Петък, 19 Октомври 2018
Вторник, 07 Ноември 2017 12:26

В Москва направиха възстановка на парада от ноември 1941 г. (ВИДЕО)

На Червения площад в Москва беше направена възстановка на тържествения парад на 7 ноември 1941 година, проведен непосредствено преди заминаване на съветските войски за фронта по време на Втората световна война. На тази дата, освен 76 години от провеждането на събитието, се навършват и 100 години от Октомврийската революция.

Този вторник парадът беше открит от кмета на Москва Сергей Собянин, който поздрави участниците в тържествения марш.

"Скъпи московчани, поздравявам ви със 76-годишнината на легендарния парад. Седемдесет и шест години назад по паважа на Червения площад премина несъкрушимата и легендарна Червена армия, на път за фронта, за да отбие атаките на врага. Днес, благодарна Москва, помни всеки един от героите. Днес, в тяхна чест, по Червения площад ще минат техните внуци и правнуци. От името на московчани искам да изразя благодарност. Скъпи ветерани, желая ви сила и здраве. Ура!", каза градоначалникът, цитиран от РИА Новости.

Преди 76 години парадът е проведен в ранни зори. В 8.10 часа по радиото е предадена на живо реч на върховния главнокоманващ Йосиф Сталин. По площада преминали курсанти от военните училища, артилеристи и пехотинци, зенитчици и моряци. Общият брой на участниците в парада бил 28 467 души, които от Червения площад отишли директно на фронта.

Историците оценяват парада като част от една от най-важните военни операции, тъй като той имал огромно значение за повишаване на духа сред армията и сред населението. Парадът имал за цел и демонстрация на сила и превъзходство.

Във възстановката на парада във вторник в Москва участваха 300 души. След химна на Русия курсанти дадоха началото на шествието със знамена от времето на октомврийската революция. След тържествения марш премина кавалерийска група от президентския полк на Федералната служба за охрана и други видове формирования, които са участвали в парада преди 76 години. Включена беше и техника - танк Т-34 и самолетите СУ-100.

По повод годишнината преди две седмици улица в Москва беше кръстена на името на генерал-лейтенант Павел Артьомиев, на когото на 19 октомври 1941 г. е възложена отбраната на града.

Медия

Оставете коментар