Събота, 20 Януари 2018
Неделя, 14 Януари 2018 08:35

Стела Банкова пред BIG5: Патриотите артисти отиват на политическото бунище като РЗС. Борисов ще тегли нов закопаващ заем, за да гаси пожарите си

Спорадичните несъгласия на патриотите са по-скоро театрални и винаги завършват с покорно гласуване. Отново видяхме, че ни управляват доморасли политици, които мислят единствено как да не се изложим пред чужденците. Слави Трифонов не е алтернатива. Той се компрометира, като издигна Кунева, която трябва да понесе наказателна отговорност, за президент. Сянката ѝ ще го следва навсякъде, каза пред BIG5 бившият депуатат Стела Банкова.

 - Г-жо Банкова, Валери Симеонов нарече полицаите, които протестират рекетьори. Прав ли е в това, че те избраха да излязат на улицата точно в началото на председателството ни в ЕС?

- В държава, в която няма чуваемост между управляващи и народ, всяко време за протест е подходящо. И понеже си имаме доморасли политици, за които „да не се изложим пред чужденците“ е далеч по-важно от крещящите проблеми на хората, та затова Борисов побърза с авторитарен жест да потуши бунта на полицаите, еднолично даващ им 100 млн лева. И то при вече гласуван бюджет и без санкция на парламента. А това означава, че или Борисов е укрил огромни бюджетни пари, или тласка страната ни към нови пагубни заеми.

- Вицепремиерът Симеонов упрекна Борисов, че е отпуснал 100 млн лева в продънена каца. Има ли резон в тезата му, че се дават пари в нереформирани структури?

- Привидното театрално недоволство на Валери Симеонов е по повод наливане на 100 млн. лева в нереформирана сфера и без съгласуване с коалиционните партньори. Едноличното и немотивирано изсипване на 100 млн. лева е факт. Но вицепремиерът Симеонов си затвори очите, когато Борисов пак със същия авторитарен маниер подхвърли 10 млн на БАН. И пак в условията на гласуван вече бюджет. И един смущаващ факт, убягнал от погледа на Валери Симеонов. Всеки полицай дневно трябва да отчита 20 глоби и 60 акта на тримесечие. Борисов похвали полицаите, че увеличават събираемостта в бюджета. Но за сигурността на старите хора по селата – нито дума. Е, честити полицаи-бирници.

- Изпуска ли постепенно положението премиерът, който е притискан както от опозицията, така и от своите партньори, а и от външни фактори ?

- И понеже си е пожарникар по образование, Борисов управлява България, като гаси пожари. И еднолично разполага с бюджета на държавата. А спорадичните несъгласия на патриотите са по-скоро театрални и винаги завършват с покорно гласуване. Опозицията ли? Тя е на принципа „хем ѝ се иска, хем ѝ не стиска“. Тя е по-скоро словесна опозиция. Ще я нарека истинска действаща опозиция, ако например : внесе закон за премахване на търговските дружества от болниците, ако предложи в парламента отмяна на ДДС на лекарствата и облагане на хазарта с ДДС, ако върне наказателната отговорност за раздаване на необезпечени кредити, ако премахне десния антисоциален плосък данък, ако увеличи корпоративния данък – в България той е 10%, в Германия и другаде – над 38%., ако върне наказателната отговорност за раздаване на необезпечени кредити. Натиск от външни фактори, разбира се, има. Но родните ни васални политици, водени от Борисов, дават съгласието си дори за това, което все още не ни е поискано. Да говорим ли за позорната декларация на парламента, определила Русия като агресор и основна заплаха за националната ни сигурност? Или за необходимостта от политическо мъжество да се обявят официално против санкциите срещу Русия и да поискат отмяната им? И още – васалното поведение на Борисов в разговорите му с Меркел и съгласието му България да приема без условия бежанци. Разбира се, най-унизителният пример е затварянето на реакторите на АЕЦ „Козлодуй“. Години след този престъпен акт стана ясно, че никой в ЕС не е искал това от България като условие за бъдещото й членство в ЕС. Загубите от затворените реактори към днешна дата надхвърлт 30 млрд. лв. Няма да пропусна заявеното с гордост от Борисов, че е провалил няколко енергийни проекта, защото така са поискали евроатлантическите му началници.

- Кабинетът се хвали с икономически растеж, който постига както и с увеличаване на пенсии и заплати. Каква е истината и има ли причини за радост през 2018 г. ?

- Ирония, преминаваща в гняв предизвикват хвалбите на Борисов за икономически растеж, за непрекъснато повишаване на пенсии и заплати. Защото това символично увеличение е последвано от драстично увеличение на цените на ток, вода и хранителни продукти. Всичко това в най-бедната държава в ЕС, с най-скъпите спрямо доходите лекарства и ток, с най-високата смъртност, с най-драматичната демографска катастрофа. И през 2018 г. ще бъдем единствената страна-членка на ЕС, в която повече от 5,4 млн. българи са работещи бедни. Партийната субсидия в България ще продължи да е най-високата в света. Корупцията у нас прие закон за борба с корупцията. Така през 2018 г. ще започне епичната битка на корупцията със самата себе си. Докато не се премахнат търговските дружества от болниците, и през 2018 г. ще продължи финансовата евтаназия на здравеопазването ни. Вижда се, че и през 2018 г. българите ще продължат да пътуват до Турция, Гърция, Македония, за да си купуват лекарства на достъпна цена. В бедна България досега всяка година се източваха 2-3 млрд. лв. от ДДС. От акцизи - 1,5 млрд. Дали през 2018 г. ще се сложи край на това престъпно източване на пари ?!

- От няколко седмици насам все повече внимание се обръща на председателството ни в ЕС. Ще се окаже ли коварна тази истерия за вътрешната политика, която като че ли остана на по-заден план?

- В България - европредседателство за чудо и приказ. В най-бедната, в най-корумпираната страна – член на ЕС. В държавицата ни цари въодушевление сред първенците във властта заради присъствието на висши чиновници и евробюрократи. Думи като корупция, криминални престъпления и убийства, организирана престъпност, мизерия, ужасяваща пропаст между бедни и богати, мафиотизирано управление на държавата - всичко това липсваше в помпозните хвалебствени слова при откриване на председателството. Смразяващ контраст между еуфорията на родната политическа гмеж и протестите по улиците на София. За истинските проблеми на хората не се чу и дума. Задушаваща корупция, все по-недостъпно здравеопазване, рекетирани тежко болни да заплащат 3-4 хиляди лева за животоспасяващи операции, продължава закриването на болници, растящи и непосилни цени на ток и вода, незапомнен спад на раждаемостта. И най-после - ще доживеем ли дневният ред на нашето трудно оцеляване и ежедневната ни битка за хляба и децата ни да влязат в дневния ред на недолюбваните ни политици ?! И защо нашият дневен ред не е и техен дневен ред ?! Някои се развълнуваха от словото на Доналд Туск, произнесено на български език. Помните ли полските дипломати, които рецитираха на български стихове на Ботев и Вазов на 3-ти март? Чужденци рецитират стихове на наши поети. А родни политици-безродници от трите правителства на Борисов и ГЕРБ изхвърляха от учебниците на нашите деца произведения на Ботев, Вазов, Алеко, няма го и Балканджи Йово. Това ще е европредседателство, по време на което – ясно е вече за всички - българската дипломация ще работи за турските национални интереси в Европа. По волята на Борисов. И по нареждане от евроатлантическите му началници.

- Валери Симеонов похвали действията на Турция за мигрантите. Свикнали сме от патриотите да чуваме съвсем друга реторика Възможно ли е този завой, който направиха, да ги обезличи и да последват съдбата на РЗС и НДСВ ? Те също на няколко пъти прекрояваха политиките си.

- Нямам логично обяснение защо потърпевшите от управлението на Борисов гласуват за политици, които подкрепят Борисов – това са Сидеров, Каракачанов, Валери Симеонов. Тези политици наистина се обезличиха, ставайки част от трите правителства на ГЕРБ и Борисов. Помним, че тогава Борисов и Дянков откраднаха 1,5 мрд. лв. от здравните ни осигуровки, замразиха пенсии и заплати, премахнаха се редица соцални придобивки. И всичко изброено беше подкрепяно от Каракачанов, Сидеров и Симеонов. Логично е да се озоват на политическото бунище. Предстои да видим.

- Ахмед Доган заговори за липсата на алтернатива. При едно евентуално влизане в активната политика на Слави Трифонов ще може ли той да консолидира протестния вот срещу сегашните партии в парламенат?

- Що се отнася до хипотетичнта възможност Слави Трифонов да обере протестния вот – а как ще го направи? Това е същият Слави Трифонов, който издигна кандидатурата на Меглена Кунева за президент. Кунева, която затвори реакторите на АЕЦ „Козлодуй“. Кунева, която излъга, че това е искане на ЕС. Кунева, която постави енергетиката ни на колене . Кунева, която продаде и предаде националните ни интереси в преговорния процес, договаряйки изключително неизгодни квоти и условия. В едни по-справедливи времена тя трябва да понесе наказателна отговорност. Та как ще поведе Слави хората? Сянката на Кунева ще го следва. А може би най-после ще дойде времето на хората, от които имаме остра нужда. Времето на личностите. На самостоятелно мислещите и непримиримите.

Интервю на Васил Василев, BIG5

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 14 Януари 2018 08:35
  Татяна Буруджиева пред BIG5: В политическия кастинг на Слави ще видим отново парадокси с прякор "Тъпото" и "Мозъка", шоуто му няма кауза

  Докато Трифонов не заложи името си, вечно ще се питаме кой стои зад гърба му. Липсват му политически каузи, за да успее. Хората от шоуто му показаха, че не могат да правят кастинги за политици. Нека да видим първо кой ще избира новите политици на Трифонов, коментира пред BIG5 политологът Татяна Буруджиева. 

 • Неделя, 14 Януари 2018 08:35
  Славчо Велков: ГЕРБ да внимава, да не ги клъвне смокът

  Народните представители приеха предложението на ГЕРБ до 31 март виcепремиерът Томислав Дончев да представи в парламента Доклад за текущото състояние на електронното управление. Депуrатите възпожиха на Томислав Дончев и да внесе в Народното събрание Ежегоден отчет и Годишен план за развитието на информационните ресурси, след като бъдат приети от Министерски съвет. Предпожението на ПГ на "БСП за България" да се създаде комисия, която да направи прегпед на средствата за епекТронното управление, беше отхвърлено. От левицата настояха за цяпостен анализ на причините за масовото разхищение на средства. Депутатьт от ГЕРБ Апександър Ненков заяви: "Един от най-галемите проблеми на електронното управление са самите администрации". "Ние като законодатепи, за да облекчим гражданите, трябва да видим по какъв начин да накараме самите администрауии да направят крачка напред". От трибуната се изказа и Тома Биков, според когото може да ни удари тока, ако прибързаме със закона. Депутатът от БСП Славчо Велков отговори и заяви, че не е хубаво да се плаши с ток, защото високото напрежение убив. В края на изказването си той заяви: "Внимавайте. Този, който плаши с тока, да внимава да не го клъвне смокът". 

 • Неделя, 14 Януари 2018 08:35
  От Пирино по-зелено нема, от министри натегачи - по-опасно - също

  Премиерът Бойко Борисов днес отново се изяви с крилата фраза: "По-зелено от нашето правителство няма". Мъдрата мисъл министър-председателят каза по време на заседанието на Министерски съвет. Тема отново беше строежът на втори лифт в Банско, която се превърна в сапунен сериал. "Вчера в европарламента имахме много доброжелателни хора, подкрепа. Поел съм ангажимент към Зелените. Важно е да знаят, че по-зелено правителство от нашето няма. Ще забраним движението на автомобили нагоре, така че няма да е нужно да се поддържа пътя, да се осолява и да гинат дървета“, коментира премиерът на "Дондуков" 1. "Това е нашата позиция, много точна, ясна и зелена. Не става въпрос нито за хотел, тоалетна не може да се направи, чайна не може да се направи“, добави зеленият човек, както сам се нарече самият Борисов.

  "Спирал съм инфраструктурни проекти с години, за да може да се излюпят новите щъркели. Карал съм министрите да пренасят лично блатни кокичета, за да не остане нито един стрък смачкан от валяк. Всичките ни европейски инфраструктурни проекти са с тунели за мечки, вълци, костенурки. Трасета сме променяли“, изтъкна министър-председателят в Европарламента в отговор на въпрос на съпредседателката на групата на зелените Ска Келер. 

  Премиерът беше подкрепен от екоминистъра си Нено Димов, който също констатира, че страната ни е една от най-примерните природни оазиси в Европа. "Естествено, нито една керемида не може да бъде поставена извън спортната и съпътстващата техническа инфраструктура. Нещо повече, ако погледнем целия парк "Пирин“ и грижата, която държавата полага за него, през последните години прирастът на гора е много сериозен. На практика, ние сме може би една от малкото страни в Европа, в която имаме прираст на природни ресурси, така че от тази гледна точка може да се каже, че това е точно така“, съгласи се Димов. 

  Той не е първият министър, който дава свръх естествени данни на Бойко Борисов, който обича да чува колко много се е направило и как никоя друга страна в ЕС няма подобни параметри, че сме първи по всичко, но въпреки това - най-бедните. Подобен е случаят с икономическия ни растеж, за който всеки ден се бием в гърдите. По данните на институциите сме първенци по растеж, а поглеждайки в портфейла си - сме на опашката. По същия начин и министър Николина Ангелкова всяка година мотае премиера и знае какво искат да чуят ушите му - туризмът расте в пъти, догодина ще имаме с десетки хиляди повече туристи, ние сме оазис на туризма на Балканите. Нищо, че по празници се оплакваме постоянно от опашки на граничните пунктове към Гърция и Турция. Борисов обича да се обгражда с министри, които да пеят "конграчюлейшън" и да му носят добри новини. Примери - цял куп. Като се започне със Симеон Дянков, който като един Елин-Пелинов Благолаж го омайваше, че всичко цъфти, Петър Москов, с когото се хващаха на бас за мачове докато между другото докторът убеждаваше колко са полезни калпавите пръстови отпечатъци в болниците, както и още куп хора, които през годините свиреха на Бойко Борисов на ангелската арфа. 

  Мелодията, която иска да чуе Бойко Борисов, и която звучи ангелски изпята от зелените му човечета на "Дондуков" 2, които носят кокичета и пазят природата, очевидно е различна от това, което чуват хората. Текстът на блажените песни, които се леят около премиера пък са с шопския рефрен "От Витоша по-високо нема, от Искъро по-дълбоко нема". Голяма част от медиите пък обичат да пригласят и да добавят нови акорди в хармонията на заспала венецианска песен на послушен гондолиер, в която се пее за това, за което им е платено. 

  След 6 месеца очакваме нов репертоар с трели от стария. Близко е времето, в което ще слушаме как нашето председателство е най-европейското досега, как сме нахранили и напоили всички в комисари и чиновници, как са останали доволни от прочутото българско гостоприемство, как сме важна част от ЕС, как сме дали тласък за редица програми, свързани с опазването на блатните кокичета и как най-накрая сме ключов център за Балканите. Кухият репертоар, който сме чували и преди това, но очевидно с нищо не ни е допринесъл, освен да успокоява родни политици, които със завиден шовинизъм вярват, че НДК е център на Вселената. В крайна сметка от любезност европейските ни партньори ще ни потупат от куртоазия, ще кажат 5 добри приказки за престоя си в луксозните хотели, няма да видят как се живее до бунището срещу Виетнамските общежития, няма да дишат гадния въздух от изгорени гуми за отопление в крайните квартали и няма да чуят за ало-измами, за терор над възрастни хора в малките градове и в селата.

  Всичко това обаче вече се е превърнало в нещо нормално и не прави впечатление. Европредседателството ни е заприличало като Северна Корея, която показва кадри само от паради и тържества, както и от балистични ракети за пред цивилизования свят, но всъщност крие какво се крие зад "чистия въздух".

  Васил Василев, BIG5

Оставете коментар