Петък, 22 Февруари 2019
Вторник, 24 Април 2018 18:01

Бойко Борисов: Живков и Сакскобургготски за мен са университети!

Премиерът Бойко Борисов сравни бившите си покровители Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски с университети. Министър-председателят беше охрана на Тато, а при Царя стана главен секретар на МВР, откъдето тръгна и политическата му кариера. 

Бойко Борисов не крие, че е научил важни уроци от Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски и сравнява времето си, прекарано до тях с това в университет. Сегашният премиер бе бодигард и на единия, и на другия в края на 90-те години на миналия век и в началото на сегашния. "Той (Живков) и царят са ми като два университета, защото не всеки имаше тази възможност да слуша как разсъждава върхът на комунизма и на монархията. И в една тема и двамата бяха много единни, че България и държавата са над всичко", казва премиерът в интервю за Дир.бг.

Той отново припомня, че е пострадал много от комунистите, но признава, че заради вроденото му чувство за справедливост, му е било интересно да чуе как разсъждават. По повод общуването с Живков, царят му бил казал: "Борисов, ти имаш редкия късмет да общуваш с него, когато се е очовечил". А това било време, в което цялата БКП се скрила от бившия първи.

По повод съдбата на Живков Борисов казва, че всеки политик, рано или късно, бива захвърлян. "Така е и в спорта. Любимите ни футболисти, вълшебници на терена също, ето как си тръгва Буфон, Иниеста. Така ще си тръгнат със сигурност и Роналдо, и Меси. Когато те носят на ръце и ти се радват толкова много, след това със сигурност се обръщат срещу теб", разсъждава министър-председателят. От общуването си с Живков той си спомня какво му казал за Косово.

"Той до последно си мислеше, че аз съм изпратен, че съм някаква част от държавата. Тогава колкото и да го убеждавах, че не е така, той на тръгване ми каза и: "Виж, предай, Косово ще стане голям проблем". Тогава Косово въобще не го бях чул, не знаех къде се намира... Но той ми каза: "Виж там по веригата предай". Какво Косово, на кой да предам по веригата?! Познаваше много добре ситуацията в света, защото толкова години бе управлявал. Познаваше не само СССР, Близкия Изток, Либия, Иран, Сирия", разказва Борисов.

И от Сакскобургготски научил много неща: "Като започна от най-елементарните, като отидеш някъде и не трябва да покажеш, че си гладен. Научихме се на обноски", казва той и признава, че много от уроците сега му помагат, когато "плува" в международни води.

От днешна гледна точка Борисов смята, че вече има уважение от европейските лидери. "Извоювал съм позиция с мен да разговарят, а не да ме осъждат", казва той на въпроса дали е получил критики от ЕС заради решението да не изгоним руски дипломати след скандала "Скрипал". Премиерът смята и че случаят не е бил тест за него за лоялността към ЕС и НАТО. "Понеже аз съм доказал лоялността си многократно към НАТО и ЕС, си позволих да поискам повече доказателства и да не бъда един от дивите зайци, защото отдавна са ме преброили", казва той.

Премиерът отговаря и на въпроса защо Ердоган го припознал като посредник с ЕС. Според премиера турският президент е оценил това, че Борисов го е посетил във време, в което никой не е отишъл при него след преврата "и при откриването на моста".

"А за него това беше някаква гордост и аз вътрешно го разбирах. Това на нас все едно ни е метрото. 3 метра в диаметър сме изградили прекрасно съоръжение за 100 години напред. София ще си отдъхва с това метро, и да не дойде никой на откриването... Аз, когато откривах метрото, дойде Барозу, Херман ван Ромпой, т.е. най-високите нива в Европа. И сега в Европа всички отчетоха, че това е било грешка", смята Борисов.

Той признава, че се замислил дали Европа ще погледне с добро око на тази визита, но се замислил и какво ще се случи, ако 500 000 мигранти навлязат през Странджа в София.

"Тогава отидох и бях единствен. Азиатската част или Изтока, да кажем, ценят много тези неща. Отидох, направихме срещата, показах уважение, знаех, че ще бъде оценено. Не случайно и той, и премиерът, ме чакаха на вратите. Ердоган искаше да обядваме и да открием моста. Казах му: "В Берлин имаме много работа. Не мога, в 7:00 часа трябва да съм в Берлин, имам среща с президента на "Конрад Аденауър", с канцлера Меркел, много работа имам там... Но той ми отвърна: "Ще дойдеш с мен на моста, хората искат да те приветстват".

След това разказал на Меркел за визитата и тя му казала: "Дръж винаги един канал за диалог да има". Борисов коментира отношенията си и с другите държави. "И във Вашингтон, и в Берлин, и в Лондон, и в Москва на всички много ясно съм им казал, но и съм им показал моята политика на партията и на правителството, която винаги е била 100 процента лоялност към ЕС и НАТО", казва той.

В същото време на всички бил казал, че Русия в България има различно измерение. "Заради Руско - Турската освободителна война българският народ, като цяло, помни, прекланя се и цени високо това което са направили за България. И всяка антируска позиция среща неодобрение в българското общество. И затова ние имаме своите културни, исторически, прагматични отношения с Русия. Както виждате и президента Путин и премиера Медведев, когато поискам разговор, говорим", допълва премиерът.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар