Сряда, 15 Юли 2020

Петък, 24 Април 2020 08:49

Нов скок на заразените с COVID-19 за денонощие - 90 нови случая, общо са 1171

За последните 24 часа броят на новозаразените е 90, с което общо случаите на коронавируса в България стават 1171, съобщи шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг тази сутрин, предава БНР.

Увеличението е с 8,3 процента от вчера до днес.

Активните области са 13, а активните случаи са общо 890.

От новозаразените в болница са постъпили 21 пациенти.

От новите 90 случаи София е на първо място с 29, като от тях амбулаторни са 26, трима са приети в болница – двама във ВМА и един в „Пирогов“.

Във Видин са 18 случая.

В Плевенска област – 12 случая, от които 9 са от завод „Мизия“ и трима са контактни на работещи там.

В Благоевград са 11, Кюстендил – 5, Сливен – 5, Русе – 3, Ямбол – 2-ма, Бургас, Велико Търново, Враца, Перник и Пловдив са с по 1.

Има 10 нови случая на заразени деца, като в Благоевград са 3 случая, София – 2, Видин – 2, Кюстендил – 1, Перник – 1 и Бургас – 1.

Медицинският персонал – случаите вече са 129, което е 11% от всички заразени.

Новите случаи при медици са 34. В София са 21 („Пирогов“ и „Иван Рилски“ за периода от 18 до 22 април има ъпдейт от 8 човека, които са по-стари случаи), във Видин – 12, Пловдив – 1.

Излекуваните са 193-ма, 16,5% от всички заразени. Новите са трима – от Инфекциозна болница в София двама и във Враца – 1.

Починали има двама нови за деня, стават 52-ма, което е 4,4% от случаите. Починали са мъж на 71 години в Александровска болница с доста придружаващи заболявания и жена на 85 години в „Пирогов“, също с множество придружаващи заболявания.

В болници са 270 пациенти с Covid-19, 37 са в интензивни отделения.

Ръст на новозаразените като в други страни, но значително по-малък

Имаме ръст в новозаразените, както се наблюдава и в повечето страни в света, каза ген. Мутафчийски. И приведе няколко примера с държави, които са имали по-либерално отношение към заразата с Covid-19 и близко до България население.

„Всички гледаха мачовете в Беларус, където се отричаше, че има такъв вирус. В момента са 8022 случая, 60 са смъртните, като само за вчерашния ден са 741 новозаразените и двама са починали“, каза той.

В Швеция вече са 16 755 случаите, като 2021 са смъртните, като новите за вчера са 751 и 84 са починалите.

В Белгия, където също имаше колебания в мерките, отдавна държат първенство по смъртни случаи на глава от населението. 228 са починалите само вчера, а новите случаи са 908, посочи Мутафчийски  на брифинга в Министерски съвет.

Щабът с тревога очаква Гергьовден

Отговаряйки на въпрос на какво отдава причината за пика на новозаразените, ген. Мутафчийски каза:

„На това, което винаги сме го казвали – че около 5-6 дни след Великден ще имаме ръст на заболелите. И продължаваме да го твърдим“.

На въпрос на БНР какви ще са мерките за идващите почивни дни около 6 май - Гергьовден, генерал Мутафчийски отговори:

„Щабът докладва на правителството каква е актуалната ситуация, правителството взима решение дали да затвори градове или не. С тревога наблюдаваме какво се случва на празниците и сме разтревожени от наближаващите празници. Не бива да забравяме все пак, че в България има един от най-либералните мерки. Дай Боже да не ни се отплатят лошо“.

Столичните лаборатории „се задъхват“

Има увеличаване на броя на тестовете – те са над 1000 за денонощието. Всички групи, които са тествани – големи групи, при тях повечето са отрицателни. Тези огнища, които изследваме, там са големите новозаразени групи, каза Мутафчийски. И добави, че всичките останали разхвърляни, случайни тестове, които се правят – повечето са отрицателни, като на 200 тествани намираме 1.

Вече „се задъхват“ столичните лаборатории, каза Мутафчийски.

„Лабораториите наистина са на непрекъснат цикъл. И поради това, че липсват такива специалисти в България едни и същи хора са подложени на огромен натиск и стрес за работата си“, каза той.

 

 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар