Неделя, 27 Септември 2020

Вторник, 12 Май 2020 16:36

Борисов: Горанов е против 9% ДДС за туризма, но решението е политическо! Обмисляме и намаляване на ДДС за книгите

Министърът на финансите Владислав Горанов е категорично против намаляването на ДДС за туризма. Решението е политическо! Това обяви премиерът Борисов в Народното събрание по повод намаляването на ДДС за туризма на 9%.

"Имам му доверие на Горанов, но аз съм му началник, не той на мен. Който не е съгласен, отива, дава си оставката", подчерта с гневен тон премиерът. И допълни, че партията му е важна, защото с нея отива на избори. Цял един бранш стои срещу мен, да видим дали ще работят, както обещават, каза още той.

"Договорихме 9% намаляване на ДДС за заведенията. Разбрахме се с бранша. Истинските добри намерения аз ги приемам. Разбрахме се това да се случи от сега, не от 2021 г. Не са виновни ресторантьорите за тази криза, обясни Борисов.

 

"Ще ми бъде интересно дали след падането на ДДС-то дали ще паднат и цените", коментира премиерът. Мярката е временна и ако не даде добър резултат, може да бъде премахната, стана ясно от думите му.

Той уточни, че не знаем колко време ще продължи кризата, но може да се стигне дотам накрая да не излезе сметката.

Финансовият министър  Владислав Горанов е бил против това намаление, както и председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Двамата не се явиха и на пресконференцията на Борисов и коалиционните партньори в Народното събрание.

"Категорично против е, политическо е решението, имахме досега председателски съвет", заяви Борисов по адрес на Горанов. "И Менда е против, счита, че това е груба грешка", добави той. "Финансовият министър е категорично против, но ние, като политици, ще се опитаме да подкрепим бранша", допълни Борисов.

"Даже Валери Симеонов ме ожали преди малко. Вика - "аз мислех, че удряш по масата и вземаш решения", разкри премиерът, а лидерът на НФСБ потвърди, че е бил изненадан от отпора вътре в ГЕРБ на решението на управляващата коалиция ресторантьори и хотелиери да получат намаление на ДДС-то на 9 %. „Истината е, че със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев работата на този бранш е забранена и сега на части се отварят тераси, даваме предписания вътре да стои затворено. Моите колеги считат, че ще понесем загуби в приходната част над 150 млн. лв. Да видим кой ще бъде прав. Не виждам скоро това да се промени. Държавите, които си позволиха да това да направят, берат плодовете на това“, допълни премиерът.

По-рано днес Българската асоциация на заведенията изразява своята благодарност за огромната подкрепа, която българското правителство оказа на бранша с намаляването на ДДС-то.

По този повод Борисов коментира: Ако доведе до изсветляване на приходите, мярката ще стане постоянна. Интересно ми е дали, когато данъкът падне с 11%, с 11% ще паднат и цените, посочи той.

Обмисляме и намаляване на ДДС за книгите, това е опаковка на "храната" на българите, съобщи още премиерът.

„Така че 9 % за ресторанти и хотели, утре ще го оформим в отделен законопроект. Ние подкрепяме колегите, които го внесоха. Само че нашето предложение настояваме и ДДС за книгите и свързаните с духовната храна дейности също да бъдат с 9 % данък“, изтъкна още премиерът.

Борисов добави, че по-нататък във времето може да се помисли за свалянето на ДДС и за други сектори, ако сегашната мярка проработи, но в момента не е съгласен с БСП за намаляването на данък "добавена стойност" за лекарствата и храните, защото и двата сектора били субсидирани от държавата. Освен това държавата трябва да има и приходи за социалните плащания, за които отговаря.

"И сега, като намалим и ДДС-то, откъде ще плащаме пенсии и социални плащания, няма накрая да излезе сметката, а ние носим отговорност да има пари за всички тези дейности", аргументира се министър-председателят.

От ГЕРБ не са приели предложенията на Патриотите за ваучери в туризма, дотирани от държавата и безплатни за осигурените български граждани. Засега управляващата коалиция е стигнала до общото становище такива ваучери да получат само семействата на хората, които на първа линия се борят със заразата - медици, полицаи и други. Това ще е един вид награда за техните усилия, стана ясно от думите на премиера. Другото решение на управляващата коалиция е за подкрепа на петте чартърни компании у нас с финансиране  за седалка на турист, обясни още Борисов.

„На търговците в моловете им работят банковите и застрахователните офиси. Там работят и ресторантите и хранителните магазини. Все пак може да обмислим отварянето на моловете. Вече 2-3 дни имаме лек спад в броя на заразените с коронавирус. Като знам обаче как се струпват хората в моловете считам, че към този момент отварянето им не е правилно“, категоричен бе премиерът.

„Считам, че още трябва да се респектира и натиска много за носенето на маски в градския транспорт. Важно е да се спазва и социалната дистанция“, заяви Борисов.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 12 Май 2020 16:36
  Бойко Борисов: Непрекъснато работим за това да подкрепим хората и фирмите

  Непрекъснато работим за това да подкрепим хората и фирмите, написа във Фейсбук премиерът Бойко Борисов

 • Вторник, 12 Май 2020 16:36
  Христо Иванов разбуни десните – готви се за коалиция с ГЕРБ

  Лидерът на „Да, България“ се впусна в търсене на „нормални“ симпатизанти на управляващата партия

  Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов разбуни дясното вчера вечер с изявление, противоречащо на всички мотиви за протеста досега, че не е изключена коалиция с ГЕРБ в бъдеще след парламентарния вот, стига в партията на управляващите да не присъства лидерът й Бойко Борисов.

  Хипотезата, изразена от бившия правосъден министър в кабинета „Борисов-2“ докара до лудост социалните мрежи, които се нажежиха до краен предел с искане за незабавно уточнение на Ивановите думи и разграничаване от ГЕРБ не само като партия на Борисов, но и като формация в цялост.

  „Отговорът на въпроса „с кого“ ще го даваме в края на кампанията. Сега искаме мандат, за да променим политическата система, за да можем да модернизираме България навременно, за да не загубим технологичния преход, който ни предстои“, каза Иванов пред БНТ, попитан с кого може да се коалира „Демократична България“.

  „Централният модел, който си поставяме със създаването на тази коалиция, е моделът „Борисов – Пеевски“. И не можем да приемем каквото и да било оставане на Борисов в каквато и да е политическа роля, не просто в премиерска роля, тъй като става въпрос за един човек, който е носител на много тежки зависимости и е олицетворение на този модел заедно с Пеевски, който беше наречен „съпремиер“, каза Иванов. „Какво е ГЕРБ без Борисов? Това предстои да научим. Да видим дали нормалните хора в ГЕРБ, каквито има, ще съумеят достатъчно да се разграничат от това явление и състояние. Аз се съмнявам, но нека да видим“, заяви той пред водещия на „Панорама“, с което даде възможност за общ фронт на демократите с „нормалните“ гербери.

  От КОД на бившия здравен министър д-р Петър Москов, който също бе министър на Борисов, тутакси се разграничиха от изявлението на Иванов.

 • Вторник, 12 Май 2020 16:36
  Дамбовеца разказа скандални подробности за полицейското насилие на протеста

  Пламен Стоянов твърди, че Бойко Борисов е давал инструкции на полицаите как да действат

  „Провокиран съм да участвам в това предаване, за да покажем как функционира правовата държава у нас.“ Това заяви бизнесменът – Пламен Стоянов-Дамбовеца, в предаването “ЕвроДикоФ“, което се излъчва по ТВ Евроком.

  Той гостува на Сашо Диков и преди две седмици, когато също говори за неговия и ареста на сина му по време на първото Велико народно въстание на 2 септември.

  В предаването бе показана снимка, на която се вижда как полицай блъска бизнесмена. На въпрос от Сашо Диков, който го попита какво е казал на служителя на реда, Дамбовеца отговори така:

  „На конкретния полицай нищо. Едно от обвиненията е, че съм го заплашил с думите: „Ще ви … майката. Идея си нямате кой съм. Аз ще ви убия и унищожа!“ По думите на прокуратурата, аз отправям тези заплахи“, разказа Пламен Стоянов.

  Дамбовеца показа и видео, в което показва и обяснява какво точно се е случило, докато той и синът му са били душени от полицаи.

  „Три пъти обяснявам на полицаите, че ще има дела за това, което правят. През това време Димитър е с обездвижени две ръце отзад. И през гушата дърпа колкото може. Има десет минути борба. Имате подготвен микробус, имате инструкции да го вкарате в Първо районно. Това е опит за убийство. Ние сме душени няколко минути поред.“, сподели предприемачът.

  Дамбовеца твърди, че Бойко Борисов е давал инструкции на полицаите как да действат.

  „Това става под диктовка. И ще го докажа, когато започне делото.“, завърши Дамбовеца.

  Цялото интервю на Сашо Диков с Пламен Стоянов-Дамбовеца можете да изгледате след 47:55 във видеото:

   

Оставете коментар