Сряда, 18 Юли 2018
Четвъртък, 10 Август 2017 11:53

CBS: Мистериозна болест свързана с консумацията на марихуана се превръща в епидемия в щатите след легализирането й . Чували ли сте за синдрома CHS?

Вече 2 години Ланс Кроудър има различни и странни болки придружени с повръщане, като нито един лекар до този момент, не успяваше да му постави точна диагноза. Все пак най-накрая лекар от спешното отделение в Индианаполис, като че ли има идея за причината за тежкото състояние на Кроудър.

„Първия въпрос, който ми зададе доктора, беше дали изпитвам облекчение на болките след горещ душ? Когато ми зададе този въпрос, аз буквално избухнах в сълзи, защото разбрах, че може би това е първият лекар, който има отговор на проблема ми“, разказва Кроудър.

Отговорът е в така наречения канабиноиден хипер синдром, известен още като CHS. Той възниква след тежка употреба на различни видове марихуана, като по неизвестни все още причини болките и повръщането затихват след редовни горещи душове.

„Имахме десетки случаи преди да стигнем до това елементарно заключение“, разказва доктор Кенан Хърт от спешното отделение в Аврора, Колорадо.

Хърт е един от ко-авторите на мащабно изследване след 2009 година, времето в което марихуаната бе легализирана в много щати в Америка. По негови думи в периода  до 2012 година случаите на диагностицираните пациенти със CHS са се удвоили.

„Със сигурност това е феномен, с който не се бяхме сблъсквали преди легализацията на тревата в САЩ“, твърди Хърт, като добавя че към момента подобни случаи са много чести.

Проблемът е, че извън Колорадо повечето доктори не са чували за синдрома CHS и трудно диагностицират своите пациенти. Синдромът е познат едва от последната декада и все още много хора не знаят каква е причината за страданието им.

CHS води до дехидратация и бъбречна недостатъчност, но за щастие симптомите му отминават, само дни след като се спре употребата на марихуана.

Превод: BIG5.BG

Оставете коментар