Петък, 22 Март 2019
Понеделник, 01 Януари 2018 12:53

Арман Бабикян пред BIG5: Волен вече спази обещанието си, построи паметника на Цветанов, патриотите рухват, след като свършат парите

Лидерът на "Атака" работи като добре платен пенсионер. На този етап ледовете с Русия не могат да се стопят. За една любов трябва да има жестове и от двете страни, но в момента с Кремъл не виждаме да се правят двустранни компромиси. До някъде съдбата на Борисов е орисана да бъде на Иван Костов и на Симеон Сакскобургготски и ГЕРБ да потъне, но не може да сравняваме синя кръв със свинска мас и бухалки, каза пред BIG5 политическият анализатор. 

 - Г-н Бабикян, какво очаквате в политическия живот през 2018 г.? До каква степен е стабилна коалицията, която напоследък се изпада в постоянни търкания?

- Търканията между отделните партии ще продължат, лидерите им ще казват, че това е нещо нормално, ще се сърдят един на друг за малко, след това ще им минава. Има обаче един факт – шансовете на т,нар. Обединени патриоти да бъдат на власт под каквато и да е форма са минимални, освен при тази коалиция. От друга страна за ГЕРБ е ясно, че директно участие с ДПС в управлението би било доста неприятно за формацията. Именно заради това са избрали да управляват индиректно с ДПС. Симбиозата между тези две партии буквално е пред кулисите. Анализаторите и хората, които работят в партийните централи прекрасно знаят, че част от министрите са номиниране от представители на Движението за права и свободи.

- Доколкото ви разбирам, патриотите ще останат на власт и ще продължат да подкрепят кабинета, за да са на власт?

- Това е въпрос на избор – или решаваш да си власт, или показваш на хората, които са те избрали, че гласовете им са дадени другиму. Всичко е въпрос на техния интелект.

- През изминалата година българите отново гласуваха за своя месия. Как си обяснявате тази психология на хората да търсят вечно спасители?

- Българите търсиха месия и в лицето на Иван Костов, и на Симеон Сакскобургготски. Това не е само традиция у нас, а и в други страни като Русия, например. Там виждаме, че винаги се търси спасител. Става въпрос за практика в недоразвитите общества, които са били под тоталитарен режим. Гражданите избират този начин на избор, чрез който се разтоварват от отговорност за вземане на решения. Те оставят това на един човек, а по този начин се разтоварват от отговорност.

- Какви промени трябва да направи опозицията в лицето на БСП?

- През последните 2 години БСП постигна много. Истината е, че тази партия не е достатъчно компактна и единна, има много вътрешни противоречия. Не бива това обаче да замъглява съзнанието ние, тъй като БСП вдигна двойно избирателния си капацитет. Партията има 80 народни представители, но все още търси добрата си конструкция, въпреки че не е постигнала достатъчно, за да управлява. Това обаче не означава, че БСП не отбелязва ръст. По-голям е проблемът в дясната опозиция. Там нещата продължават да са в насипно състояние. Формациите са извън парламента и не могат да използват лостовете на политиката в парламента. В момента всички очакват, че сегашната алтернатива на статуквото е БСП. Позицията, че десницата в момента е на власт е клише, защото огромна част от управленските подходи, които сме виждали в предишни правителства, включително и с участието на левицата, по никакъв начин не се различават от кабинетите на Бойко Борисов. Напротив, някои маниери на днешната власт напомнят за властта на БКП. Разликата и промяната трябва да дойдат отдолу, от суверена, който да излъчи компактна воля и изразители на промяната. Именно това е голямата опозиция.

- Вярвате ли в синкопите на историята? Ще последва ли ГЕРБ съдбата в един момент на разрухата на ОДС, СДС и НДСВ?

- Някаква прилика между партиите има. В същото време няма как един охранител да прилича на цар. Той е по-близо до филията с мас и до бухалката, отколкото до синята кръв, царската корона и добрата световна дипломация. Колкото и Бойко Борисов да се напъва с Ангела Меркел и да стиска ръчичките на Еманюел Макрон, няма как да има нивото на Симеон Сакскобургготски. Все едно да сравняваме цар Борис Покръстител с Ивайло Свинаря. Има обаче нещо, което е в полза на ГЕРБ. Тази партия няма как да изчезне като НДСВ, защото тогава тя нямаше своя Цветан Цветанов и се градеше на харизмата на Симеон Сакскобургготски. При ГЕРБ нещата стоят по друг начин, защото Цветанов изгради стотици структури в цялата страна. Виждате какви са резултатите и от местните избори, независимо колко са честни. Тази партия има един батут и една мрежа най-отдолу, който няма да й позволи да изчезне толкова лесно като Ланския сняг. Напротив, ГЕРБ има по-голяма устойчивост и затова повторенията в историята се случват, но не винаги докрай.

- До кога ще издържи новата тройна коалиция между НФСБ, „Атака” и ВМРО?

- Тази коалиция ще издържи до тогава, докато е удобно на тримата лидери. Никой не разбра тази коалиция колко бързо се случи, къде се разбра и дали нямаше своя цумгейт. Никой не разбра в чий кабинет бяха събрани лидерите, за да постигнат любовта помежду си. Едва ли има някой, който вярва например в помъдряването на Волен Сидеров, или пък в тоталната му промяна. Едва ли някой вярва, че той иска да живее в натовска България, след като до преди месеци вееше руски знамена и искаше да изхвърляме американските бази в страната ни. Тук не говорим за пиянски разходки пред НАТФИЗ, а за политически виждания. Няма как националисти с антиевропейска реторика и политика, с тотално проруско поведение да се окажат част от модерното управление на страната ни, която пък твърди, че е лоялен член на Алианса и на Европейския съюз. За това нещо не сме чули обяснение нито от Бойко Борисов, нито от Обединените патриоти. Да не говорим за влаченето на възрастни жени по границата и за други изтъпления, които не са европейски. Явно обаче лидерът на ГЕРБ е готов да бъде на власт с всеки на всяка цена, само и само, за да управлява. Бойко Борисов беше на власт с остатъци на десницата, с които охотно се раздели, беше и с Георги Първанов, с когото малко преди това бяха абсолютни антиподи. След това пък обясняваше какви антиевропейци са Обединените патриоти, с които е в коалиция в момента. Хигиената на ГЕРБ е нулева. Това е партия на властта, точно както се държи и Владимир Путин в Москва.

- Самият Волен Сидеров искаше да строи паметник на Цветан Цветанов, когато беше вътершен министър…

- Да, и Волен Сидеров го построи със собствените си ръце. Затова сега Цветан Цветанов е на власт, а Сидеров се намира в богата пенсия.

- Успява ли да се справи със задълженията си за по-малко от година президентът Румен Радев?

- Румен Радев влезе много амбициозно в битката за „Дондуков”2 и успя да я спечели. Той проведе доста разумно предизборната си кампания и съсредоточи много надежди в себе си за това, че днешната монополна власт на ГЕРБ ще получи антипод в един от властовите центрове. След това не можа да оправдае това очакване до момента, защото си даде сметка, че има няма много властови ресурси, съмишленици и предимство пред Бойко Борисов. По някакъв начин той намали темпото. Държавният глава не можа да сформира до момента достатъчно висококачествени и боеспособни хора в администрацията си. Те на свой ред трябва да могат да развържат ръцете му, за да действа в политическото пространство. От друга страна Румен Радев намери път към външнополитически посещения, които преминават на сравнително добро ниво. Намери и начин да изразява себе си успоредно на БСП, а не в синхрон и в единогласие. Държавният глава успя да запази високия си рейтинг, но силните му ходове може би предстоят.

- Ще могат ли президент и премиер да стопят ледовете с Русия?

- Ледовете с Русия ще могат да бъдат разтопени, ако има усилия и от двете страни. През изминалата година станахме свидетели на спорове – от къде българският език е получил своя тласък за разпространение. Получихме и публични фалшификати за това, кой е спасил българските евреи и какво ли още не от страна на Русия. Като при всяка любов са нужни две страни. От друга страна е много трудно човек да се прави на наивен, когато вижда острите стъпки на Москва в Украйна до Черно море, защото те засягат и нашата страна. Уважението между две държави не се измерва с военната им мощ. Ако е така, то ние не сме в добри взаимоотношения с Кремъл. Има друга основа, която е много по-широка и тя се базира на интересите на двете държави. На този етап разговорът помежду ни обаче върви вяло и по-скоро минава през комерсиалните интереси. Отново започна да се говори за проекта АЕЦ „Белене”. Размразява го Теменужка Петкова, която беше против централата и всичко изглежда комично. Изведнъж шефът на НЕК Красимир Първанов, който беше изхвърлен при първия мандат на Бойко Борисов с обвинението за национално предателство, днес е зам.-министър на енергетиката. Това трябва да ни говори само едно – че има интерес от страна на Русия да се вкара един 20-милиарден проект в задълженията на България, а не в нейните ползи. Това не е нормален вид политика. Факт е, че България и Русия ще продължат да имат своите взаимоотношения, но не съм сигурен, че сме намерили добрата формула. Тя не е в безсмислено острите изказвания, които са хвърлени в посока на небето от страна на бивши управляващи, както и в сервилното подаряване на кученца на Владимир Путин. Истината е някъде по средата.

Интервю на Васил Василев

Оставете коментар