Събота, 04 Юли 2020

Четвъртък, 16 Април 2020 11:35

Разпитват бившия правосъден министър Христо Иванов за случайното разпределение на дела срещу 10 000 евро

Бившият правосъден министър Христо Иванов е призован за разпит в столичното следствие във връзка с разследването за централизираната система за случайно разпределение на делата, съобщи БНТ.

По ирония на съдбата разпитът за пробива в съдебната система се случва точно в Деня на Конституцията и празник на юриста и на съдебните служители.

Пред журналисти Иванов обясни, че системата е избрана и въведена от предишния състав на ВСС и това са хората, които носят отговорност за нея.

На разпит е и експертът Васил Величков, бивш съветник на Румяна Бъчварова като вицепремиер и вътрешен министър.

Делото беше образувано преди две седмици, след като одит показа, че тя не е надеждна и може да бъде манипулирана. През 2016 г. имало и два опита за атака.

Изработването и внедряването на системата от фирмата "Смарт Системс 2010" е по времето, когато Иванов е правосъден министър.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Миналия четвъртък ВСС реши да прекрати договора с фирмата и спешно да намери друга, която да отстрани уязвимостите в системата.

Припомняме, че в началото на месеца главният прокурор Иван Гешев заяви, че ще сезира Европейската комисия по повод системата за случайно разпределение на делата. Тогава той лично съобщи, че одит на системата показа, че тя е компрометирана и че 10 000 евро струва делото да попадне при точно определен съдия.

„Защо хора, които говорят за конституционна реформа, за съдебна реформа, за справедливост, за истина и за какво ли още не, като г-н Калпакчиев и като г-н Христо Иванов са натискали без обществена определена фирма да създаде тази система. Защо тази система е функционирала без техническа експертиза за нейната сигурност в продължение на 4-5 години? Без IT одит! Защо тази фирма – незнайно защо, осъществява дейност, не иска пари за поддържането на тази система. По същество – безвъзмездно е поддържала системата”, попита Гешев.

„Интересно ми е защо г-н Лозан Панов и присъдружните му дами от ВСС, доколкото чета протоколите през 2019 г., са се хвърляли като Матросов на амбразурата срещу това да се извърши техническа експертиза  на тази система за случайно разпределение на делата”, запита още главният прокурор.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 16 Април 2020 11:35
  Иван Гешев: Докато не прекъснем зависимостите между политици, олигарси и медии, няма да живеем добре

  Днес, 02.07.2020 г., главният прокурор на Република България Иван Гешев и говорителят на главния прокурор Сийка Милева посетиха гр. Гоце Делчев във връзка със специализирана полицейска акция по противодействие на битовата престъпност. На място бе и главният секретар на МВР Ивайло Иванов. До момента са задържани 16 лица, предимно по обвинения, свързани с наркоразпространение и търговия с акцизни стоки.

 • Четвъртък, 16 Април 2020 11:35
  Гешев категоричен: Прокопиев е подсъдим и ще бъде такъв!

  Българската прокуратура има намерение в близкия месец да изложи вижданията си за най-важните промени в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс под формата на експертно виждане до Народното събрание. Това обяви пред депутатите главният прокурор Иван Гешев.

 • Четвъртък, 16 Април 2020 11:35
  Иван Гешев предложи закриване на 38 районни прокуратури

  Предлагам да бъде продължен процесът по оптимизиране на районните прокуратури (РП) в страната, като се съобразят както валидните за всички районни прокуратури критерии, така и спецификите за всеки апелативен район“, пише главният прокурор

Оставете коментар