Четвъртък, 26 Април 2018
Четвъртък, 03 Ноември 2016 20:54

Huffington post: Гералд Кнаус превръща България във втори Ливан!

Българското правителство вече е решило да помогне на Германия за разплитане на тежкия възел с многобройните бежанци.

Вътрешният натиск върху Ангела Меркел я принуждава да търси вирианти да успокои своите сънародници с пренасочване на вълните от мигранти към България и Гърция. Българските медии така и не публикуваха едно важно изказване, което показва, че връщане назад по отношение на кризата с пришълците от Ирак, Афганистан и Пакистан едва ли ще има.

За пeриода 2011-2016 г. (б.а. 31.09.2016 г.) в страната ни трябва на няколко етапа да бъдат върнати между 19 000 и 23 000 получили тук статут, намиращи се обаче в Австрия, Германия, Дания, Белгия и Франция. Официалната статистика на българските власти за тази година вещае те да бъдат около 20 000. От началото на годината до средата на септември на българска територия са влезли общо 13 648 чужди граждани. Самият Доналд Туск препотвърди, че Вирант Б включва трайното заселване на чужденците в Югоизточна България, както и в някои обезлюдени места на Родопите.

Ясният с консервативните си уклони медиен център, поддържащ новинарския Huffington post потвърди, че българското правителство вече е решило да помогне на Германия за разплитане на тежкия възел с многобройните бежанци във Федералната република и да ги засели трайно в рамките на 2 години в пропадащите в демографско отношение общини Елхово, Малко Търново, Харманли и др.

През 80-те години Ливан се превърна в буферна зона, приемайки хиляди бежанци в лагери, в бивши общежития и във военни сгради. Това е и целта на канцлера на Федерална република Германия Ангела Меркел, която напълно има доверие на българския премиер Бойко Борисов.
Само два дни преди срещата във Виена, на 22 септември авторът на споразумението между ЕС и Турция и шеф на Европейската инициатива за стабилност -, в интервю за ORV TV Thek заяви, че всички планове на ЕС са се провалили, а споразумението с Турция е застрашено.

Месец преди това, той направи друго изявление, което въобще не бе забелязано в България. На въпрос ако ЕС не е готов да отстъпи в спора по визите и се провали, какво правим, той отговори: „Преминаваме към план „Б”. Ще заложим на Албания и Македония, вместо на Турция, ще запалим една свещ за България и Гърция и ще се надяваме стотици хиляди, които биха могли да избягат, просто да останат заклещени в тези страни. Условията там ще станат толкова тежки, че никога вече никой няма да идва.

Гералд Кнаус, освен съветник на Ангела Меркел като ръководител на Европейска инициатива за стабилност, финансирана от Сорос, е автор и на този втори план за създаване на периферна зона– буфер, подкрепена с финансови инжекции от ЕС, за който писахме още през май т.г. А замисълът на Сорос и неговият Институт за мигрантска политика за обезпечаване заселването на нелегални имигранти, премахването на националните границии размиване идентичността на европейските нации и създаване на хаос в ЕС, са отдавна известни.

Истинските причини за това, че турско–европейското споразумение е застрашено от провал са не само в спора дали двете страни изпълняват своите обещания. Както на срещата на върха на ЕС, така и на тази на 11–те страни от нашия регион трябваше да се изясни концептуално, какво искаме срещу предоставяне на безвизов режим.

А това са три неща: първо Турция да стане преди всичко доказано сигурна трета страна за всички мигранти, които ще бъдат връщани; второ, да преодолее бързо вътрешната обстановка на недоверие към всички и репресии, което я отдалечава от нормите на демократична държава; и трето, да създаде административния капацитет, необходим за провеждане на качествен и прозрачен процес по даване на убежище.

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 03 Ноември 2016 20:54
  Какво знае Зукърбърг за българите

  Покрай цялата дандания около теча във Фейсбук може би е време да си зададем въпроса какви българи вижда Зукърбърг в мрежата си. Фейсбук вероятно би отговорил в своя си стил: It's complicated. Ето защо:

  Два дни поред Марк Зукърбърг дава показания пред американския Конгрес, а светът следи на живо как „разкъсват“ с въпроси основателя на Фейсбук. Европейската комисия също даде знак, че ще се заинтересува повече как Зукърбърг борави с информацията, която всеки един потребител доброволно оставя за себе си в мрежата - например къде е пътувал, какво пазарува, от кой отбор е, от какво разбира, какво го интересува и т.н.

  Различни данни от последните години показват, че в България над половината от активното население има профили във Фейсбук, от което следва, че всички тези хора навярно оставят достатъчно информация за себе си. Какво тогава Марк Зукърбърг (или негови служители и машини) знае за българите?

  БНТ цитира отговор от Фейсбук на свое запитване, според който 35 718 българи са засегнати от „изтичането“ на информация към британската компания Cambridge Analytica. В целия ЕС засегнати са 2,7 милиона потребители, а общо в света - 87 милиона, като част от данните били използвани от фирмата в американската предизборна кампания. България дори не е капка, а само капчица в това море: Фейсбук уточнява, че пряко засегнатите българи са само 18 - онези, които доброволно са попълнили анкетата „Това е твоят дигитален живот“, а всички останали са техни приятели, до чиито данни мрежата също е дала достъп. И след като Фейсбук позволи на всеки лично да провери дали е бил част от това „изтичане“, потребители в България масово започнаха да установяват, че не са. И се засегнахме, че не сме засегнати от този скандал.

  Експерти по всичко

  Иначе в българоезичното пространство на социалната мрежа е много интересно. В държава, където липсата на квалифицирани кадри е основен проблем, винаги се намират достатъчно „квалифицирани“ хора по всеки въпрос. В последните дни сме експерти по екстрадициите, международното право и търговията с ембаргови държави. Българинът Желяз Андреев очаква решение на съда по искане на САЩ да бъде екстрадиран във връзка с разследване на прокуратурата в Маями за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия. Андреев е работил в кол център на фирма, която продавала самолетни части на сирийските авиолинии. Случаят е публично известен почти от година, вече има арести в САЩ, а сега цялата история стига и до България. „Експертите“ във Фейсбук обаче вече са готови с присъдата - „изчели“ са всички материали по делото, „запознати“ са с международното право, „разкрили“ са конспирацията и заговора. Най-важно в случая е истината да победи и ако Андреев няма никаква вина, съдът също да стигне до този извод. За всичко това от значение са фактите, но „експертите“ отдавна не се занимават с такива дреболии.

  Само преди месец цялата „експертиза“ на българската Фейсбук-общност бе насочена към неизбежната отбрана. Д-р Иван Димитров беше герой, който, с риск за семейството си, е бил принуден да стреля по крадец. „Експертите“ набързо разследваха случая, промениха няколко закона, изследваха практиката в целия свят и посочиха рецепта за справяне с престъпността. После фактите се оказаха по-различни, но „експертите“ вече бяха набрали такава преднина в посока разрешаване на оръжията, че фактите не можеха да ги спрат. Инерцията им позволи да уловят в движение случая „Скрипал“ и да споделят със света познанията си по химически оръжия и шпионски конспирации. Химическата атака в Сирия изобщо не ги изненада - предварително бяха готови със заключенията...

  Отдавна не са верни думите, че всеки българин разбира от политика и футбол. Социалната мрежа ни даде възможност да видим, че полето на познанията е безгранично.

  А в същото време…

  Марк Зукърбърг със сигурност би се впечатлил от това високо равнище на експертиза по най-различни въпроси. Но навярно ще се обърка леко, когато забележи и другата страна на монетата - тези толкова знаещи хора се плашат от несъществуващи страшилища. Хем са много учени, хем са много наивни. Хем са разумни, хем са суеверни. Поредица от проучвания в последните години показаха, че страхът от бежанците не винаги е породен от контакт с тези хора. В Северозападна България, където повечето хора вероятно не са виждали и един външен човек, страхът се оказва най-висок. И още нещо: днес, когато бежански натиск на практика няма, страховете не са много по-ниски от нивата, отчетени през 2015 година.

  Същите тези всезнаещи българи повярваха, че хомосексуалността се предава по съседско-педагогически път и настръхнаха срещу „джендърите“, които насила ще направят децата „обратни“. Нали са експерти - знаят как се става гей. Оказа се също така, че 66% от експертната общност вярват в конспиративната теория, според която едно тайно общество създава болести и заразява с тях всички останали, за да ни продава хапчета.

  Нищо от гореописаното не е смешно. Но е вярно. Социалната мрежа на Марк Зукърбърг създаде илюзията, че всички мнения са равни; че познанията, подготовката и опитът не са важни; че не е от значение дали разполагаш с факти, достатъчно е да имаш фенове; че нищо не е истина, защото всичко може да бъде истина. Това, разбира се, не е български патент. Тук обаче сме особено настойчиви в легитимирането на фенщината и профанщината - и чрез традиционните медии, и чрез публичните изказвания на някои политици.

  И все пак: какви българи вижда Зукърбърг в мрежата си? Задълбочени експерти или невежи наивници? Фейсбук вероятно би отговорил в своя си стил: It's complicated.

  Иван Бедров, Дойче Веле

 • Четвъртък, 03 Ноември 2016 20:54
  Рейтингът на демокрацията у нас удари дъното от последните 10 години насам

  Българската демокрация се намира в най-лошото си състояние за последните 10 години. Това сочи редовният годишен доклад на неправителствената организация "Фрийдъм хаус", посветен на качеството на демократичния процес в 29 страни от Централна Европа, Балканите и бившия Съветски съюз. 19 от изследваните държави отбелязват спад в своите резултати.

  Рейтингът на "Фрийдъм хаус" се базира на скала от 1 до 7, в която 1 представлява най-високото ниво на демократичен прогрес, а 7 - най-ниското. Изчислява се по седем индикатора - национално и местно демократично управление, изборен процес, гражданско общество, независими медии, съдебна власт и корупция.

  Резултатът на България непрестанно спада през последното десетилетие - от 2.86 през 2008 до 3.39 през 2018 г. Тазгодишната оценка поставя страната ни на едно от последните места сред държавите от Централна Европа, като по-лоши стойности отбелязват само Румъния (3.46) и Унгария (3.71). Зависимите медии и високото ниво на корупция са факторите, които в най-голяма степен смъкват качеството на демокрацията в България. След това идват националното управление и съдебната система. Лошият общ резултат ни нарежда в групата на "полуконсолидираните демокрации", където попадат още Румъния, Унгария, Сърбия и Хърватия.

  В това отношение България следва тенденцията на упадък на демократичните институции в Централна Европа, който е най-видим в работата на националните парламенти, съдилищата и медиите. От "Фрийдъм хаус" отдават това на разпространението на антилиберални настроения. "В тази нова нелиберална среда гражданите остават свободни да протестират, да създават неправителствени организации, да публикуват новинарски статии или да отправят критики през социалните мрежи, без да рискуват да бъдат атакувани физически или да попаднат в затвора. Но подобни дейности ще ги изложат на натрапчиви правителствени проверки и шумни атаки в проправителствените медии и дори на трудова дискриминация, тъй като в тези страни връзките с управляващата партия са икономическа необходимост", описват ситуацията изследователите. Според тях това положение представлява завръщане към "гулаш комунизма", при който откритите преследвания са рядкост, но независими институции не съществуват, а партия и държава са слети в едно.

  ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ

  Описаните в доклада негативни тенденции се пораждат вътре в ЕС и процъфтяват благодарение на противоречията в него, смятат във "Фрийдъм хаус". Ако антилиберализмът продължи да вирее, ще окуражи недемократично настроените лидери и партии в страните, стремящи се към еврочленство, и след време ще преоформи съюза по свой образ и подобие, предупреждават изследователите. И посочват, че "американските и европейските лидери имат избор: могат да се примирят с новата нормалност или да се противопоставят на антилиберализма, като изобличат корупцията, неравенството и лицемерието, които го поддържат на власт".
  Оценките за България
  Година2009201020112012201320142015201620172018

  Национално демократично управление3.253.253.503.503.503.753.753.503.753.75

  Изборен процес1.751.751.752.002.002.252.252.252.252.25

  Гражданско общество2.502.502.502.502.502.252.252.252.502.50

  Независими медии3.753.753.753.754.004.004.004.004.254.25

  Местно демократично управление3.003.003.003.003.003.003.003.003.003.25

  Съдебна система3.003.003.003.253.253.253.503.503.503.50

  Корупция4.004.004.004.004.004.254.254.254.254.25

  Източник: Nations in Transit 2018, Freedom House

 • Четвъртък, 03 Ноември 2016 20:54
  Анатолий Макаров: "Скрипал" е най-ясният пример за безскрупулната война, която западните служби водят срещу Русия

  Що се отнася до самата история със случая „Скрипал“, ще ви кажа веднага, че това е наистина геополитическа провокация на Великобритания срещу Русия с цел колкото може по-силно да вбие клин между Русия и Запада. Бих искал да задам един въпрос: какъв интерес имаше Русия в навечерието на президентските избори и в навечерието на Световното първенство по футбол, което ще се проведе през лятото, да прави такова убийство на своя гражданин, бивш шпионин, по-късно станал английски разузнавач, да го убива в Лондон, заяви пред "Фокус" Анатолий Макаров, посланик на Русия в България.

  - Ваше Превъзходителство, след вълната на изгонените 150 руски дипломати от 28 държави и от мисиите в ООН и НАТО как се чувства Русия? В изолация ли е?

  - Русия не се чувства в изолация, тя никога не се е поддавала на провокации и никой няма да ни накара да се откажем от своите принципи. Не се чувстваме в изолация, това е очевидно. 

  - А защо Русия не се чувства в изолация?

  - Първо, да започнем от това, че когато казахте за 150 дипломати, които ще напуснат териториите на държави, където са работили, и ще се завърнат в Русия, бих искал да напомня за такова понятие като принцип на реципрочност, който е определен от Международната конвенция за дипломатическите отношения от 1961-ва година. Според този принцип Русия ще отговори със същите действия и също ще експулсира 150 дипломати от страните, които са експулсирали наши руски дипломати. Това е първо, за да разберете, за какво става дума. При нас всичко се изгражда върху принципа на взаимност, това е нормална международна дипломатическа практика.

  Що се отнася до самата история със случая „Скрипал“, ще ви кажа веднага, че това е наистина геополитическа провокация на Великобритания срещу Русия с цел колкото може по-силно да вбие клин между Русия и Запада. Бих искал да задам един въпрос: какъв интерес имаше Русия в навечерието на президентските избори и в навечерието на Световното първенство по футбол, което ще се проведе през лятото, да прави такова убийство на своя гражданин, бивш шпионин, по-късно станал английски разузнавач, да го убива в Лондон? Нямахме никакви причини за това. Ние сами го пуснахме този човек и той е живял в Англия през последните няколко години. Така че какъв смисъл имаше да правим това в навечерието на изборите за президент, които се проведоха през март, както знаете, и преди Мондиал? Някой беше заинтересован от това. Помислете, кой? Ние не сме заинтересовани. Не ни беше необходимо да създаваме такъв фон за себе си. Кой имаше интерес от това изборите да се провеждат в толкова сложна ситуация, която сега се разпалва от Запада, и на кого трябваше Световното първенство да преминава през такава ситуация, когато Великобритания заявява, че е готова да се откаже от участие в шампионата и призовава това да направят и други страни.

  - Кой печели от това?

  - Никой не печели от това – нито Русия, нито Запада. Изобщо не разбирам, защо така се държи Великобритания. В цивилизованото общество съществува такова понятие, като презумпция на невинност. Сигурен съм, и вие го знаете. Ние винаги с голямо уважение се отнасяхме към дипломатическата и юридическа школа на Нейно Величество Кралицата. Сега обаче виждам, че няма такъв принцип. Изобщо неразбираема и странна за мен е такава форма на солидарност, като извиването на ръцете на своите съюзници в НАТО и Европейския съюз – т.е. това, което виждаме сега.

  - А Вие с какво си го обяснявате?

  - Обяснявам си го, първо, с това, че трябва да има причини. Едната от тях, според мен, едната от причините на тази провокация е фактът, че Великобритания умишлено иска да отвлече вниманието на обществеността – на Европейския съюз, на своята – от тези проблеми, с които тя се сблъска при излизане от Евросъюза. Сега, както знаете, там върви подготовка към Брекзит, Великобритания напуска ЕС, напуска не с тези условия, която тя би искала да има. Така че има желание да се отвлече вниманието, да се намери враг. И най-оптимален за тях враг е Русия. Смятам, че това е само провокация.

  - А с какво си обяснявате, че се възобнови напрежението с НАТО и Европейския съюз?

  - Задачата беше да се създаде общ анти руски фронт. Аз така го разбирам. Великобритания я постави пред себе си. И затова въз основа на евроатлантическата солидарност, както те я наричат, започнаха да събират под знамената си тези, които са готови да се присъединят към тях. Смятам, че поне позицията на България като една от страните, които не се присъединиха към тази акция, показва, че ръководство на България заема претеглено, конструктивно становище. И първо, както аз го виждам, то се ръководи от своите национални интереси. Спомням си, как министър-председателят Бойко Борисов каза, че най-важното е да се разбере, наистина ли това се е случило. Ако то се е случило – това е един въпрос. Обаче ако го не е – защо тогава да се създава неразбираема солидарност. Според мен това е правилно решение. Виждам, че то беше подкрепено и от редица други страни. Затова мисля, че това е сериозна основа за по-нататъшното ни взаимодействие. Това решение на правителството на България показа, че България уважава своите отношения с Русия, познава руско-българските отношения и фундаментът, върху който се основават. Смятам, че това е конструктивно решение.

  - Как то ще се отрази на българо-руските отношения?

  - Засега не мога да кажа това, но ще се отрази положително. Ако България беше се присъединила към тези страни, които експулсираха руски дипломати само въз основа на това, че вярват в британското „много вероятно“, че Русия е била виновна, тогава щеше да имаме съвсем друга история. Сега България и като председател на Европейския съюз може да играе различни роли. Кой знае, Бойко Борисов е казвал и за това, че би могъл да застане като посредник между Русия и ЕС. Засега не съм получавал официални предложения или въпроси, но сега ръцете на Бойко Борисов не са свързани от подобни решения. Така че ще видим.

  - Как оценявате такава идея?

  - Всяка идея, насочена за диалог, оценявам само положително. Защото е важно да има диалог и да няма мълчание. Сега имаме шанс за добър диалог. Но първоначално трябва да разберем, от коя позиция ще се изказва Бойко Борисов – като председател на Кабинета на министрите на България или като лице на Европейския съюз. Това самият той трябва да разбере. Но кой знае – никога не казвайте никога. Всичко е възможно. Ще видим. Поне основа за това има.

  - Какви сценарии могат да се развият от тази ситуация?

  - Първо, трябва да ви повторя, че неведнъж сме се обръщали към правителството на Великобритания, за да ни допуснат до намиращото се в болница семейство Скрипал. Сергей Скрипал е гражданин на Русия и, доколкото разбирам, е получил британското поданство. Дъщеря му Юлия е гражданка на Русия. Знам, че дипломат от Русия, страната, която той представлява, има право да ги посети. Но не ни пускат. Това е първото. Разбирате, че това не е допустимо. Второ – обърнахме се към правителството на Великобритания с молба да ни кажат какво става там, какви основания имат, за да казват, че Русия уж е виновна в това „много вероятно“. Обяснете ни, в какво сме били виновни? Не ни допускат до никакви въпроси. Нещо повече – включиха в този процес Франция. С какво основание това го направиха – също не знам. Така че нека да видим. На 4 април по наша инициатива се свиква специална сесия на Организацията за забрана на химическите оръжия в Хага. Така че ще поставим тези въпроси пред нея, пред англичаните и французите, пред техническия секретариат. Нека да ни кажат, какви действия се предприемат, защото ние смятаме, че те не трябва да преминават без Русия. Става дума за Русия и не може да се допуска някой да ни обвинява, а ние да не знаем, в какво сме виновни. Това е първото, в което трябва да внесем яснота. Готови сме за тази работа. Ще видим, какви стъпки ще предприеме Великобритания спрямо нас, която сега нищо не иска да прави с нас, не иска да има никакви отношения по този въпрос. Ще видим резултатите на заседанието, може би ще разберем нещо.

  - Смятате ли, че това е тема, която би могла по някакъв начин да бъде решена на срещата Путин-Тръмп?

  - Нямам никаква официална информация по този сюжет. Знам само това, което се говори в медиите. Това е от сферата на предположенията. Разбира се, бих искал в тези въпроси между САЩ и Русия, между Русия и САЩ да се намери позитивно решение. Говорим за позитивен диалог, за мирен диалог. Ние достатъчно сме изпатили след Втората световна война. Искаме нормално мирно развитие. Искаме нашите отношения да бъдат сериозни, да се основават върху доверие и взаимно уважение, да бъдат взаимно изгодни. Това е най-важният принцип, върху който изграждаме отношенията си.

  - Ваше Превъзходителство, ако все пак обаче не се тръгне по този коловоз на взаимния диалог, каква ще бъде реакцията? Каква би била реакцията на Русия?

  - Каква ще бъде реакцията на Русия? Нека да дочакаме. Разбирате ли – не сме роботи, не можем да пресметнем варианти. Нека да видим, каква ще е ситуацията, и тогава да говорим. Много се надявам, че няма да има такава ситуация, когато нямаме диалог. Това не е възможно, диалогът е необходим. Затова нека да го търсим. Не знам, защо мислите, че страните от Европейския съюз не искат диалог. Мисля, че те го искат. Това личи и от случая с дипломатите – не всички страни ги експулсираха, в това число и България. Диалогът е необходим. Така че няма да говорим, какво ще се случи по-нататък. Ще видим. Всичко се решава постепенно. Нека да минем сегашния етап, той е много лош. Трябва да намерим нови перспективи, нови отношения.

  - А как?

  - Не знам, как. Сега Великобритания инициира тази провокация. Така я завъртя, че ще видим, какво ще бъде по-нататък. Не виждам основания да ни обвиняват в това, което не сме правили. Това не е нормално. „Много вероятно“ - не го харесвам, и никой не го харесва, в Русия също. Така че нека да изхождаме от взаимното уважение, от партньорските отношения. Имаме доста общи въпроси, които да решаваме, в това число и международния тероризъм.

  - На каква война сме свидетели – на дипломатическа или студена?

  - Каква война наблюдаваме? Знаете ли, напоследък все по-често се говори за Студена война. Студената война, класическата, която имахме след Втората световна война, завърши през 90-те. Сега, според мене, е странно да наричаме това, което се случва, класическа Студена война. Днес спецслужбите, които се занимават с тази война, се държат безцеремонно и безскрупулно. Преди това все пак, през годините на класическата Студена война, имахме приличия и правила за държане. Сега ги нямаме. И това, което наблюдаваме в случая „Скрипал“, е най-ясен пример за безскрупулната война, която западните спецслужби водят срещу Русия. Това е.

Оставете коментар