Вторник, 20 Март 2018
Сряда, 07 Февруари 2018 07:49

Прибира ли пари Валери Симеонов от Делян Пеевски?

Вицепремиерът нарежда на общинските си съветници в Бургас през 2013 г. да не закачат лафките на депутата от ДПС. По-късно фирмата на Пеевски рекламира в телевизията на медийния шеф.

"През юни 2013 година в Общински съвет Бургас постъпва докладна записка от кмета Димитър Николов за допълнения и изменения на наредбата за павилионите. С нея на практика освен вестници и списания се разрешава продажбата на цигари и на храни. Всъщност се дава зелена светлина на веригите на Делян Пеевски "Лафка". Извдстна като групата на „Седемте самураи“ – съветниците на НФСБ в Бургас се събира преди сесията да гледа дневния ред. След като идва лидерът Валери Симеонов, който се отказа  от съветник, но при сбирки преди сесия понякога идва да обсъждаме въпросите и нас ни засърбя. Тоест ни поля със студен душ, пише сайтът на бившия политик от НФСБ Ангел Божидаров - capitan.bg.

"Тегли една кратка реч, колко са хубави “лафките“ и как съществуващите павилиони на дребните търговци не са красиви. С една дума ни прикани( използвам най-точната дума) да подкрепим докладната. Тогава стана нещо, което никога не се е случвало в партията. Всички до един се обявихме против. И друг път се е случвало особенно Фъртунов (светла му памет), Дражев и аз да не сме съгласни с мнението на Валери. Това, обаче беше първият случай, в който видях с очите си Валентин Касабов (депутат от Обединените патриоти и водещ в СКАТ) да не е съгласен с председателя. Вторият беше за обединението с Волен. Доста неща му наговорихме и за Пеевски , и за това, че общината е виновна за вида на някои преместваеми обекти. Да изготви визия и да им я наложи-никой няма да откаже. Като видя малкия бунт, Симеонов отстъпи. "Добре гласувайте , както искате, но ви моля поне да не скачате (наш израз за сериозна критика) на микрофона". Съгласихме се и нещата се успокоиха. Като обсъдихме дневния ред, пристигнаха Манев и Бачийски. С тях по важни въпроси съгласувахме действията си. Грях ми на душата, ама стоях в стаята и се смях, когато Бачийски убеждаваше Симеонов, че не е прав. “ Защо се смееш" - попита ме Коцето? "Защото ти за където си тръгнал, аз току-що от там се връщам“- му отговорих и всички се засмяха. На следващия ден на сесията стана една: Сърце юнашко не трае. Стана първи Касабов и ги почна. След него Дражев им тегли една критика, Митев не остана назад и накрая аз завърших „скачането“.

Разбира се (за сведение на дребния бизнес) докладната бе приета с 38 - за 7 - против и 2 - въздържали се. Прибрах се след заседанието вкъщи изморен(защото уверявам ви не е лесно да опонираш на монолитно мнозинство, когато си само с още 6 фронтовака) и ядосан, защото дадоха най-хубавите места топтан на фирма, зад която седи Шиши. Легнах на дивана и си мисля, защо Валери ни навиваше да подкрепим докладната. Пускам телевизора и…. По СКАТ върви реклама на „Лафките“. А сега де! Всяка реклама струва пари, нали! Може и без пари, ако правиш услуга на приятел. Сега въпросът е пари ли е вземал Валери Симеонов или просто е направил услуга на Делян Пеевски. Сега вече знаете какво означава великият лаф на професор Вучков “Боже, гледам и не вярвам на ушите си“, ама в патриотичен вариант. Това е, когато Симеонов громи от трибуната на парламента ДПС, а от първия ред Пеевски възкликва: "А леле майкооо…!"

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 07 Февруари 2018 07:49
  Какво правят тези хора във властта на България?

  Цената за участието на т.нар. "патриоти" във властта ще бъде висока. И ще я плати българското общество. А отговорността няма да бъде понесена от Бойко Борисов. Въпреки че би трябвало. Ето как се стигна дотук:

  Когато кабинетът “Орешарски” управляваше с любезното съдействие на “златния пръст” на Волен Сидеров, за опонентите на БСП и ДПС (а и за всеки човек със здрав разум) това беше всичко друго, но не и приемливо. Правителството, издигнало Пеевски за шеф на ДАНС, си имаше обаче аргументация: Сидеров не е официално във властта, а и в предходния си мандат ГЕРБ също разчитаха на подкрепата на националистическата формация.

  Пътят нагоре

  След оставката на Орешарки, предсрочните избори и новия коалиционен кабинет на Борисов конфигурацията на властта “изсветли” националистическото участие и тогавашният “Патриотичен фронт”, съставен от ВМРО и НФСБ, подписа официална декларация за подкрепа. Така националистите формално бяха приобщени към системните партии, нищо че към онзи момент Фронтът се ангажира само с парламентарна подкрепа за управление на ГЕРБ, РБ и АБВ.

  Тогавашните критики към властта изглеждат днес направо смешни. А твърдението, че е неприемливо дори най-скромното легитимиране на “патриотите”, години по-късно звучи съвсем налудно. Защото знаем каква е актуалната ситуация: основните националистически формации - ВМРО, НФСБ и „Атака" - вече са обединени в съюз и като такъв изпълняват ролята на пълноправен коалиционен партньор на ГЕРБ, с цели двама вицепремиери в кабинета.

  В първите месеци след сформирането на кабинета “Борисов 3” националистите правеха впечатление на умиротворени. Изчезнаха традиционните политически истерии на Сидеров, когото помним с нахълтването в НАТФИЗ и с “превземането” на магазинче за цигари. Липсваха и добре познатите му проруски откровения. "Опраскващият” българите в чужбина (както самият той се изразява) Валери Симеонов също изглеждаше сдържан и кооперативен. Нямаше и помен от човека, блъскащ възрастни жени на границата в изборния ден.

  До какво доведе стабилността?

  Постепено обаче, с настаняването на “стабилността” (или по-точно с медийното ѝ внушаване заради европредседателството), националистите влязоха в старите си кожи. Нещо повече - окрилени от властването и от общественото влияние, което упражняват, те започнаха да отдалечават страната ни от европейския ѝ път. Смяна на посоката, което в случая с България не е особено сложна задача.

  В последните седмици Волен Сидеров отново е активен. След скандалния тон, който руският патриарх Кирил държа в София, лидерът на “Атака” се доказа, както коментираха соцалните мрежи, като истински националист, но руски. С лека ръка той направо заличи българската нация, твърдейки, че тя съществувала заради Русия. По думите му, в средата на XIX век не е имало българи - те започнали да съществуват отново заради освобождението на страната, станало благодарение на Русия. Зачеркна цялото Ранно Възраждане и имена като Паисий и Неофит Рилски например.

  Опиянен от пламенната защита на проруските тези, лидерът на „Атака" предизвика раздор вътре в националистическата коалиция. Видимо подразнен от колегата си Валери Симеонов, който нарече руския патриарх “второразрядно ченге” и “цигарен митрополит”, Сидеров намекна за разтуряне на националистическата формация и дори за излизане на НФСБ от властта.

  Как спасиха Радев

  Медийната размяна на реплики по този сюжет имаше и един страничен ефект: спаси от публичен скандал държавния глава, който, както се вижда от разпространен в Русия клип, е посрещнал с мълчание мъмренето на руския духовник. Това можеше да се превърне в истински политически казус. Но сега е само нюанс.

  Друг е обаче основният въпрос в създалата се ситуация. А именно: докога националистите ще определят дневния ред на уж европейска България? Тук основна роля и отговорност има премиерът Бойко Борисов. Защото именно той е легитимацията на проруския националист Сидеров в българската власт. И ако поведението на президента спрямо патриарх Кирил представлява проблем за парламентарната група на ГЕРБ, то последвалият залп от страна на Сидеров би трябвало да е проблем от поне същия мащаб. Защото „Атака" не е просто някаква си партия - тя е управляваща формация, която съставлява част от парламентрарното мнозинство и държи икономическия портфейл в Министерския съвет.

  Двойният стандарт

  Незнайно как и защо Валери Симеонов се превърна в положителен герой в цялата тази история. Демократично мислещите хора в страната изведнъж забравиха как вицепремиерът заплаши журналист, че може да му спретне измислен скандал. Забравиха как заплаши евродепутатка, че ще ѝ “намаже ските”. Забравиха как списание “Политико” се занима с кръчмарските изблици на Симеонов, представяни за политическа позиция. Забравиха как същият този човек блъскаше възрастна жена. Забравиха как “опраска” (по неговите лични признания) българите в чужбина, когато се приемаха правилата за гласуването зад граница.

  Въпреки всичко това Валери Симеонов се превърна едва ли не в герой - само защото се противопостави на Волен Сидеров. Причината за този развой на историята: пълното принизяване на разговора за българската политика. И обстоятелството, че на Сидеров може да се отговори вулгарно и по кръчмарски, защото неговото политическо ниво е такова. А тази роля може да бъде поета само от политик със същите данни.

  Но нека не се заблуждаваме: това противостоене вътре в националистическата коалиция е фалшиво. Защото т.нар. „патриоти" очевидно са всичко друго, но не и политици, които мислят за страната си. Ако бяха такива, единият нямаше да зачерква българската нация, а другият нямаше да се гордее с “опраскването” на българските емигранти.

  Кой ще плати?

  Впрочем, единственото следствие от скандала Симеонов-Сидеров е това: разговорът по една толкова важна политическа тема като имперските щения на Русия и нейните хибридни атаки в България беше превърнат в кухненска свада. И адекватният разговор сега не е коя от хулиганските реплики на Сидеров или Симеонов пасва най-добре на ситуацията. Адекватният разговор е кой ще поеме отговорност за поведението на националистите във властта. Защото макар и да защитават противоположни мнения по темата Русия, Сидеров и Симеонов изглеждат еднакви. И двамата заплашват журналисти, и двамата си позволяват реплики, които са недопустими в една демократична държава, и двамата изглежда се интересуват не от българите, а единствено от собствените си политически амбиции. Цената за участието им във властта ще бъде висока. И ще бъде платена от обществото. А отговорността няма да бъде понесена от Борисов. Въпреки че би трябвало.

  Павлина Паунова, Дойче Деле

 • Сряда, 07 Февруари 2018 07:49
  Румяна Бъчварова за Валери Симеонов: Вицепремиер е, но изявленията му не са позицията на правителството

  "Валери Симеонов има крайно агресивна форма на изразяване, допълни тя, като отбеляза, че изявленията на Симеонов не са позиция на правителството". Това заяви пред БТВ Румяна Бъчварова, началник на политическия кабинет на премиера Бойко Борисов. коментарите по различни теми на лидера на НФСБ не трябвало да се разглеждат като на вицепремиер, а като лично мнение. тя допълни, че това било нормално, когато ставало въпрос за коалиционно управление. Според Бъчварова нямало напрежение в кабинета, въпреки търканията в т. нар. "малка коалиция" на Обединените патриоти. 

  „Обединените патриоти” като коалиционен партньор следват и подкрепят записаното в програмата на правителството. Независимо от проблемите вътре в малката коалиция, в голямата коалиция няма проблеми, правителството работи добре и мнозинството се представя добре в парламента", изтъкна Бъчварова.

  Според нея така, както направено правителството в момента, самата коалиция и разпределението на ресорите, е постигнат баланс, който до този момент работи добре.

 • Сряда, 07 Февруари 2018 07:49
  Васил Тончев пред BIG5: Нищо страшно не е станало с Русия, патриарх Кирил беше полезен тест преди посещението на Путин. Патриотите са в паника от Слави Трифонов

  Валери Симеонов ще напусне кораба на Сидеров и Каракачанов. Ще опита да направи безпринципна коалиция със СДС и ДБГ. Ако Слави Трифонов се яви на избори, ще вземе гласовете на патриотите, които имат неговия профил, коментира пред BIG5 социологът Васил Тончев.

Оставете коментар