Понеделник, 28 Септември 2020

Четвъртък, 10 Септември 2020 09:18

“Великото народно въстание 2” (НА ЖИВО)

Засилен контрол по КПП-тата, разположени от полицията, край сградите на Министерския съвет, Народното събрание и президентството.

 

(публикацията се обновява)

Към 22:00 ч. някои от протестиращите се разотиват, други остават да разговарят на групи. Обстановката е спокойна. Протестът е обявен до 23:55 ч.

21:00 ч. - Многохилядно множество е изпълнило пл. „Независимост". Протестиращите изпълват пространството от Ларгото до ул. „Раковски“.

20:00 ч. – „Чухме, че някаква група в 10 часа ще счупи прозорците на Съдебната палата и МВР няма да си мръдне пръста! Ние искаме само да счупим системата и да изгоним корумпираната клика“, заяви от трибуната адвокат Николай Хаджигенов от "Отровното трио". Малко преди това група съмнителни момчета с черни фланелки и обръснати глави обикаляше сред протестиращите. Организаторите на протеста сигнализираха за евентуални провокатори.

 

18:00 ч. – обстановката на протеста е спокойна, въпреки това има засилено полицейско присъствие;

16:00 ч. -  Софийският градски съд освободи без никаква мярка 6 души, задържани по-рано;

 

12:00 ч. - СДВР даде брифинг: задържани са 6 лица, двама се издирват, а други трима са спрени на контролните пунктове заради наличие на опасни предмети в тях. След претърсванията от сутринта били намерени 10-литрова туба с цветна течност, старателно скрита, както и 9 бутилки от литър и половина, също с такава течност. По-късно бе съобщено, че в бутилките е имало запалителна течност.

11.15 ч. - пленарното заседание приключи заради липса на кворум;

10:00 ч. - представители на сдружението БОЕЦ се събраха пред сградата на Европейската комисия. Настояват за разследване на отклоняване на европейски средства за България

Депутатите се очаква да започнат спокойно заседанието си в 09: 00 часа, тъй като от жандармерията и полицията са им осигурили специален коридор – откъм ул. „Московска“ и обособения за тях паркинг. Както и при предишния голям митинг, те няма да имат никакъв досег с протестиращите.

Към 08,00 часа движението в района все още бе спокойно, но се очаква трафикът да бъде ограничен в целия център заради очакваните действия цял ден. Жълтите павета бяха затворени за автомобили точно в 08,15 часа.

Още в 07,00 часа започнаха действия на полицията, въпреки малобройните бунтари, събрали се в Триъгълника на властта за старт на бунта. Обиски на палатки, проверки на кошчета за боклук, кашпи и всяко ъгълче на Ларгото предприеха органите на реда, за да не се стигне до използването на пиротехника, както при метежа на 2-и септември.

Засилен контрол по КПП-тата, разположени от ченгетата, край сградите на Министерския съвет, Народното събрание и президентството. Хора в нетрезво състояние не се допускат, а самите организатори на протеста обещаха лично да гонят потенциални провокатори. Метална тръба се озова в ръцете на полицаите при една от проверките.

 

Медия

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 10 Септември 2020 09:18
  Ден 80! Въпреки дъжда, хората зоват: Вървете си, лоши сте!

  Ден 80 на антиправителствените протести! Въпреки дъжда, хората вече са на триъгълника на властта и скандират ”Оставка”. На него стана ясно, че шефът на МВР Христо Терзийски е написал до ЕК, че протестиращите са напръскали журналистите с лютив спрей, което възмути за пореден път хората. Какво се случи на площада хронологично:

  21, 21 часа: Всички изслушаха химна на Рупублика България и се разотидоха.

  21, 10 часа:

  Професор Велислав Минеков алармира, че отново се наблюдава активно придвижване на полицейски сили към София.  Адвокат Николай  Хаджигенов  пък коментира избора на Евгени Иванов за член на ВСС от прокурорите.  Оратор коментира изказванията на Цвета Караянчева от днес.

 • Четвъртък, 10 Септември 2020 09:18
  Приключих с протестите. Топки под елхата

  Приключих с протестите. Всички искат те да са мирни. Най-вече участниците. Не е за мен това безцелно скандиране. Длъжен съм, обаче, да се съобразя с мнозинството.

 • Четвъртък, 10 Септември 2020 09:18
  Сблъсъци между протестиращи и полиция на протеста снощи

  Към полунощ страстите около Народното събрании се успокоиха.

Оставете коментар