Неделя, 23 Септември 2018
Петък, 04 Май 2018 08:24

Борисов: Надявам се сделката ЧЕЗ-Гинка да се провали. Бизнесът да се страхува от КОНПИ. С Радев трябва да сме като коне пред каруца, но той първи ме атакува

С Реформаторския блок управлявахме шизофренно. Срамувам се, че не приехме Истанбулската конвенция. Направиха ми номер с ЧЕЗ. Издебнаха, че съм в Брюксел. Надявам се сделката с Гинка Върбакова да не се случи. Премиерът „предсказа“ на водещите Николаев и Радева, че може някой ден да седнат на неговия стол.

„Трябва да свиквате. Може утре и вие да сте тук“. Това заяви пред Виктор Николаев и Аделина Радева Бойко Борисов, който ги прие в Министерския съвет, а не отиде в студиото на Нова ТВ. Премиерът заяви, че има много ангажименти и няма време с НСО да отиде до медията.
„Срам ме е, че оттеглихме Истанбулската конвенция, защото насилието над жените и децата е страшно. Така беше атакувано всичко, за да не приемем конвенцията. Гордея се, че свалихме външния ни дълг с над 2 млрд. лева“, обясни министър-председателят, който се похвали с погасените пожари около плащанията на дълговете ни.

„Издебнаха ме за договора с ЧЕЗ. Бях в Брюксел и не можахме да поговорим. Теменужка ми каза, че се познава с Гинка и я посъветвах да подаде оставка. Нарочно беше избран месец февруари, когато и преди ни свалиха по същата причина с тока. Много внимателно наблюдаваме темата с ЧЕЗ. Става въпрос за големи компании, които имат добри адвокати и могат да ме съдят за милиони. Лично аз се надявам сделката да не се случи“, коментира Борисов.

„Лично аз видях, че трябва да се опише номера на всяка една банкнота при ареста на Десислава Иванчева. При Цветан Цветанов, когато беше министър, имаше плик, в който не бяха преброени банкнотите, заради което падна дело. Трябва да дадем шанс на комистията по антикорупцията. Да си вземат поуки да броят по-бързо парите при арестите. И главният прокурор, и правосъдният министър работят в синхрон. Всеки може да изпусне реплика. Престрелките с Румен Радев са от него към нас. Дядо ми казваше, че два коня трябва да тръгнат в една посока. Така са решили неговите хора, така се случва. Министрите са принципали и носят наказателна отговорност, затова им казах да се срещат с държавния глава. Неслучайно, шефът на АПИ, например, е подсъдим. Неслучайно има КОНПИ, за да има бизнесът страх“, каза още премиерът.

„На мен са ми правили номера в Костинброд. Ако каже прокуратурата, да отиде и да разследва Делян Пеевски. Г-н Николаев, имали ли сте проблем с мен за последните 15 години със свободата на словото? Ще работим всеки собственик на медии да излезе на светло. Правителството не е оказвало натиск на нито една медия. САЩ е блатото на корупцията със CNN и Фейсбук. Ако напишем доклад за тях, ще бъде чудовищен. Какво да направим да спрем Прокопиев и Пеевски да спрат да воюват? Само заради репликата за столчето, Антон Тодоров не беше депутат, така действаме ние“, заяви министър-председателят.
„Атака, ВМРО и НФСБ са три различни партии. Те няма да станат ГЕРБ. Всички ще отидем като отделни партии. Волен Сидеров иска да си привлича проруски настроени хора, а Валери Симеонов има свои позиции за цигарите. Краси Каракачанов ми пусна декларация срещу това, Сърбия да влиза в НАТО. Всеки си пази облика на партията. С Реформаторския блок управлението ни беше шизофренно“, коментира коалицията Бойко Борисов.

"Да си премерим силите с БСП на евроизборите. При служебното правителство на президента имаше 150 млн. по-малко приходи. Реши се въпросът само за самолетите. Като се каже нещо, се поправяме. Румен Радев се държи като президент само на БСП и на ДПС", каза още премиерът. Той коментира високите цени от 275 лв. на черешите и призна, че има търговци в храма. "Имаме валутен борд и фиксиран курс към еврото. Имаме огромен златен резерв, което се отчита от световната банка", заяви още Борисов. "Докато охранявах Тодор Живков, ми разказваше как е охранявано политбюро. Не се плаша от властта. Станах за подигравка с оставката си. От Царя съм чул същите истории, които и от Тато. Всичко това ми е било от полза", обясни премиерът думите си, че Сакскобургготски и Живков са били академия в политическия му живот. 

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 04 Май 2018 08:24
  Борисов нареди на министрите си да отстранят служители заради задържаните журналисти

  Премиерът Бойко Борисов разпореди на министрите да отстранят временно или в отпуск всички държавни служители и експерти, които са споменати в журналистическо разследване на сайта "Биволъ" за нередности при усвояването на евросредства, докато текат проверките по случая, съобщи Banker.bg

  На 17. септември Софийска градска прокуратура възложи на Държавна агенция "Национална сигурност" извършването на проверка по повод публикация в сайта "Биволъ" – "ДжиПи Гейт": Гранд корупция с еврофондове и обществени поръчки през консултантски фирми".

  На 14. септември сигнал за нередности и измами при усвояване на средства от европейски фондове по повод същата публикация е постъпил до главния прокурор от вицепремиера Томислав Дончев. Сигналът на Дончев е адресиран и до министъра на вътрешните работи, както и до председателя на КПКОНПИ, с копие до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Одит на средствата от ЕС". Сигналите от Томислав Дончев и от сайта "Биволь" са обединени. Предмет на проверка ще са всички процедури по обществени поръчки и усвояване на средства от фондове на ЕС, описани в публикацията, както и участието в тях на посочените физически лица и търговци.

  Проверката на процедурите, свързани с отделните проекти и тяхното финансиране, ще обхване и действията на държавни органи и длъжностни лица. На ДАНС са възложени конкретни действия, свързани с изискване на документи, снемане на обяснения и проверка на твърдяните факти. В хода на проверката ще бъде осъществено и взаимодействие с КПКОНПИ.

  Именно заради въпросното разследване журналистът от "Биволъ" Димитър Стоянов и румънският му колега Атила Биро бяха задържани за няколко часа от полицията през миналата седмица. Това се случи, след като от сайта подали сигнал до ГДБОП, че край Радомир са изгорени и предстои да бъдат унищожени още документи, свързани с усвояването на евросредства от въпросната фирма.

  В последната част от разследването, озаглавена "ДжиПиГейт: Kеш, офшорки, ДПС, руски олигарси и жената на Таки", се споменава името на Станислава Йотова, която в момента е шеф на отдел Обществени поръчки в Министерството на земеделието и храните. Йотова е и парламентарен сътрудник по еврофондовете на депутата от ДПС Имрен Исметова Мехмедова. Посочва се още Янаки Червеняков – експерт в Държавен Фонд Земеделие.

 • Петък, 04 Май 2018 08:24
  Борисов: Бъчварова стана баба и гледа внуче, не са гаджета с Желязков, а е мое решение за министър

  "Премиерът лично ми предложи поста министър на транспорта. Не беше лесно решение за мен, но който го познава, знае, че той е много убедителен". Това обяви пред БТВ избраният вчера за министър на транспорта Росен Желязков по повод новините около това, че е предложен от шефа на кабинета на Бойко Борисов – Румяна Бъчварова, с която се спряга, че е интимен партньор.

 • Петък, 04 Май 2018 08:24
  Нинова: Борисов отиде в Залцбург, дръпнаха му ушите и предаде четата...

  "И какво стана сега? Сутринта патриотите се похвалиха, че правителството взело единодушно решение България да подкрепи Унгария и г-н Орбан. Борисов обаче отиде в Залцбург, дръпнаха му ушите и предаде четата". Това написа във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова.

  Коментарът ѝ е във връзка с изявлението на премиера Борисов от Залцбург, в което той изненадващо подчертава, че "решението на Министерския съвет да бъде изготвена позиция срещу предложението на ЕП за започване на процедура за отнемане на гласа на Унгария, няма правна стойност, а позицията ще бъде изготвена за "някой ден", ако се стигне до такова решение".

  Ето целият пост на Корнелия Нинова във Фейсбук:

  "И какво стана сега?

  Сутринта патриотите се похвалиха, че правителството взело единодушно решение България да подкрепи Унгария и г-н Орбан.

  Борисов обаче отиде в Залцбург, дръпнаха му ушите и предаде четата. Браво, господин премиер. Последователен сте.

  Не за пръв път правите една външна политика вътре за електората, а друга - навън пред началниците.

  А коалиционните ви партньори са за украса.

  Горките патриоти. С какъв възторг обявиха днес защитата си за Виктор Орбан.

  А сега? Мислех, че това правителство не може вече да ме изненада с нищо. Но успя.

  То ще е първото, което официално и то пред Европейски партньори е делегитимирало институцията Министерски съвет с думите на премиер: “решението на Правителството няма правна стойност”. То е за "някой ден".

  Източник: "Епицентър"

  снимка: фейсбук профил на Бойко Борисов

Оставете коментар