Неделя, 19 Ноември 2017
Четвъртък, 03 Ноември 2016 20:54

Huffington post: Гералд Кнаус превръща България във втори Ливан!

Българското правителство вече е решило да помогне на Германия за разплитане на тежкия възел с многобройните бежанци.

Вътрешният натиск върху Ангела Меркел я принуждава да търси вирианти да успокои своите сънародници с пренасочване на вълните от мигранти към България и Гърция. Българските медии така и не публикуваха едно важно изказване, което показва, че връщане назад по отношение на кризата с пришълците от Ирак, Афганистан и Пакистан едва ли ще има.

За пeриода 2011-2016 г. (б.а. 31.09.2016 г.) в страната ни трябва на няколко етапа да бъдат върнати между 19 000 и 23 000 получили тук статут, намиращи се обаче в Австрия, Германия, Дания, Белгия и Франция. Официалната статистика на българските власти за тази година вещае те да бъдат около 20 000. От началото на годината до средата на септември на българска територия са влезли общо 13 648 чужди граждани. Самият Доналд Туск препотвърди, че Вирант Б включва трайното заселване на чужденците в Югоизточна България, както и в някои обезлюдени места на Родопите.

Ясният с консервативните си уклони медиен център, поддържащ новинарския Huffington post потвърди, че българското правителство вече е решило да помогне на Германия за разплитане на тежкия възел с многобройните бежанци във Федералната република и да ги засели трайно в рамките на 2 години в пропадащите в демографско отношение общини Елхово, Малко Търново, Харманли и др.

През 80-те години Ливан се превърна в буферна зона, приемайки хиляди бежанци в лагери, в бивши общежития и във военни сгради. Това е и целта на канцлера на Федерална република Германия Ангела Меркел, която напълно има доверие на българския премиер Бойко Борисов.
Само два дни преди срещата във Виена, на 22 септември авторът на споразумението между ЕС и Турция и шеф на Европейската инициатива за стабилност -, в интервю за ORV TV Thek заяви, че всички планове на ЕС са се провалили, а споразумението с Турция е застрашено.

Месец преди това, той направи друго изявление, което въобще не бе забелязано в България. На въпрос ако ЕС не е готов да отстъпи в спора по визите и се провали, какво правим, той отговори: „Преминаваме към план „Б”. Ще заложим на Албания и Македония, вместо на Турция, ще запалим една свещ за България и Гърция и ще се надяваме стотици хиляди, които биха могли да избягат, просто да останат заклещени в тези страни. Условията там ще станат толкова тежки, че никога вече никой няма да идва.

Гералд Кнаус, освен съветник на Ангела Меркел като ръководител на Европейска инициатива за стабилност, финансирана от Сорос, е автор и на този втори план за създаване на периферна зона– буфер, подкрепена с финансови инжекции от ЕС, за който писахме още през май т.г. А замисълът на Сорос и неговият Институт за мигрантска политика за обезпечаване заселването на нелегални имигранти, премахването на националните границии размиване идентичността на европейските нации и създаване на хаос в ЕС, са отдавна известни.

Истинските причини за това, че турско–европейското споразумение е застрашено от провал са не само в спора дали двете страни изпълняват своите обещания. Както на срещата на върха на ЕС, така и на тази на 11–те страни от нашия регион трябваше да се изясни концептуално, какво искаме срещу предоставяне на безвизов режим.

А това са три неща: първо Турция да стане преди всичко доказано сигурна трета страна за всички мигранти, които ще бъдат връщани; второ, да преодолее бързо вътрешната обстановка на недоверие към всички и репресии, което я отдалечава от нормите на демократична държава; и трето, да създаде административния капацитет, необходим за провеждане на качествен и прозрачен процес по даване на убежище.

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 03 Ноември 2016 20:54
  ЕС приел 5 пъти повече мигранти от Турция в сравнение с договореното

  Страните от ЕС са приели пет пъти повече мигранти от Турция, в сравнение с първоначално договореното по споразумението за бежанци, подписано с правителството в Анкара. От подписването на договореностите с турското правителство през март 2016 г. ЕС е приел 6254 сирийци, а са депортирани 1210. Това съобщава Deutsche Welle и Bild, цитирани от news.bg.

  На един от депортираните мигранти се падат над 5 приети - в същото време по споразумението с Анкара съотношението трябваше да бъде "едно към едно".

 • Четвъртък, 03 Ноември 2016 20:54
  "За да може България да има бъдеще"

  Младите хора в България навремето спомогнаха за първата изборна победа на Бойко Борисов и ГЕРБ, но днес са разочаровани. Някой трябва да им върне доверието в държавата, се казва в репортаж на Андреа Беер от ARD

 • Четвъртък, 03 Ноември 2016 20:54
  Ритникът в метрото и българинът с бирата

  Шокиращите кадри от берлинското метро, показващи как млад мъж рита брутално жена, намериха широк отзвук и в България, където извършителят веднага бе обявен за бежанец. Оказа се обаче, че един от спътниците му е българин

Оставете коментар