Вторник, 29 Септември 2020

Сряда, 24 Юни 2020 11:09

Удължават до 15 юли извънредната епидемична обстановка

Премиерът: Демокрацията е за дисциплинираните.

Няма да въвеждат нови строги мерки;

При неспазване, затварят отново стадионите за публика;

Борисов за епидемията: Не само, че не ни отмина, а ни заля;

Удължаване до 15 юли на извънредната епидемична обстановка в страната. Това прие кабинетът на своето редовно заседание по предложение на здравния министър Кирил Ананиев.

"Поразредете се малко, за да мога да говоря. Да има два метра дистанция", обяви Борисов в началото на заседанието. Той влезе в залата с маска, с такива бяха и министрите.

Ананиев пък аргументира предложението си с факта, че след 9 юни имало значително завишаване на болните от коронавирус. От 27 май до 9 юни средният брой на заразените е 26 души на ден. След това нарастват до 84 случая на ден, което било 3,2 пъти увеличение. Той съобщи, че от 26 май – 9 юни са били правени среднодневно по 1200 проби на ден, а в последните две седмици по близо 2000. "Това го казвам, за да отчета какво е среднодневното ниво на положителност на лабораторните изследвания. От 26 май до 9 юни то е било 2,43, докато сега е 4,4 на 100" , каза министърът.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

По думите на Ананиев пък това показвало, че има завишаване на интензивността на заболяването, увеличаване на разпространението на коронавируса, както и скок на заразените медици. "Към днешна дата те са 371 човека, което не е добър факт. Полагаме всички грижи и условия, които са необходими", добави Ананиев. Той припомни, че това е вирус с неизвестен произход и все още създава сериозна опасност за здравето. Според него заразител може да бъде не само болен човек, но и асимптомен преносител. Отделно от това все още нямало и ваксина.

Даде да се разбере, че няма да има нови тежки мерки или връщане на стари такива,

а ще заложат на сегашните - забрана за влизане от отделни страни, маските на закрито, дистанционна форма на работа, забрана за масови мероприятия, разстояние от 1,5 метра, както и строг и повсеместен контрол.

Борисов на свой ред поясни, че никой на света не може да каже какво е правилно. "Мисля да подкрепим министър Ананиев...Виждате, че в Русия и във Великобритания чак през юли месец ще отварят ресторанти - неща, които ние вече направихме", коментира премиерът.

По думите му безпорно мерките, които сме предприели, вършат резултат и поясни, че нашите мерки са били най-леки и поетапно отворили всичко. Помолили само за едно - да се спазва дисциплина. Дали възможност на футболистите да играят пред публика. "И какво направиха?", попита риторично той. Вместо това те се струпали и сега има въведена рестрикция за 1000 души на сектор. Борисов обаче даде да се разбере, че ако така продължи (мерките не се спазват - бел.р.) пак щели да затворят стадионите за публика . Даде пример и с дискотеките. "Отворихме дискотеките - видяхте какво правят там", каза той.

Демокрацията е за дисциплинираните, заяви Борисов и поясни, че трябва да се спазват правилата. Върнали маските защото се вдигнал броят на заболелите. За радост се вдигнал и броя на излекуваните.

"Третираме с най-добрите медикаменти заболелите. На това се дължат и добрите резултати", каза още той.

И добави: "Колко доктори и доценти казаха, че ще си скъсат дипломите пред мен, ако това не отмине до юли месец. Не само че не отминава, но ни и заля. Така че, Ананиев, тези професори да започнат да си късат книжките", каза още Борисов и така аргументира удължаването на епидемичната обстановка.

За радост имунитет се създава, излекуваните стават все повече, добави той. Поясни, че са спрели брифингите, за да не притесняват психически хората. Над 3000 са на ден пък тестовете. Припомни, че финансовите и социалните мерки също щели да продължат.

Източник: Монитор

 

Медия

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 24 Юни 2020 11:09
  Борисов: Придобиването на F-16 показва желание за модернизация на въоръжените ни сили

  „Придобиването на самолетите F-16 Block 70 не е само покупка, а израз на желанието на България за необратима модернизация на въоръжените й сили с цел постигане на реална оперативна съвместимост с останалите държави членки на НАТО“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на среща с представители на американската компания „Локхийд Мартин“, от която България закупи бойни самолети за нуждите на отбраната ни. В разговора участва също посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа.

 • Сряда, 24 Юни 2020 11:09
  Правителството на Борисов е предпоследно по доверие в ЕС

  Българите са най-недоволни в Европа от подкрепата, която получиха в кризата, показа европейско изследване на качеството на живот

 • Сряда, 24 Юни 2020 11:09
  Цветанов: Борисов не ми е близък родственик, ГЕРБ не е мое семейство

  Това, че навремето съм посвещавал времето и усилията си на ГЕРБ, не означава, че ГЕРБ са моето семейство. Така че няма как в Борисов да намирам, да виждам близък родственик.

Оставете коментар