кaк щe дoйдe пик, кoлeктивни имунитeти... Дoвoлeн cъм, чe нaрeд c вcички лeки мeрки, кoитo тoгaвa бяхa и в нaш ущърб, тoгaвa c кoлeгитe нaпрaвихмe eдин oпeрaтивeн щaб, в кoйтo дa cлoжим хoрaтa, кoитo вcякa cутрин ce изпрaвят прeд вac, зa дa мoжe кoлкoтo e възмoжнo дa взимaмe нaй-прaвилнитe мeрки. Тoвa зaяви прeмиeрът Бoйкo Бoриcoв в LIVЕ включвaнe нa "Гocпoдaри нa eфирa".  "Живoтът гo дoкaзa кoлкo e билo нaврeмeннo и прaвилнo. Вчeрa Руcия въвeдe нaшитe мeрки, днec Кипър... Дoтук нaпрaвихмe прaвилнитe нeщa", дoбaви тoй. "Тoвa e нeщo нeпoзнaтo зa мeдицинaтa и зa cвeтa. Китaйcкият прeмиeр ми кaзa: Дaлeч cмe oт cпрaвянe. Cъщoтo кaзa и Мeркeл, и прeзидeнтът Путин. Към днeшнa дaтa cмe нaпрaвили вcичкo, кoeтo e нaпрaвeнo пo cвeтa. Вървим пo мнoгo тънкa нишкa - хeм дa ca ни cтрoги мeркитe, хeм дa дaдeм въздух нa oбщecтвoтo, зa дa нe ce пaникьoca. 

 • Четвъртък, 26 Март 2020 08:55
  Тия не се борят с вируса, приятели

  Колко от вас виждат в това медицина и колко - тотален контрол?

   

Оставете коментар