Събота, 23 Март 2019
Сряда, 07 Февруари 2018 19:06

Валери Симеонов: Икономическата ни сигурност е в опасност, фирма, свързана със сръбските служби, държи електроенергията в България

Цената на тока се контролира от двама души - Богомил Манчев и от съпругата на шефа на Минстрой Николай Вълканов. Техните компании купиха на ниска цена електроенергията, сега спекулират и ни я продават по-скъпо. Замесени са и сръбските служби за сигурност, предупреди вицепремиерът.

"За 2018 г. всички свободно количества електроенергия са закупени. Една част са закупени на ниска цена и сега се продава принудително на завишена. Това си е най-обикновена спекула. Бизнесът може да очаква нови цени на електроенергията едва от 1 юли. Всички големи консуматори са принудени да плащат 40% по-завишена цена". Това заяви пред БНТ1 вицепремиерът Валери Симеонов. 

"Става дума за двама играчи, които контролират цената на тока - Богомил Манчев, чиято фирма беше част от сръбска компания и имаше връзки със сръбските служби за сигурност, както и съпругата на шефа на "Минстрой" Николай Вълканов. Тя е закупила 150 мегават часа, или 1/4 от цялата електроенергия за 2018 г. Токът е закупен на ниска цена и сега се продава на по-висока. Т.е., става въпрос за обикновена спекула. Тези двама големи играчи са изкупили евтината електроенергия и на практика сръбска фирма държи икономическата ни сигурност, която и без това е срината. Това няма как да не се отрази на производството. Предложихме доклад за решение на този проблем още през 2016 г., но правителството и тогава не ни обърна внимание, каза още Симеонов. Той допълни, че е предложил със законопроект да се спре източването на пари от американските централи, но така и не е получил подкрепа", каза още Симеонов. Той допълни, че е крайно време да се вземат мерки и по отношението на произхода на доходите, които получават НПО-тата в страната ни и припомни, че отдавна пита за парите, които Сорос "внася" у нас, но така и не е получил все още отговор.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар