Понеделник, 28 Септември 2020

Петък, 11 Септември 2020 13:24

БСП иска следващата седмица Гешев да представи в НС доклад за последните 8 месеца

Депутатът от БСП Антон Кутев настоя председателят на Народното събрание Цвета Караянчева да влезе в правомощията си и да извика в парламента главният прокурор Иван Гешев, който да представи отчет за дейността на държавното обвинение. През юли по предожение на левицата народните представители единодушно приеха решение за спешен доклад на Гешев.

"Влезте в правомощията си да докарате възможно най-бързо главния прокурор, защото това е едно от нещата, заради които хората стоят на улицата. Моля ви с тази процедура да направите всичко възможно следващата седмица дали за 6-месечие, дали за 8-месечие, да дойде в Народното събрание и да изнесе доклада, за който всички ние сме гласували. Това е ваша отговорност", призова Кутев.

Председателят на НС Караянчева репликира, че ще уведоми главния прокурор, но според нея няма вариант шефът на държавното обвинение да се отчете толкова скоро за август, тъй като са минали само 10 дена от края на месеца. Това най-рано можело да стане в средата на октомври. Депутатът от БСП от своя страна попита как така прокуратурата ще лови престъпници, ако няма административния капацитет да изготви доклад за дейността си за август в кратки срокове. "Мина август месец преди 10 дни. Не пречи да го поканим да дойде да разкаже какво се e случило до юни месец", заяви Караянчева. 

След решението на парламента да привика главния прокурор на спешен отчет заради протестите, самият Гешев отговори, че ще представи доклада си и напомни на депутатите, че нямат право да го питат за конкретни дела. От писмото на Гешев става ясно, че той няма да представи в парламента нищо повече от суха статистика. Главният прокурор обяснява, че статистиката в прокуратурата се събира и обобщава с периодичност - първо тримесечие, първо шестмесечие, деветмесечие и годишно. Обобщената информация за образуването, движението и приключването на преписките и делата за първата половина на годината ще е готова в началото на август и тогава може да бъде представена в парламента. Ако депутатите искат доклад за деветмесечието, той може да им бъде даден в началото на октомври.

източник: Сега

 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар