Четвъртък, 04 Юни 2020

Събота, 04 Април 2020 12:34

И Менда Стоянова смята замразяването на депутатските заплати за популистко, хазната не била празна

„Това не е компенсация, а ощетяване на предприятието и на работещите в него работници, които трябва да изработят и осигурят пари за подобна необоснована компенсация, която облагодетелства единствено неработещите“, пишат работодателите до Народното събрание по повод мерките на управляващите.

Нямам съмнение, че трябва извънредното положение да бъде удължено до 13 май, заяви депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова пред  bTV.  Според така ще се преодолее здравната криза, а после и икономическата.

"Много рядко изтървам нервите си, но това, което говорят Корнелия Нинова и още 1-2 души от БСП, са пълни лъжи. Нинова повтори тезите на президента, но с други думи - че, хазната е празна, че икономиката ще спре да работи и че трябва да спрем мерките. На първо място трябва да се възстановим от здравната криза, а след това и от икономическите последствия", смята тя.

„Всички знаем, че сега с това извънредно положение ще имаме проблем с икономиката. Заради това се прави и актуализацията на Бюджет 2020“, обясни Менда Стоянова.

Какво има в хазната според Менда Стоянова

"Към 31-и март салдото на страната е 1 млрд. лв. Т.е. - хазната не е празна. Твърденията на БСП, че със заема от 10 млрд. лева ще вземем празен чек, също е лъжа. При умерен спад от 3% в икономиката ни трябват минимум 3 млрд. лв. Т.е., абсолютното обособен е дълг от 4,2 млрд. лв. Страната ни води добра фискалната политика през последните години и сме на второ място в Европа по държавен дълг. Някои казват, че ще се повиши със 30%, но той е много малък“, коментира шефката на бюджетната комисия.

Менда Стоянова: Популизъм е замразяването на депутатските заплати

Лично за мен замразяването на депутатските заплати е популистко. ПГ на ГЕРБ дари 100 000 лв. - по 1000 лв. от заплатите си. Надявам се да се приеме половината от тях да бъдат дарявани, но не само във фонда на Министерството на здравеопазването", подчерта Стоянова.

По думите й според една от една от най – мрачните прогнози българската икономика ще се свие с 6-7%. Към момента, обаче се говори за свиване от 3%, обясни Менда Стоянова.

Опашките с безработни били от завърнали се българи от чужбина

Според Менда Стоянова ръстът на безработицата се е увеличил много, но това се дължи и на българите, които са се върнали от чужбина и се регистрират на борсата.

Припомняме, че по данни на Агенцията по заетостта  236 000 са безработните у нас , а само вчера в бюрата по труда в страната са се регистрирали 7138 души.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Към това трябва да припомним и обещанията на правителството от края на миналата годината, когато подеха инициатива „Кариерни форуми“ с цел да върнат българите в чужбина, с обещанието за работа и дори финансова помощ за наемане на жилище.

Менда Стоянова, обаче, се съсредоточи върху това как и колко ще дарява парламентарната група на ГЕРБ на Министерство на здравеопазването. „Сега парламентарната група ще вземе решение да даряваме половината от заплатите си, но не само за дарителската сметка на Министерство на здравеопазването", похвали се тя.

Бизнесът и мярката 60/40

„За мярката 60/40 също се говорят небивалици. Само за два дни има регистрирани 230 фирми. Мярката има за цел да подкрепи онези бизнеси, в които са се търсили работници, обучавали са ги“, коментира тя.

Според работодателските организации, обаче, тази мярка въобще не работи, дори е в полза повече за хазната, отколкото за бизнеса.

В позиция от днес представителните на национално равнище организации на работодателите АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, обединени в АОБР, чиито членове осигуряват работа на над 82% от наетите в България, за да се съхрани заетостта и подкрепят доходите на трудовите хора в рамките на заделения ресурс от 1 млрд. лева, изразиха в открито писмо до Народното събрание своето безпокойство от факта, че при над 60 000 принудително спрели работа и над 350 000 засегнати от кризата предприятия, при 5 000 души, оставащи без работа всеки ден, едва 228 предприятия (което е статистическа нула) искат да се възползват от подкрепата по реда на параграф 6 от ЗМДВИП.

Причината много под 1% от предприятията да виждат възможност за запазване на работни места по предлагания ред е в същностни дефекти на закона (в параграфи 4 и 6 от преходните и заключителните му разпоредби), които работят в посока, обратна на желаната – вместо да способстват за запазване на работните места чрез разумно обезщетяване, тези норми правят запазването на заетостта невъзможно, разпореждайки работникът да получи брутното си трудово възнаграждение (т.е. цялото си възнаграждение) за времето, през което не полага труд. При това положение, предприятието е принудено да освободи работника, за когото е забранено или не може да осигури работа, т.к. не е в състояние да доплаща на същия работник пълно възнаграждение срещу никакъв труд. И тогава обезщетението за безработица се поема напълно от държавата, за период до една година, вместо той да бъде запазен в заетост с по-малко разходи.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Задължението за заплащане на пълния размер на трудовото възнаграждение на работниците и служителите, без положен труд, не намира опора нито в правната, нито в икономическата доктрина, смятат работодателите. Така на практика те се задължават чрез Закона за извънредното положение да заплащат еднакво както на работник, който е отработил пълно работно време, така и на работник отработил ½ работно време, така и на такъв, който за същия период не е работил изобщо.

„Това не е компенсация, а ощетяване на предприятието и на работещите в него работници, които трябва да изработят и осигурят пари за подобна необоснована компенсация, която облагодетелства единствено неработещите“, пишат работодателите до Народното събрание по повод мерките на управляващите.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар