Понеделник, 22 Октомври 2018
Неделя, 14 Януари 2018 08:35

Стела Банкова пред BIG5: Патриотите артисти отиват на политическото бунище като РЗС. Борисов ще тегли нов закопаващ заем, за да гаси пожарите си

Спорадичните несъгласия на патриотите са по-скоро театрални и винаги завършват с покорно гласуване. Отново видяхме, че ни управляват доморасли политици, които мислят единствено как да не се изложим пред чужденците. Слави Трифонов не е алтернатива. Той се компрометира, като издигна Кунева, която трябва да понесе наказателна отговорност, за президент. Сянката ѝ ще го следва навсякъде, каза пред BIG5 бившият депуатат Стела Банкова.

 - Г-жо Банкова, Валери Симеонов нарече полицаите, които протестират рекетьори. Прав ли е в това, че те избраха да излязат на улицата точно в началото на председателството ни в ЕС?

- В държава, в която няма чуваемост между управляващи и народ, всяко време за протест е подходящо. И понеже си имаме доморасли политици, за които „да не се изложим пред чужденците“ е далеч по-важно от крещящите проблеми на хората, та затова Борисов побърза с авторитарен жест да потуши бунта на полицаите, еднолично даващ им 100 млн лева. И то при вече гласуван бюджет и без санкция на парламента. А това означава, че или Борисов е укрил огромни бюджетни пари, или тласка страната ни към нови пагубни заеми.

- Вицепремиерът Симеонов упрекна Борисов, че е отпуснал 100 млн лева в продънена каца. Има ли резон в тезата му, че се дават пари в нереформирани структури?

- Привидното театрално недоволство на Валери Симеонов е по повод наливане на 100 млн. лева в нереформирана сфера и без съгласуване с коалиционните партньори. Едноличното и немотивирано изсипване на 100 млн. лева е факт. Но вицепремиерът Симеонов си затвори очите, когато Борисов пак със същия авторитарен маниер подхвърли 10 млн на БАН. И пак в условията на гласуван вече бюджет. И един смущаващ факт, убягнал от погледа на Валери Симеонов. Всеки полицай дневно трябва да отчита 20 глоби и 60 акта на тримесечие. Борисов похвали полицаите, че увеличават събираемостта в бюджета. Но за сигурността на старите хора по селата – нито дума. Е, честити полицаи-бирници.

- Изпуска ли постепенно положението премиерът, който е притискан както от опозицията, така и от своите партньори, а и от външни фактори ?

- И понеже си е пожарникар по образование, Борисов управлява България, като гаси пожари. И еднолично разполага с бюджета на държавата. А спорадичните несъгласия на патриотите са по-скоро театрални и винаги завършват с покорно гласуване. Опозицията ли? Тя е на принципа „хем ѝ се иска, хем ѝ не стиска“. Тя е по-скоро словесна опозиция. Ще я нарека истинска действаща опозиция, ако например : внесе закон за премахване на търговските дружества от болниците, ако предложи в парламента отмяна на ДДС на лекарствата и облагане на хазарта с ДДС, ако върне наказателната отговорност за раздаване на необезпечени кредити, ако премахне десния антисоциален плосък данък, ако увеличи корпоративния данък – в България той е 10%, в Германия и другаде – над 38%., ако върне наказателната отговорност за раздаване на необезпечени кредити. Натиск от външни фактори, разбира се, има. Но родните ни васални политици, водени от Борисов, дават съгласието си дори за това, което все още не ни е поискано. Да говорим ли за позорната декларация на парламента, определила Русия като агресор и основна заплаха за националната ни сигурност? Или за необходимостта от политическо мъжество да се обявят официално против санкциите срещу Русия и да поискат отмяната им? И още – васалното поведение на Борисов в разговорите му с Меркел и съгласието му България да приема без условия бежанци. Разбира се, най-унизителният пример е затварянето на реакторите на АЕЦ „Козлодуй“. Години след този престъпен акт стана ясно, че никой в ЕС не е искал това от България като условие за бъдещото й членство в ЕС. Загубите от затворените реактори към днешна дата надхвърлт 30 млрд. лв. Няма да пропусна заявеното с гордост от Борисов, че е провалил няколко енергийни проекта, защото така са поискали евроатлантическите му началници.

- Кабинетът се хвали с икономически растеж, който постига както и с увеличаване на пенсии и заплати. Каква е истината и има ли причини за радост през 2018 г. ?

- Ирония, преминаваща в гняв предизвикват хвалбите на Борисов за икономически растеж, за непрекъснато повишаване на пенсии и заплати. Защото това символично увеличение е последвано от драстично увеличение на цените на ток, вода и хранителни продукти. Всичко това в най-бедната държава в ЕС, с най-скъпите спрямо доходите лекарства и ток, с най-високата смъртност, с най-драматичната демографска катастрофа. И през 2018 г. ще бъдем единствената страна-членка на ЕС, в която повече от 5,4 млн. българи са работещи бедни. Партийната субсидия в България ще продължи да е най-високата в света. Корупцията у нас прие закон за борба с корупцията. Така през 2018 г. ще започне епичната битка на корупцията със самата себе си. Докато не се премахнат търговските дружества от болниците, и през 2018 г. ще продължи финансовата евтаназия на здравеопазването ни. Вижда се, че и през 2018 г. българите ще продължат да пътуват до Турция, Гърция, Македония, за да си купуват лекарства на достъпна цена. В бедна България досега всяка година се източваха 2-3 млрд. лв. от ДДС. От акцизи - 1,5 млрд. Дали през 2018 г. ще се сложи край на това престъпно източване на пари ?!

- От няколко седмици насам все повече внимание се обръща на председателството ни в ЕС. Ще се окаже ли коварна тази истерия за вътрешната политика, която като че ли остана на по-заден план?

- В България - европредседателство за чудо и приказ. В най-бедната, в най-корумпираната страна – член на ЕС. В държавицата ни цари въодушевление сред първенците във властта заради присъствието на висши чиновници и евробюрократи. Думи като корупция, криминални престъпления и убийства, организирана престъпност, мизерия, ужасяваща пропаст между бедни и богати, мафиотизирано управление на държавата - всичко това липсваше в помпозните хвалебствени слова при откриване на председателството. Смразяващ контраст между еуфорията на родната политическа гмеж и протестите по улиците на София. За истинските проблеми на хората не се чу и дума. Задушаваща корупция, все по-недостъпно здравеопазване, рекетирани тежко болни да заплащат 3-4 хиляди лева за животоспасяващи операции, продължава закриването на болници, растящи и непосилни цени на ток и вода, незапомнен спад на раждаемостта. И най-после - ще доживеем ли дневният ред на нашето трудно оцеляване и ежедневната ни битка за хляба и децата ни да влязат в дневния ред на недолюбваните ни политици ?! И защо нашият дневен ред не е и техен дневен ред ?! Някои се развълнуваха от словото на Доналд Туск, произнесено на български език. Помните ли полските дипломати, които рецитираха на български стихове на Ботев и Вазов на 3-ти март? Чужденци рецитират стихове на наши поети. А родни политици-безродници от трите правителства на Борисов и ГЕРБ изхвърляха от учебниците на нашите деца произведения на Ботев, Вазов, Алеко, няма го и Балканджи Йово. Това ще е европредседателство, по време на което – ясно е вече за всички - българската дипломация ще работи за турските национални интереси в Европа. По волята на Борисов. И по нареждане от евроатлантическите му началници.

- Валери Симеонов похвали действията на Турция за мигрантите. Свикнали сме от патриотите да чуваме съвсем друга реторика Възможно ли е този завой, който направиха, да ги обезличи и да последват съдбата на РЗС и НДСВ ? Те също на няколко пъти прекрояваха политиките си.

- Нямам логично обяснение защо потърпевшите от управлението на Борисов гласуват за политици, които подкрепят Борисов – това са Сидеров, Каракачанов, Валери Симеонов. Тези политици наистина се обезличиха, ставайки част от трите правителства на ГЕРБ и Борисов. Помним, че тогава Борисов и Дянков откраднаха 1,5 мрд. лв. от здравните ни осигуровки, замразиха пенсии и заплати, премахнаха се редица соцални придобивки. И всичко изброено беше подкрепяно от Каракачанов, Сидеров и Симеонов. Логично е да се озоват на политическото бунище. Предстои да видим.

- Ахмед Доган заговори за липсата на алтернатива. При едно евентуално влизане в активната политика на Слави Трифонов ще може ли той да консолидира протестния вот срещу сегашните партии в парламенат?

- Що се отнася до хипотетичнта възможност Слави Трифонов да обере протестния вот – а как ще го направи? Това е същият Слави Трифонов, който издигна кандидатурата на Меглена Кунева за президент. Кунева, която затвори реакторите на АЕЦ „Козлодуй“. Кунева, която излъга, че това е искане на ЕС. Кунева, която постави енергетиката ни на колене . Кунева, която продаде и предаде националните ни интереси в преговорния процес, договаряйки изключително неизгодни квоти и условия. В едни по-справедливи времена тя трябва да понесе наказателна отговорност. Та как ще поведе Слави хората? Сянката на Кунева ще го следва. А може би най-после ще дойде времето на хората, от които имаме остра нужда. Времето на личностите. На самостоятелно мислещите и непримиримите.

Интервю на Васил Василев, BIG5

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 14 Януари 2018 08:35
  Борисов е на официално посещение в Обединените арабски емирства

  В понеделник премиерът Бойко Борисов и водената от него делегация ще заминат за Египет

  Министър-председателят Бойко Борисов е на официално посещение в Обединените арабски емирства (ОАЕ). Настоящото посещение на министър-председателя Бойко Борисов в Обединените арабски емирства е първа визита на това равнище в историята на двустранните отношения. То се явява продължение на усилията за по-нататъшно активизиране на двустранното сътрудничество, след като в началото на тази година България и ОАЕ откриха свои посолства в Абу Даби и София, посочват от пресслужбата на Министерския съвет.

  В рамките на визитата премиерът Борисов ще се срещне с престолонаследника на Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ въоръжените сили на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян, както и с вицепрезидента и министър-председател на ОАЕ шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум.

  По време на разговорите ще бъде обсъдено развитието на политическия диалог между двете държави и засилване на ефективното взаимодействие в стратегически важни области като икономиката и инвестициите, отбраната и сигурността, борбата с тероризма, иновациите и технологиите.

  В понеделник, 22 октомври, премиерът Бойко Борисов с водената от него делегация ще замине за Египет, където ще се срещне с президента на Република Египет Абдел Фатах Ас Сиси. В продължение на разговорите им в Кайро по време на 73-та сесия на Общото събрание на ООН, двамата ще обсъдят активизиране на двустранните отношения и задълбочаване на сътрудничеството във всички области от взаимен интерес.

  В делегацията, ръководена от премиера Борисов, са вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на финансите Владислав Горанов.

 • Неделя, 14 Януари 2018 08:35
  Хиляди излизат на протест утре с искане за оставка на Валери Симеонов

  Отвратените от думите му зоват: Носете си топли дрехи и храна, протестът ще е дълъг!

  Очаква се утре протестът за оставка на вицепремиера Валери Симеонов да бъде най-масовият в рамките на кабинета "Борисов 3".

  В понеделник точно по обед пред Министерски съвет ще се съберат хора от цялата страна, възмутени от думите на лидера на НФСБ, че майките на деца с увреждания са "кресливи жени с уж болни деца". До момента участие в събитието, организирано от каузата "Системата ни убива" са потвърдили над  5200 души, а  23 000 са заявили интерес.

  "Протестът ще продължи до подаването на оставката на Валери Симеонов! Носете си топли дрехи и храна", категорични са отвратените от думите на Симеонов.

  Набира сила и онлайн петиция, която настоява за отстраняването на националиста от кабинета. До момента тя е подписана от над 3500 души. 

  Освен в столицата  се очаква протести за отстраняването на вицепремиера да има в Пловдив и Стара Загора, като те ще започнат от 18 часа. Българите пък в Лондон се събират пред посолството ни във вторник от 19 часа.

 • Неделя, 14 Януари 2018 08:35
  Елена Йончева: Всеки вот на недоверие към ГЕРБ е закъснял

  Здравеопазването е в погром. Трябва да се убедим в една обща цел - да свалим управляващите от властта

  Всеки вот на недоверие към ГЕРБ е закъснял. Вот на недоверие в случая е за здравеопазването, но аз даже не мога да го нарека вот на недоверие, защото въобще няма доверие към ГЕРБ и към това, което правят, включително и в здравеопазването. Но вотът дава възможност на хората да видят цялата картина на това, което става в сферата на здравеопазването, каза в студиото на БНТ Елена Йончева.

  Тя е на мнение, че има погром на здравеопазването, болниците дължат над 600 млн. лв., над 200 млн. дължат само на чужди застрахователи, в резултат на което много българи не могат да получат медицински услуги в чужбина.

  Левицата получава заслужени критики, но тя е единствената опозиционна партия в страната, която е способна да свали това, което наричаме ГЕРБ, от власт. Трябва да се убедим в общата цел - да свалим управляващите от властта, обяви Йончева.

  "ГЕРБ нямат алтернатива" като дясна партия, посочи тя. Според нея изборите в страната са закъснели, защото България върви надолу. Йончева добави, че всички хора, които виждат какво се случва в България, трябва да застанат срещу управлението на ГЕРБ.

  Повод за атаки срещу управляващите винаги има, защото вотът на недоверие в здравеопазването показва, че хората нямат доверие към ГЕРБ. Този вот дава възможност хората да разберат какво става в сферата на здравеопазването, обясни Йончева. Математиката показва, че вотът няма да мине, въпреки че депутат от "Обединени патриоти" бил казал, че всяка година от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) се крадат 1 млрд. лева, поясни Йончева.

  2/3 от хората имат и ограничен достъп до здравеопазването. ГЕРБ не дават отговор защо има погром в здравеопазването, а БСП имат алтернатива - трябва да си отговорим какво здравеопазване искаме. България върви много усилено към Третия свят, защото българинът дава 50% за здравеопазването си от своя джоб, констатира Йончева.

  "Ако искаме здравеопазване като в страните от третия свят и от Африка - добре, нека правителството продължи да работи, но ако искаме здравеопазване като това в Европа, трябва да намерим решение за това", призова социалистката. В Европа здравеопазването е споделена отговорност, смята тя, добавяйки, че погромът в здравеопазването е повсеместен и нямало решение за него.

  По думите ѝ, НЗОК генерира 4 млрд. лева годишно, но отделно от това българинът дава още 4 млрд. лева.

  Йончева представи данни и на Световната банка. По данни на банката всяка година 4% от българите слизат под прага на бедността и ако настоящето управление остане още три години на власт, то по данни на Световната банка 12% от населението ще слязат под прага на бедността.

  Здравето не би трябвало да бъде стока, а държавата да гарантира на всеки един от нас достъп до здравеопазването, призова червеният депутат.

  Йончева изрази възмущението си от изказването на вицепремиера и лидер на НФСБ Валери Симеонов по адрес на майките на деца с увреждания. Тя е на мнение, че зад думите на правителството стои една и също политика - пълно пренебрежение към исканията на гражданите.

Оставете коментар