Събота, 11 Юли 2020

Неделя, 12 Април 2020 09:41

Православният свят отбелязва Вход Господен, известен като Цветница или Връбница. Литургиите се отслужват при строги мерки за сигурност

За православния свят днес един от най-обичаните и чакани пролетни празници - Цветница. Той се отбелязва веднага след Лазаровден, в последната неделя преди Великден. Църквата нарича празника Вход Господен, тъй като той припомня тържественото влизане на Исус Христос в Ерусалим на гърба на ослица преди еврейския празник Пасха. Според Евангелието хората са го посрещнали така, както в древни времена се посрещали царете победители: размахвали зелени клонки, застилали пътя му с дрехите си и го приветствали с възгласа "Осанна", вярвайки, че това е новият еврейски цар, който ще ги спаси от властта на римляните. Дни по-късно Исус е предаден на римляните, за да бъде разпнат на кръст като разбойник, а възгласите вече са "Разпни го". Празникът е известен също с имената Връбница, Цветна неделя или Палмова неделя, а традицията е след празничното богослужение рано сутринта свещениците да раздават осветени цветя и върбови клонки, с които благославят богомолците. Макар да е период на пости, църквата разрешава в този ден на трапезата да се сложи риба.

Днешният ден с решение на Светия Синод на Българската православна църква бъде отбелязан по необичаен начин заради ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса. Празнични богослужения ще има, но миряните трябва да спазват дистанцията от 2 метра помежду си (включително и в храмовете) и да носят маски, които от днес са задължителни за носене на обществени места.

Друга промяна е, че свещениците няма да раздават осветени върбови клонки, за да се избегне струпването на хора и разнасянето на зараза. Клонки и цветя може да се занесат в църквата, но не и да се оставят там. Влизането в храмовете ще става при спазване на строги правила. Носенето на лични предпазни средства и спазването на дистанция са задължителни за богомолците, които ще излязат за празничната служба. За реда ще следят органите на МВР и доброволци. Областният кризисен щаб апелира към хората в днешния празничен ден да се помолят от домовете си.

В патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" в София празничното богослужение започна в 9.30 ч. Литургията е оглавена от патриарх Неофит в съслужение със Западно и Средноевропейския митрополит Антоний и Мелнишкия епископ Герасим и се излъчва онлайн на фейсбук страницата на Българската православна църква (виж ТУК).

Цветница е празникът с най-много именици у нас – близо 400 хиляди души. Според данни на националния статистически институт от тях жените са 283 000, а мъжете - 84 000.

Медия

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 12 Април 2020 09:41
  Ключът към рая – в красотата винаги присъства тъга...

  Добромир Банев за Петровден, за самонадеяността и за надеждата да намерим спасение

 • Неделя, 12 Април 2020 09:41
  „То целият свят е болен, синко. Едни от това, други от онова. Няма здрав човек на света. Гледаш, тялото желязно, а душата - гнила”

  Днес Православната църква отбелязва Възнесение Господне, отбелязвано в народната традиция като Спасовден. Какъв по-добър повод да си припомним разказа на Елин Пелин „Спасова могила”, откъс от който ви предлагаме

 • Неделя, 12 Април 2020 09:41
  Православният свят посрещна Възкресение Христово

  Православните християни у нас посрещнаха най-светлия празник - Възкресение Христово! В този ден се сбъдват думите на Божия син, който предрекъл, че ще възкръсне на третия ден след смъртта си. Неговото Възкресение символизира победата над злото и смъртта.

  В София, пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ българският патриарх Неофит оглави пасхалното богослужение и поздрави българския народ с тържествено слово. Богослужението беше в съслужение със Западно- и средноевропейския митрополит Антоний.

  Главата на Българската православна църква поздрави вярващите с думите, че днес никой не бива да тъгува и скърби, трябва да забравим за тревогите и  изпитанията, защото посрещаме празника на празниците който възкресява в сърцата ни вярата, надеждата и любовта: „Макар и днес по Божие допущение, заедно с целия свят, и ние да преминаваме през тежкото изпитание на пандемията и да скърбим заедно с всички за жертвите, които човечеството дава в борбата с невидимия противник, нищо не може да помрачи нашата Пасхална радост защото тя е плод на вярата и на нашето общение в Светия дух и която извира от дълбините на сърцата ни“.

Оставете коментар