Петък, 25 Май 2018
Сряда, 07 Февруари 2018 19:06

Валери Симеонов: Икономическата ни сигурност е в опасност, фирма, свързана със сръбските служби, държи електроенергията в България

Цената на тока се контролира от двама души - Богомил Манчев и от съпругата на шефа на Минстрой Николай Вълканов. Техните компании купиха на ниска цена електроенергията, сега спекулират и ни я продават по-скъпо. Замесени са и сръбските служби за сигурност, предупреди вицепремиерът.

"За 2018 г. всички свободно количества електроенергия са закупени. Една част са закупени на ниска цена и сега се продава принудително на завишена. Това си е най-обикновена спекула. Бизнесът може да очаква нови цени на електроенергията едва от 1 юли. Всички големи консуматори са принудени да плащат 40% по-завишена цена". Това заяви пред БНТ1 вицепремиерът Валери Симеонов. 

"Става дума за двама играчи, които контролират цената на тока - Богомил Манчев, чиято фирма беше част от сръбска компания и имаше връзки със сръбските служби за сигурност, както и съпругата на шефа на "Минстрой" Николай Вълканов. Тя е закупила 150 мегават часа, или 1/4 от цялата електроенергия за 2018 г. Токът е закупен на ниска цена и сега се продава на по-висока. Т.е., става въпрос за обикновена спекула. Тези двама големи играчи са изкупили евтината електроенергия и на практика сръбска фирма държи икономическата ни сигурност, която и без това е срината. Това няма как да не се отрази на производството. Предложихме доклад за решение на този проблем още през 2016 г., но правителството и тогава не ни обърна внимание, каза още Симеонов. Той допълни, че е предложил със законопроект да се спре източването на пари от американските централи, но така и не е получил подкрепа", каза още Симеонов. Той допълни, че е крайно време да се вземат мерки и по отношението на произхода на доходите, които получават НПО-тата в страната ни и припомни, че отдавна пита за парите, които Сорос "внася" у нас, но така и не е получил все още отговор.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 07 Февруари 2018 19:06
  Защо Борисов води в Израел омразния за всички евреи Валери Симеонов

  Това, че папата ще гали по главата Бойко на 24-и май е супер. Това, че Бойко ще гледа мач в Киев е ок. Това, че ще посрещне рождения си ден в Израел също е прекрасно.

  Но защо, по дяволите, ще мъкне със себе си по светите земи Валери Симеонов? "Буди недоумение и тревога, че подобни хора заемат постове в управлението на страната" - из позицията на организацията на евреите в България "Шалом" и на централния духовен израилтянски съвет, 18.5.2017г.

  Петьо Цеков, фейсбук

 • Сряда, 07 Февруари 2018 19:06
  Трайков описа китайската схема за "Белене": Ще извадим от джоба милиард за по-спешно харчене

  Трайчо Трайков коментира сделката за строежа на АЕЦ "Белене". „Ако проектът за АЕЦ „Белене” беше корупционен, днес щеше да работи, за съжаление. Това каза БТВ председателят на „Булатом” Богомил Манчев. "Китайският инвеститор за АЕЦ „Белене” е изключително надеждна, голяма компания. Това е геополитически въпрос, ако той въобще се набърка в тази икономическа схема", допълни той.

  Трайков обаче контрира предсказанията му във фейсбука си: "Току-що стана ясна китайската схема за Белене - договор за разлика плюс още 1 млрд. евро от нас. Това означава, че ако стойността на произведената енергия надвишава пазарната цена, държавата ще компенсира инвеститора за разликата. Дори в доклада на БАН прогнозират, че такава ще е ситуацията години наред. Милиардът вероятно е за по-спешно харчене, че строежите на ядрени централи са прословути с надхвърлянето на бюджетни и времеви рамки. Добре че и Богомил Манчев дава интервюта".

 • Сряда, 07 Февруари 2018 19:06
  Симеонов пожали тениските на футболистите

  Няма да има забрана на футболните тениски да стои реклама, според Закона за хазарта на вицепремиера Валери Симеонов. Ставаше въпрос за точката: "всяка форма на търговско послание, съобщение или препоръка, която включва и наименование на хазартна игра, или търговска марка на организатор на хазартна игра и/или дейност, върху продукти и стоки, които не са свързани с хазарт". 

  Според клубовете това означава, че в обхвата на забраните ще попаднат не само банерите по стадионите и спортните зали, а и тези по тв и радиоефира в полувремената. Забраната ще засегне дори екипите на спортистите, често брандирани с името и логото на спонсорите. "Евентуалното ограничаване по законодателен ред на възможността футболните клубове да рекламират върху екипите и фен-артикулите си името и логото на фирмата-организатор на хазартни игри, която ги спонсорира, както и да й предоставят места за поставяне на рекламни пана и др. подобни по време на провеждане на футболни срещи, ще доведе до оттеглянето на такива фирми от българския спорт и пренасочването на милиони левове от рекламните им бюджети към спортни клубове в други държави", заяви Симеонов.

Оставете коментар