Вторник, 31 Март 2020

Четвъртък, 13 Октомври 2016 12:34

Измамата "Не подкрепям никого"

Масов протестен вот ще направи Цачева президент още на първи тур

Два пъти за една седмица премиерът Борисов ви разправя уверено как Цецка Цачева ще бие на първи тур. Или ще бие, или той ще си хвърли оставка. Може да ви се струва леко смахнато, но Борисов има сериозни доводи да вярва в победата от раз на Цачева. Как ще стане номерът? Ами накратко - ще използват вашия глас, за да вдигнат изборния процент на Цачева. Ще ви откраднат гласа.

2 условия са необходими, за да имаме президент на 6 ноември и тези условия са описани в чл. 93, ал.3 на конституцията. Първото е - на изборите да участват над 50 на сто от имащите право на глас. Това е трудно изпълнимо условие - в последните 15-20 години все по-малко избиратели се навиват да се вдигнат от къщи и да отидат до училището, където са урните. На първия тур на президентските избори през октомври 2011 г. гласуваха 48,52% (3,23 млн.) от всички 6 910 491 имащи право на глас. През 2006 г. активността на първи тур също бе под 50%, тогава гласуваха 2.8 млн. Ако не бяха взети "мерки", на тазгодишните избори със сигурност щяха да се явят под 50%.

Решението на този казус бе просто - въведено бе задължително гласуване. Тъй като задължителното гласуване е противоконституционно или поне е спорно, бе въведена опцията "Гласувам против всички". Т.е., по конституцията гласуването е право, по кодекс е задължение, а на практика - трябва да гласуваш, но може и да гласуваш "против всички". Важно уточнение - бюлетината с "Гласувам против всички" е действителна, т.е. тя има тежестта на истинска бюлетина - като за кандидат. Гласуването с нея вдига избирателната активност и така по-лесно може да се изпълни условие номер 1 за избор на президент. Почти никой не се съмнява, постановката - "ще бъдеш наказан, защото гласуването е задължително", ще изкара на изборите достатъчно хора, за да може активността да мине 50 %. Тя, активността, сега е на границата, камо ли след въвеждането на задължително гласуване. Абсолютно смело може да предположим, че на изборите ще има поне 3.5 млн. действителни гласа. И, да, ще има доста хора, които поне за да си отмъстят, ще гласуват "против всички".

Сега обърнете внимание на второто конституционно условие, за да имаме президент на 6 ноември. Президент става този, който получи над половината от действителните гласове. Кратък и ясен конституционен текст. А действителен глас е този, който подавате за някоя от възможните кандидат-президентски двойки. Нововъведената опция "Гласувам против всички" също е действителен глас и така.... на водещия кандидат ще му трябват, грубо казано, 1.750 млн. гласа, за да стане президент.  Да, ама не.... Ще му трябват много по-малко

В бр. 39 от 26 май т.г. на "Държавен вестник" е публикувана методиката за определяне на резултатите от гласуването при изборите за президент и вицепрезидент на републиката. В тази методика се казва: "Избрана е кандидатската двойка, получила повече от половината действителни гласове с изключение на тези по чл. 333, ал. 1, т. 7 (от Изборния кодекс), ако в гласуването са участвали повече от половината избиратели". Т.е. от действителните 3,5 млн гласа се вадят някакви гласа и тогава се изчислява резултатът. Конституцията говори за всички гласове, методиката не е съгласна - и вади гласове. Кои гласове се вадят? Вадят бюлетините за "Не подкрепям никого" (Следите ли схемата - при първото условие гласовете "против всички" се прибавят, във второто условие - те се вадят)

Да приемем, че 20% от подадените бюлетини на 6 ноември са "против всички". Тогава на президента му трябват 50 на сто не от 3,5 млн, а от 2,8 млн., т.е. трябват му 1,4 млн. гласа на изборите. Колкото повече бюлетини "против всички" подавате, толкова по-малко гласа ще са необходими на Цецка Цачева да стане президент на 1 тур. Още една справка - на първия тур през 2011 двойката Плевнелиев-Попова спечели 1.35 млн. гласа и те не бяха достатъчни, защото представляваха само 40% от всички подадени гласа. Сега почти толкова гласа  вероятно ще донесат 50 на сто и победа на първи тур

Всичко това е, разбира се, гербаджийската сметка за изборите - как да направим така, че на Цачева да й е добре. Тази шашма бе скалъпена с помощта на ГЕРБ, Патриотичният фронт и Реформаторският блок (последните) държаха и приеха графата "Против всички" в този й вид. Нещо повече - от месец май до сега нито една партия, вкл. БСП и всякакви псевдоопозиционери не обясниха и не протестираха срещу шашмата.

Да напомним отново, конституционната разпоредба, с която кодекси, закони, методики, ЦИК, правителство, парламент и всички ние определено трябва да се съобразяваме, изисква избран да е този кандидат, който получи 50 на сто от действителните гласове, т.е. включително "против всички". ГЕРБ, приятелите на ГЕРБ и методиката им казват друго - вие искате да кажете, че не ни харесвате, но всъщност ни помагате. Преди не гласувахте и така помагахте на големите партии. Сега ще гласувате "против всички" и.... пак ще им помогнете.

И последно важно уточнение - бюлетината "против всички", бялата бюлетина е изключително полезен ход, който се използваше и се използва в един куп демократични страни. В. "Сега" винаги е бил "за" гласуването с бяла бюлетина, защото това е израз на свободата да накажеш самозабравилото се политическо статукво. Бял вот имаше на различни видове избори в Испания, Франция, Гърция, Русия и Украйна. Ние го побългарихме - вместо да бъде поне знаково, гласуването "против всички" ще се превърне в гласуване "за" статуквото. Затова по-добре гласувайте за най-слабия кандидат, но не "против всички".

Автор: Петьо Цеков, в. "Сега"

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 13 Октомври 2016 12:34
  За по-честни избори, или пак мижи да те лажем

  Уважаеми читатели, минаха местните избори, зададоха се парламентарните и в разните точки на властта пак се заговори за Изборния кодекс. Според едните изборите били ОК, ама можело да станат още по ОК, а според другите хич не са ОК и трябва много работи да се променят, за да станат ОК. Заговори се, че не само корекции трябват на кодекса, ама да се напише изцяло нов.

 • Четвъртък, 13 Октомври 2016 12:34
  Румен Радев: Управляващите избягаха от диалога за честни избори

  Управляващите претендират за диалог между институциите, но на практика избягаха от него и то по един жизненоважен за цялото ни общество въпрос – усъвършенстване на изборното законодателство и на условията, които водят до честни, прозрачни и справедливи избори.

  Това каза държавният глава Румен Радев в рамките на инициираната от него поредна среща на „Дондуков“ 2 за преодоляване на проблемите в изборния процес, съобщава пресцентърът на държавния глава.

  На срещата бяха поканени представители на изпълнителната и законодателната власт и на парламентарно представените политически сили. Отзоваха се представители на парламентарните групи на „БСП за България“ и на ДПС, както и от ръководствата на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ /ГРАО/ и на Държавна агенция „Електронно управление“. В срещата участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

  „Силно се надявам вчерашното „пожарно“ заседание в Народното събрание да не е стимулирано единствено от мотива да се изпревари срещата при президента и очаквам да доведе до реални резултати“, отбеляза Румен Радев.

 • Четвъртък, 13 Октомври 2016 12:34
  Национализиране на националната лотария - брутално лицемерие година преди изборите

  Очевидно остава една година до следващите редовни парламентарни избори и това изнервя, превъзбужда, стресира политическите сили и ги кара да измислят ходове, които на практика са невъзможни, а отгоре на всичко и лицемерни

Оставете коментар