Вторник, 22 Септември 2020

Понеделник, 22 Юни 2020 20:23

Прокуратурата: Борисов, Ананиев и НОЩ да преосмислят противоепидемичните мерки

Според държавното обвинение пълното премахване на мерките е грешка и властта е добре да предприеме действия.

 

Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира компетентните органи да преценят ефективността на предприетите мерки по отношение на разпространението на КОВИД-19 в страната. Държавното обвинение настоява премиерът Бойко Борисов, здравият министър Кирил Ананиев и председателят на НОЩ Венцислав Мутафчийски да помислят дали не са необходими нови противоепидемични мерки.

Според прокуратурата сегашните действия на правителството не са достатъчни и е необходимо да се предприемат други мерки, „с цел реално ограничаване на разпространението на коронавирусната инфекция“.

 

ВАП сезира компетентните органи, заради данни от националната информационна система, относно КОВИД-19 за последните две седмици, от които е видно драстично нарастване на броя на положителните проби при проведените изследвания за наличие на коронавирус и няколко дни поред заболелите бяха над 100.

Въпреки това премиерът Бойко Борисов настоява, че вирусът е „омаломощен“ и не е толкова заразен, поради което не наложи допълнителни мерки. Днес вече беше решено, че ще се върнат някои от противоепидемичните мерки, една от които - задължителното носене на маски на закрито.

Прокуратурата посочва като необмислена заповед РД-01-331 на министър Ананиев от 12 юни, с която се отвориха питейните заведения, премахна се задължението за носене на маски и се свали ограничението на броя на посетителите. Т.е. отпуснаха се изцяло мерките, въпреки че заразените надхвърлиха многократно обичайния брой.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

По-рано днес Кирил Ананиев вече обяви, че заведенията, баровете и дискотеките остават отворени, но с 50% от капацитета си. Също така се връщат маските на всички закрити места хранителни магазини и други обществени места. Със заповедта от 12 юни маските бяха задължителни само за аптеките, болниците и градския транспорт.

Компетентните органи следва да преценят организацията и контрола във връзка с изпълнението на заповедите за вече въведени противоепидемични мерки и да предоставят незабавно на ВАП информация във връзка с горепосоченото, се казва в съобщението на прокуратурата.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар