Четвъртък, 01 Октомври 2020

Неделя, 05 Април 2020 11:21

Корнелия Нинова: Внесохме в НС алтернативни мерки за засегнатите хора. Управляващите нямат план как да работят в криза, а още по-малко как да излязат от нея

„Не подкрепихме актуализацията на бюджета на първо четене. Тази актуализация не решава проблемите, които стоят пред обществото, а ги задълбочава. Управляващите нямат план как да работят в криза, а още по-малко как да излязат от нея. Бюджетът не помага на засегнатите от кризата хора“. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред bTV.

Тя обърна внимание на мярката „60/40“и припомни, че работодателите вчера са изпратили становище и сега готвят поправка. По думите й „60/40“ не работи, а с мерките си управляващите призовават хората да теглят кредити, но тези кредити трябва да се връщат. „Управляващите нямат план, нямат цел", каза тя.

Нинова изтъкна още, че в актуализацията на бюджета няма включено нито едно евро от одобрените от Европейския съюз помощи за България. По думите й тези средства ги няма заложени изобщо - те ще дойдат и ще бъдат някакъв излишък, който ще се харчи непрозрачно и еднолично.

Предлагаме политиката да бъде към отделния човек. Съкратените ще имат някакъв доход от НОИ. Хората с платен отпуск – също ще имат доход. Тези, които обаче са в неплатен отпуск, както и самоосигуряващите се – няма да имат. Предлагаме държавата да осигури за тях, за периода на извънредното положение, по една минимална заплата с осигуровките- 725 лева“, коментира председателят на левицата.

По думите й такава практика се наблюдава в Германия, Франция, Испания и за тази мярка ще бъдат необходими 912 милиона лева.

Нинова подчерта, че помощи са необходими и за земеделските производители: „Ние имаме земя и хора, с които можем да си осигурим прехранването. Затова предлагаме 30 милиона целева субсидия – за производство на плодове, зеленчуци, месо, мляко“. Третото предложение на левицата е насочено към ресторантите и малките заведения, които най-много са пострадали. „За ресторантите – те искат освобождаване от тротоарно право, такса смет, освобождаване от ДДС върху храните, които са били купени и са изхвърлени, защото заведенията са били затворени“, подчерта тя.

Нинова отбеляза, че  всичко, което БСП предлага, е в резултат на десетки срещи и разговори със засегнатите и социалистите го предлагат от тяхно име.  По думите й, ако бъдат освободени от тези плащания, бюджетите на общините ще пострадат, затова от левицата предлагат и трансфер  в размер от 10 % от сегашната субсидия към общините – около 400 милиона лева.

Всичко ще струва милиард и половина. Откъде да бъдат взети тези пари? Към момента почти 2 милиарда и половина  са предвидени за бронирани машини и за кораби. Предлагаме да се замразят тези проекти и да се пренасочат към човека с кредити и без доход. Те обещаха да замразят военните разходи, но това не се случи. Тези мерки, които изброих, внесохме снощи в парламента“, заяви още лидерът на БСП.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

По думите й медицински България се справя добре с кризата, но управленски – не: "Хаотични решения, без ясна цел, без конкретни помощи за хората. С промени в позициите. Това е стилът на премиера вече 10 години. Продължават да действат на принципа  „проба-грешка“. А хората имат нужда от предвидимост и спокойствие. Нинова разказа, че в момента на решението за извънредното  положение, което левицата е подкрепила, е имало споразумение - когато наближи изтичането на срока, правителството да  дойде и да каже какво е направено, какво е състоянието на хазната, за да седнат всички  отново заедно и да решат какви мерки да бъдат предприети и кое е добро за  България.

„Има институционален начин да си говорим. На актуализацията на бюджета беше добре да дойде премиерът. Нищо от това не се изпълни от управляващите. Нито една от разумните наши мерки не приеха“, смята Нинова.

Твърдението, че хазната е празна, е на г-н Борисов. На 18 март той заяви, че бюджетът е на дефицит от 3.5 млрд. лв. Ние поискахме отчет защо това е така и къде отидоха 5 милиарда лева за три седмици. Ние не сме искали да спре извънредното положение, а предложихме в парламента то да  се удължи до 30 април. Гледаме какво се случва в света. Италия, която е най -тежко засегната, удължи извънредното положение до 15 април. Испания и Германия – съответно до 25-ти и 19-ти април. Нека удължим  извънредното положение у нас с по -малко, а когато изтече срокът, да дойдат и да отчетат ситуацията. На 3 април, да го продължиш до 13 май, това са почти 45 дни", подчерта Корнелия Нинова. По думите й това е абсолютно неразумно и стресиращо за хората и икономиката.

Тя коментира и работата на парламента по време на извънредното положение: "От началото още твърдим, че парламентът трябва да продължи да работи. Разпускането на  парламента е посегателство върху парламентарната република“, категорична е Нинова. Тя пожела на болните си колеги скорошно оздравяване.

Медия

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 05 Април 2020 11:21
  Георги Атанасов: Трябва морален екзистенц-минимум, за да бъде призната победата на Нинова и поражението на опозицията й

  Дори най-простоватите спортисти намират сили да стиснат ръката на победителя, докато противниците на новия-стар лидер на БСП първо мълчаха като попарени три-четири дни след триумфа на Нинова, а после подеха старата песен на нов глас

 • Неделя, 05 Април 2020 11:21
 • Неделя, 05 Април 2020 11:21
  Нинова вика Борисов в парламента да обясни за F-16

  Премиерът Бойко Борисов и министърът на отбраната Красимир Каракачанов да дойдат в парламента и да обяснят за вчерашните си разговори с американските “Локхийд Мартин” за закупуване на още осем F-16 без това да е било съгласувано с Народното събрание. За това настоя лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна.

  Вчера изненадващо от медиите разбрахме за среща на премиера с “Локхийд Мартин”, за водени разговори за закупуването на нови осем самолета F-16. Нещо повече - от съобщението става ясно, че Министерство на отбраната вече е пуснало писма-заявки за проучване на възможностите за купуване на нови три радари и друго високотехнологично оборудване. Тази информация поражда много въпроси, на които държим днес да поканите министъра и премиера и да отговорят - за какви параметри на сделката става дума, кога се предвижда и в какъв срок, предвижда ли бюджета за 2020 година тези средства. Предвиждат ли петте милиарда лева, които премиерът изтегли, тези сделки, пита Нинова.

Оставете коментар