Неделя, 16 Декември 2018
Сряда, 14 Февруари 2018 20:32

Борисов удари референдума на Каракачанов, пита директно искаме ли трети пол?

Премиерът Бойко Борисов задълбочи конфликта с коалиционните си партньори атакува предложението на Красимир Каракачанов за референдум, с който ще се пита за гей браковете. Лидерът на ГЕРБ обяви, че може да предложи свое собствено допитване, с което да анкетира народа за въвеждане на третия пол. 

Ще приемем Истанбулската конвенция, ако има консенсус в българското общество. Оттук нататък всеки, който си играе със страховете на хората, всеки който вместо да говори за домашното насилие, насилието над деца, казва, че това трябва да остане, това трябва да е така, или предлага някакви нови закони, окей, защо не са приети толкова години, десетилетия", попита той. "Ако има референдум за гей браковете – как ще завърши? Нима някой не знае, българинът е консервативен, отговорът ще бъде – не. Защо да ги похарчим тези пари", пита министър-председателят.

Преди две седмици Красимир Каракачанов заяви, че е по-добре да има референдум за гей браковете, а не да се прав допитване до народа само за Истанбулската конвенция, каквото предлага БСП. "И ако ще питаме народа за нещо е по-добре да го попитаме за това: Вие съгласни ли сте за това, България да приеме „трети пол“? Вие съгласни ли сте с идеята за джендър образование и джендър политика? И трето: Вие одобрявате ли еднополовите бракове? И когато народът се изясни по този въпрос няма нужда политиците повече да спорят. Така че да хванем бика за рогата и да го решим един път завинаги“, заяви той.

Формулировката на въпроса на БСП е „Против ли сте ратификацията на т.нар. Истанбулска конвенция?“, но според ВМРО това може да бъде основателно оспорено в Конституционния съд, тъй като за легитимно юридически заглавие се смята официалното, а именно - Конвенцията на съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. Борисов беше категоричен, че няма смисъл от референдум.

По-рано Борисов поздрави парламента на България и на Македония, след като двете страни размениха ратификационните документи, с които влиза в сила договорът за приятелство. Ако направим транспортните коридори, Балканите ще станат приказка, подчерта Борисов.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар