Петък, 29 Май 2020

Неделя, 05 Април 2020 11:21

Корнелия Нинова: Внесохме в НС алтернативни мерки за засегнатите хора. Управляващите нямат план как да работят в криза, а още по-малко как да излязат от нея

„Не подкрепихме актуализацията на бюджета на първо четене. Тази актуализация не решава проблемите, които стоят пред обществото, а ги задълбочава. Управляващите нямат план как да работят в криза, а още по-малко как да излязат от нея. Бюджетът не помага на засегнатите от кризата хора“. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред bTV.

Тя обърна внимание на мярката „60/40“и припомни, че работодателите вчера са изпратили становище и сега готвят поправка. По думите й „60/40“ не работи, а с мерките си управляващите призовават хората да теглят кредити, но тези кредити трябва да се връщат. „Управляващите нямат план, нямат цел", каза тя.

Нинова изтъкна още, че в актуализацията на бюджета няма включено нито едно евро от одобрените от Европейския съюз помощи за България. По думите й тези средства ги няма заложени изобщо - те ще дойдат и ще бъдат някакъв излишък, който ще се харчи непрозрачно и еднолично.

Предлагаме политиката да бъде към отделния човек. Съкратените ще имат някакъв доход от НОИ. Хората с платен отпуск – също ще имат доход. Тези, които обаче са в неплатен отпуск, както и самоосигуряващите се – няма да имат. Предлагаме държавата да осигури за тях, за периода на извънредното положение, по една минимална заплата с осигуровките- 725 лева“, коментира председателят на левицата.

По думите й такава практика се наблюдава в Германия, Франция, Испания и за тази мярка ще бъдат необходими 912 милиона лева.

Нинова подчерта, че помощи са необходими и за земеделските производители: „Ние имаме земя и хора, с които можем да си осигурим прехранването. Затова предлагаме 30 милиона целева субсидия – за производство на плодове, зеленчуци, месо, мляко“. Третото предложение на левицата е насочено към ресторантите и малките заведения, които най-много са пострадали. „За ресторантите – те искат освобождаване от тротоарно право, такса смет, освобождаване от ДДС върху храните, които са били купени и са изхвърлени, защото заведенията са били затворени“, подчерта тя.

Нинова отбеляза, че  всичко, което БСП предлага, е в резултат на десетки срещи и разговори със засегнатите и социалистите го предлагат от тяхно име.  По думите й, ако бъдат освободени от тези плащания, бюджетите на общините ще пострадат, затова от левицата предлагат и трансфер  в размер от 10 % от сегашната субсидия към общините – около 400 милиона лева.

Всичко ще струва милиард и половина. Откъде да бъдат взети тези пари? Към момента почти 2 милиарда и половина  са предвидени за бронирани машини и за кораби. Предлагаме да се замразят тези проекти и да се пренасочат към човека с кредити и без доход. Те обещаха да замразят военните разходи, но това не се случи. Тези мерки, които изброих, внесохме снощи в парламента“, заяви още лидерът на БСП.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

По думите й медицински България се справя добре с кризата, но управленски – не: "Хаотични решения, без ясна цел, без конкретни помощи за хората. С промени в позициите. Това е стилът на премиера вече 10 години. Продължават да действат на принципа  „проба-грешка“. А хората имат нужда от предвидимост и спокойствие. Нинова разказа, че в момента на решението за извънредното  положение, което левицата е подкрепила, е имало споразумение - когато наближи изтичането на срока, правителството да  дойде и да каже какво е направено, какво е състоянието на хазната, за да седнат всички  отново заедно и да решат какви мерки да бъдат предприети и кое е добро за  България.

„Има институционален начин да си говорим. На актуализацията на бюджета беше добре да дойде премиерът. Нищо от това не се изпълни от управляващите. Нито една от разумните наши мерки не приеха“, смята Нинова.

Твърдението, че хазната е празна, е на г-н Борисов. На 18 март той заяви, че бюджетът е на дефицит от 3.5 млрд. лв. Ние поискахме отчет защо това е така и къде отидоха 5 милиарда лева за три седмици. Ние не сме искали да спре извънредното положение, а предложихме в парламента то да  се удължи до 30 април. Гледаме какво се случва в света. Италия, която е най -тежко засегната, удължи извънредното положение до 15 април. Испания и Германия – съответно до 25-ти и 19-ти април. Нека удължим  извънредното положение у нас с по -малко, а когато изтече срокът, да дойдат и да отчетат ситуацията. На 3 април, да го продължиш до 13 май, това са почти 45 дни", подчерта Корнелия Нинова. По думите й това е абсолютно неразумно и стресиращо за хората и икономиката.

Тя коментира и работата на парламента по време на извънредното положение: "От началото още твърдим, че парламентът трябва да продължи да работи. Разпускането на  парламента е посегателство върху парламентарната република“, категорична е Нинова. Тя пожела на болните си колеги скорошно оздравяване.

Медия

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 05 Април 2020 11:21
  Корнелия Нинова: Краят на войната по пътищата зависи единствено от нашата отговорност

  Можем да се справим с войната по пътищата, ако бъдем отговорни

 • Неделя, 05 Април 2020 11:21
  Планината, минералните води и културните събития в Троянския край съживяват туризма в региона, според кмета Донка Михайлова

  С красивите планински гледки и екопътеки, лековитите минерални води и атрактивни културни събития туризмът в Троянския край се съживява след края на извънредното положение и при спазване на противоепидемичните мерки заради коронавируса. За да напомни на гостите си колко прекрасно място за посещение е районът, Община Троян започва рекламна кампания, заяви в интервю за БТА кметът на планинската община Донка Михайлова.

  "В момента изработваме специален пакет от мерки в подкрепа на бизнеса. Предстои ни да преработим изцяло туристическата програма, като средствата от дейности, които реално не се състояха във времето на извънредното положение, ще бъдат вложени за реклама в подкрепа на туристическия бизнес и на всичко, което се произвежда на територията на община Троян", посочи кметът.

  По думите й предвиждат се и редица събития, тъй като именно този вид туризъм през последните години е силно развит. Заради кризата с коронавируса се отчита 45 процента спад на посещенията в общината и 49 на сто намаление на нощувките. "Тежък удар за туристическия бизнес, който се надявам по-бързо да бъде преодолян", заяви Михайлова и добави, че усилията ще бъдат насочени към събития, които да привличат туристи най-вече събота и неделя.

  Вече всички културни институции работят, а хотелите и къщите за гости са използвали времето на извънредно положение, за да извършат ремонти и обновени да посрещнат гостите си, отбеляза Донка Михайлова.

  Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

  Следва цялото интервю:
  -  Как се отрази пандемията на туризма в община Троян?
  - В цялата страна туристическият сектор е един браншовете, които най-тежко пострадаха от кризата, тъй като заведенията бяха затворени. След едно силно начало на годината, през първите два месеца ние имахме ръст от 30 процента, а към днешна дата имаме 45 процента спад при посетителите и 49 процента при нощувките. Тежък удар за туристическия бизнес, който се надявам по-бързо да бъде преодолян.
  - С колко са намалели приходите на Община Троян?
  - Приходите като цяло за Общината са намалели с 23 процента. Това е сериозен удар върху приходната част на общинския бюджет. В сравнение с останалите общини в страната ние сме една от най-малко пострадалите, тъй като намалението се движи между 30 и 70 процента.
  - Как Община Троян подпомага бизнеса и в частност туризма?
  - Община Троян беше сред първите български общини, които започнаха с конкретни мерки в подкрепа на бизнеса, най-вече ресторантьорския. Ние освободихме напълно от наеми нашите наематели за периода на извънредното положение. Говоря за тези, които бяха закрити по силата на заповед на министъра на здравеопазването. Направихме 50 процента отстъпка в договорените наеми за тези, които работеха през този период. През периода на извънредното положение всички ресторантьори бяха освободени от т. нар. тротоарно право. В момента изработваме специален пакет от мерки в подкрепа на бизнеса. Предстои ни да преработим изцяло туристическата програма, като средствата от дейности, които реално не се състояха във времето на извънредното положение, ще бъдат вложени за реклама в подкрепа на туристическия бизнес и на всичко, което се произвежда на територията на община Троян.
  - Какви мерки за съживяване на туризма предвиждате?
  - Ще започнем в следващите дни рекламна кампания на района, която да напомни на потенциалните ни гости от страната и чужбина колко прекрасно място за посещение е Троянският край. В разговори сме с туристическия бранш. Предстои да подготвим и организираме атрактивни събития, тъй като именно събитийният туризъм в последните няколко години започва много силно да набира скорост в нашия край. Предстоят ни интересни за жителите на страната събития, като Българския фестивал на сливата, който беше признат за един от най-добрите в Европа. Между 18 и 22 септември ние очакваме гости от цялата страна. Ще идентифицираме събитията от културния календар на Общината, така че да има такива, които да привличат туристи най-вече събота и неделя.
  - Ако развитието на пандемията и мерките не позволят да се случат събитията в размера, в който са били предходни години, мислили ли сте и за такъв вариант?
  - Ако отново бъдат въведени рестриктивни мерки, едва ли бихме могли да имаме алтернативи. Ще работим своеобразно развитието на ситуацията. На този етап имам оптимизъм, че ще можем да компенсираме голяма част от загубите, които търпи туристическият бизнес.
  - Работят ли вече всички културни институции и какво предвиждат в най-скоро време?
  - На територията на общината работят абсолютно всички културни институции. Приемат посетители, разбира се, при спазването на мерките, гарантиращи безопасността и здравето на хората. Гостите на общината са добре дошли в Музея на занаятите, който миналата годината получи признанието на музейната общност в България и беше определен за "Музей на годината" за 2019 г. Очакваме ги в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в село Орешак, както и в Научно-природния музей в село Черни Осъм, който привлича децата с всички експонати, които формират любов към природата. Предстоят ни доста интересни събития, свързани със забележителни годишнини, сред които 150-тата годишнина от създаването на читалище "Наука - 1870" в Троян. Намерението ни беше да наситим цялата година със събития, които представят различните школи на изкуствата към читалището. Сега тази програма я преориентираме във времето. Основната част от събитията ги изнасяме на открито, като ключовото ще е през септември.
  - Казахте, че подготвяте рекламна кампания, към какво ще насочите туристите, освен събитията, които предвиждате?
  - Ще насочим туристите към Троянския край, защото Троян е в сърцето ни. Това е нашият призив към всички, които са се докосвали до нашия край. Тук, на територията на общината, чрез туристическия информационен център, с Центъра в Общината ние ще им предложим всички възможности, така че да усетят Троян в сърцата си. Ще ги поканим да посетят Троянския манастир, ще им покажем комплекса "Состра" и "Вия Траяна", всички културни институции, екопътеките, очарованието на планината. Ще ги поканим да поплуват в минералните води в Чифлик и Шипково. Надяваме се те наистина да запазят Троян в сърцата си, за да се връщат отново при нас.
  - Имат ли готовност хотелите и къщите за гости да посрещат туристи, имайки предвид противоепидемичните мерки, които трябва да спазват?
  - Хотелите и къщите за гости използваха периода на извънредното положение, за да направят основни ремонти и да посрещнат обновени своите гости. Вече част от тях предлагат атрактивни пакети. Издигат и свои слогани като: "Спаси любимото място". Голямата част от хотелите отвориха врати. Макар и чрез единични резервации се връща интересът на отделни семейства и групи за посещение на нашия край. В условията на конкуренция ние очакваме атрактивни цени за гостите.
  - Какви са очакванията за този туристически сезон?
  - Ние очакваме туристите да оценят, че след този критичен за здравето на всеки български гражданин период, планината дава здраве, минералната вода укрепва имунитета. Тук, в планината, те в най-малка степен са застрашени, защото дистанцията е неизбежна и ще успеят да съчетаят грижата за здравето си с удоволствието, което ще получат сред красотата на Троянския балкан и минералните води, с които нашият край е богат.
  - Ще има ли все пак страх в туристите?
  - Естествено, че всички ние сме по-предпазливи, по-внимателни. Мисля, че тези два месеца ни научиха, че трябва да спазваме определени правила, че трябва да избираме местата, които в максимална степен предпоставят грижа за здравето.
  - Как ще призовете туристите?
  - Елате при нас и ще усетите, че Троян е в сърцата Ви.

 • Неделя, 05 Април 2020 11:21
  БСП с ясен план за спасяване на Северозапада, обеднял още повече след Ковид-19

  Левицата предлага закон и учредяването на фонд „Устойчиво развитие на Северозапада“, първоначалният проект е за 100 млн. лв.

Оставете коментар