Вторник, 16 Октомври 2018
Неделя, 12 Август 2018 08:15

Владимир Береану пред BIG5: Румъния страда от същата болест, от която не може да се излекуват и останалите балкански страни

Балканската политическа класа гледа най-вече собствения си интерес, независимо от коя страна на политическата барикада се намира. В Румъния ситуацията ще става все по-сериозна през септември. Жандармерията този път допусна огромна грешка, като прекали със силата на протестите. Нито Сорос, нито Русия стоят зад демонстрациите в страната. За разлика от българите, румънците протестират за сериозни неща като борбата с корупцията, а не само за по-високите цени на тока, коментира журналистът последните протести и създалото се напрежение в Румъния. 

 - Г-н Береану, каква беше причината, за да се стигне до бурните протести в Румъния?

- До всичко това се стигна след управлението на коалицията между Социалдемократическата партия и АЛДЕ. Именно тя би трябвало да има по-либерални възгледи, но те всъщност се доближават до тези на социалдемократите. Цялата борба се води от лидера на Социалдемократическата партия Ливиу Драгня, който е и председател на долната камара на парламента. Веднага след изборите през 2016 г., когато тази коалиция спечели сериозно мнозинство в парламента, самият Ливиу Драгня трябваше да стане премиер на Румъния. Това обаче нямаше как да се случи, защото дирекцията за антикорупция го беше осъдила за нарушаване на изборния закон. Драгня беше осъден на две години условно и нямаше как според конституцията на Румъния той да стане министър-председател. Драгня беше разследван и по второ обвинение – за престъпление по служба. Ставаше въпрос за отклоняване на средства от държавния бюджет в размер от 24 000 евро. Става дума за назначаване на две служителки от партията, които се водеха на работа в една община. Т.е. по този начин бяха отклонени средства от общинския бюджет и затова се водеше дело срещу него. Ливиу Драгня беше осъден на първа инстанция във Върховния съд три години и половина ефективно, тъй като преди това имаше и условна присъда и нямаше как отново да получи условна присъда. Оказа се, че с действията си срещу антикорупционната дирекция работи всъщност в свой интерес. В момента цялата румънска държава се управлява от интереса на този човек, който просто не иска да влезе в затвора. Това е много реално, защото втората инстанция ще се разглежда през септември и има голяма вероятност да Драгня да бъде осъден на последна инстанция. Това би означавало, че той влиза за три години и половина в затвора.

- Ще успеят ли в крайна сметка северните ни съседи да се преборят със собствената си система, която се управлява от Драгня? 

- През 2016 г. правителството излезе с извънреден указ №13 за обявяване на решение, че престъпления по служба за отклоняване на средства по-малко от 25 000 евро не се преследваха наказателно. Интересен факт е, че Драгня е обвинен за 24 000 евро. Т.е., ако това се приеме, Драгня не би влязъл в затвора. През февруари 2016 г. именно заради това имаше огромни протести в Румъния срещу този указ. Те стигнаха почти до 1 млн. души в цялата страна. Поради тази причина указът беше отменен от правителството на тогавашния премиер Сорин Гриндяну. Проблемът в Румъния беше в това, че Ливиу Драгня искаше да управлява задкулисно и назначаваше премиери, които смяташе, че ще го слушат. Гриндяну обаче отказа да започне разследване на Лаура Кьовеши, която оглавяваше дирекция „Антикорупция“, понеже смяташе, че няма основание. Това доведе до един абсурд в Европа. За първи път една партия внесе вот на недоверие на собствения си премиер. По този начин Гриндяну беше махнат от поста си, който беше зает от Михай Тодосе. Драгня очакваше, че ще може да контролира и него. Искаше да бъде сменен шефът на националната полиция, който се противопостави на промени в Наказателния кодекс, които бяха предприети от Драгня и партията му. Чрез тях се затрудняваше разкриването на престъпността изобщо, а не само на антикорупцията. Тодосе обаче беше уволнен и подаде оставка, след като Драгня му я поиска. Настоящият премиер Виорика Дънчила прилича по-скоро на карикатура на премиер. Тя е шефка на женската организация на Социалдемократическата партия и по-скоро изпълнява абсолютно всичко, което ѝ заповяда Ливиу Драгня и същевременно не може да действа сама, ако няма написан текст при изявите си. Дънчила няма никакъв политически опит, а около нея има огромни политически скандали с нейното незнание на география.

- Какви ходове има премиерът Виорика Дънчила?

- Тя няма абсолютно никакви ходове, защото изпълнява всичко, което зависи от пряката воля на Драгня. Всички журналисти и наблюдатели знаят това много добре. В момента Драгня чрез министъра на правосъдието успя да уволни г-жа Кьовеши от поста си директор на дирекция „Антикорупция“ с помощта на Конституционния съд. В момента дирекцията се управлява от заместничката на Кьовеши, която ѝ беше нейната дясна ръка и продължава да работи с пълна пара. Действията им доведоха до това, че Социалдемократическата партия заедно с АЛДЕ да имат най-много осъдени хора за корупция. Причината не е в това, че се действа по политически подбуди, а защото от двете формации имат най-много хора във властта на всички нива. Промените в Наказателния кодекс в момента се оспорват от президента на Румъния, защото са противоконституционни. Т.е., борбата се води и срещу самия държавен глава. Социалдемократите обявиха под натиска на Драгня, че има паралелна държава, в която се включвали тайните служби, които работят за разкриване на подобни престъпления, прокуратурата, дирекция „Антикорупция“ и съдебната система. Те твърдят, че паралелната държава се опитва да управлява страната, което е едно много опасно разделение на властите. Всичко това доведе до сегашните протести, които са организирани от диаспората – от румънците зад граница. Докато те са в отпуска през лятото в страната си решиха да направят протест срещу правителството по въпросите за борбата с корупцията. Организираха се в социалните мрежи и се събраха между 50 и 100 000 души, зависи от източниците, които са броили протестиращите. Проблемът, който се случи по време на демонстрациите е в това, че жандармерията, която е обявена от опозицията за преторианска гвардия на Ливиу Драгня, използва насилие за първи път срещу протестиращи. Това не се е случвало досега. Използвани са огромни количества сълзотворен газ и водни оръдия. Бяха ранени между 260 и 400 демонстранти, което е голяма цифра. Проблемът, който сега ще се постави, е, че количеството насилие е прекалено за европейските стандарти. Това ще е начало на много големи протести, защото реакцията на жандармерията беше несъизмерима спрямо самите демонстрации.

- Появиха се коментари, че има външна намеса в Румъния и до някаква степен протестите са били предизвикани от други страни?

- Прочетох коментарите, че имало знамена на други държави по време на протестите в Румъния. Намеси се дори името на Сорос. А в същото време бяха дошли освен с румънското знаме, и с това на държавата, където живеят. Чуждестранните флагове нямат нищо общо с външно влияние. Нещата ще се изострят много през септември, защото много хора са в отпуска. Тогава ще започне много сериозна борба, защото самият Драгня ще бъде съден на втора инстанция. Ако той бъде осъден преди поправките на Наказателния кодекс, които биха го освободили от отговорност, той просто ще влезе в затвора за три години и половина. Същевременно борбата на управляващите е да прокарат поправките през Конституционния съд, но това няма да е лесно, защото КС е казал, че ще ги гледа едва през октомври. През септември ще се активизира и обществото, защото в Румъния хората са много по-активни от българите и са склонни да протестират за важни неща, каквато е борбата с корупцията, а не само срещу увеличаването на цените на тока. Все повече се чувства борба за оставка на това правителство и за предсрочни избори. Същевременно този кабинет има едно много добро мнозинство в парламента и има възможност да се защити. Борбата е ясна – Ливиу Драгня не иска да влезе в затвора. Разбираемо е поведението от гледна точка на Драгня, но не и поставянето под съмнение на прокуратурата и цялата съдебна система, както и собствените си тайни служби само за да не влезеш в затвора. От гледна точка на държавността ситуацията е абсурдна.

- Възможно ли е все пак да има руско влияние в протестите заради последните новини около военния министър Михай Фифор, който се издаде, че има балистични ракети на НАТО в страната си?

- Намеса на Русия в Румъния може да има съвсем малко. Румъния е един от най-преданите членове на НАТО и изразходва над 2% за отбрана. Много от действията на НАТО се случват в Румъния. Самите румънци в самата си същност са русофоби. Чуждестранната намеса е от страна на ЕС, който на няколко пъти критикува действията на правителството за борбата с корупцията. Другите, които се намесиха директно, бяха американците чрез посолството си. Ако има външна намеса в Румъния, тя е на страната на онези, които протестират срещу действията на кабинета. Ако Драгня бъде осъден, ще има промяна в политическата линия на Социалдемократическата партия под натиска на протестите. Другата възможност е правителството да не издържи и да има нови избори. В Румъния обаче населението много се гордее с борбата с корупцията. Самата им дирекция е много популярна сред обикновеното население. Това е една тема, която ще продължи да е важна. Има и вътрешни проблеми, защото политиката на това правителство доведе до някои мерки, с които се увеличи инфлацията, намали се стойността на леята. Икономическите мерки са доста сериозни. Имаше едни големи увеличения на заплати и на пенсии, които обаче доведоха до проблемите в икономиката. Важното е, че гражданското общество се опитва да коригира действията на правителството. Какви ще са резултатите, нищо не се знае. Защото балканската политическа класа гледа най-вече собствения си интерес, независимо от коя страна на политическата барикада се намира. Това е една болест, която за съжаление съществува в нашите страни. Важното е, че населението иска да се запази борбата с корупцията, която е добре за държавния апарат. В момента много български фирми се местят в Румъния, защото липсва това изнудване от страна на държавата. Това се усеща много ясно. Освен това има и много големи чуждестранни инвестиции, благодарение на факта, че корупцията сериозно намаля в по-ниските етажи на властта. Хората вече не изнудват фирми и инвеститори, както преди.

Интервю на Васил Василев

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 12 Август 2018 08:15
  Кметове се канят да "честват" 10 ноември с протест срещу кабинета

  Искат гарантирани бюджети и кметски избори в повече селища

  “Ние не искаме увеличение на бюджетите, искаме същия ресурс в рамките на националния бюджет. Държавата дава парите на общините, но няма контрол какво точно се случва с тях. Разпределят се по симпатии и партии“, заяви пред местните медии кметът на Калофер Румен Стоянов, цитиран от в. "Сега".

  Есенните протести може да се обогатят с още един - на кметове. Става дума за управници на градове и села, които не са общински центрове. Те искат парите, които държавата отпуска за населените им места, да са гарантирани, а на да отиват по сметките на общините без яснота как и кога ще им бъдат преведени. Настояват и за връщане на възможността да се гласува за кмет в селища над 100 души. Ако няма отговор от правителството, демонстрацията им ще се проведе на 10 ноември.

  Искането за гарантиран бюджет е старо, но неудовлетворено. То бе поставено още през 2016 г. при учредяването в Карлово на Националното сдружение на кметове на кметства. Желанието бе подкрепено и от омбудсмана Мая Манолова. През 2017 г. въпросът бе представен и пред президента Румен Радев, който се застъпи малките селища да могат сами да определят кога и как да харчат пари.

  В крайна сметка обаче всичко зависи от парламента и правителството.

  На среща през март тази година с Цветан Цветанов им е обещано да се сформира работна група, която да разгледа темата. В крайна сметка движение няма, макар да дойде времето за формирането на държавния бюджет за 2019 г.

  Затова преди няколко дни в Калофер бе организиран предварителен протест. “Ние не искаме увеличение на бюджетите, искаме същия ресурс в рамките на националния бюджет. Държавата дава парите на общините, но няма контрол какво точно се случва с тях. Разпределят се по симпатии и партии“, заяви пред местните медии кметът на Калофер Румен Стоянов.

  Негови колеги се оплакаха, че им се налага да дават пари от собствения си джоб за поддържане на градинки, почистване, измазване на сгради и т.н. Има общини, в които на малките населени места се дават по 200-300 лв. месечно за покриване на текущи разходи, които няма как да стигнат.

  “Повечето от нас са избирани пряко от хората, а без гарантиран бюджет ръцете ни са вързани”, смятат кметовете.

  Искането за вдигането на прага за участие в местен вот пък е свързано с желанието да се насърчи гражданската активност. До 2016 г. той бе 100 души население, както настояват сега кметовете, но парламентът реши тогава, че само селища с над 350 жители ще избират кмет.

  Подобен тип кметства включват не малко градове със значение. Освен Калофер, такива са Мелник, Българово и т.н. За разлика от общинските центрове, доминирани от ГЕРБ, кметовете на тези селища са доста по-широко политически представени, което им дава свободата да протестират срещу правителството.

   

 • Неделя, 12 Август 2018 08:15
  Провал на референдума в Румъния за забрана на еднополовите браковете, опозицията обвинява управляващите

  Еднополовите бракове в Румъния така или иначе са забранени

  Румънската опозиция обвинява управляващите за провала на референдума. Опозиционните партии смятат, че управляващите социалдемократи и правителството са виновни за провала на референдума за забрана на браковете между лица от един и същи пол, а инициаторите обещават да повторят опита си, съобщи РИА Новости.

  На 6 и 7 октомври се проведе референдум за промени в румънската конституция, които предвиждаше забрана на браковете между лица от един и същи пол. Според румънското централно избирателно бюро при затварянето на избирателните секции едва 20,41% от местните жители са участвали в референдума. За да бъде референдумът обявен за валиден, избирателната активност трябваше да бъде най-малко 30%. Крайните данни ще бъдат представени днес.

  Ръководителят на опозиционната Национална либерална партия на Румъния Людовик Орбан заяви пред журналисти след затварянето на избирателните секции, че резултатът от референдума е по вина на управляващата Социалдемократическа партия и нейния лидер Ливиу Драгня. Според политика Драгня "присвоил" идеята за провеждане на референдум и по този начин "го компрометира".

  "Това правителство трябва да си отиде, ние искаме неговата оставка, защото хвърлила 40 милиона леи (около 10 милиона долара) за нищо. Безотговорна политическа класа не трябва да провежда референдуми, които биха могли да доведат до разделение в обществото", каза лидерът на Съюза за спасение на Румъния Дан Барна.

  Един от инициаторите на референдума – Михай Георгиу, смята, че ниската избирателна активност е провокирана от бойкот от страна на политическите партии. Той вярва, че в бъдеще референдумът може да се повтори и тогава "всичко ще се получи".

  В отговор на тези твърдения заместник-генералният секретар на Социалдемократическата партия Кодрин Стефанеску каза пред репортери в коментар, че референдумът не е политически. "Бойкотът на изборите е халюцинация, това беше подигравка за румънското семейство, църквата и демокрацията. Мисля, че това е провал за всички румънци", каза Стефанеску.

  Еднополовите бракове в Румъния така или иначе са забранени.

 • Неделя, 12 Август 2018 08:15
  Хомофобия се надига в Румъния преди референдума за гей браковете

  Гласовете „да“ на референдума, които в голяма степен се смята, че ще победят, ще позволят да се промени конституцията, за да се определи бракът като „съюз между мъж и жена“, а не между „съпрузи“

  Михаела Родина, Франс прес

  Хомофобските графити и съседите, които отказват да го поздравяват – Флорин Бухучану добре познава това. Но този румънец никога не е усещал толкова враждебно отношение към хомосексуалистите, колкото с наближаването на референдум, свикан този уикенд, за да се закове в конституцията забраната на гей браковете.

  Близо 19 милиона избиратели в тази страна от ЕС са призовани в събота и неделя да гласуват за тази инициатива, подкрепена от православната църква – богата и влиятелна институция, като патриархът наскоро определи допитването като „патриотичен акт“.

  Гласовете „да“ на референдума, които в голяма степен се смята, че ще победят, ще позволят да се промени конституцията, за да се определи бракът като „съюз между мъж и жена“, а не между „съпрузи“.

  От правна гледна точка нищо няма да се промени, защото румънското законодателство не позволява брак между лица от един пол. Но една ясна забрана ще направи по-трудна, дори невъзможна, всякаква бъдеща промяна в полза на хомосексуални двойки, сочат противниците на допитването.

  Освен това те се опасяват от надигането на реакционна атмосфера в страната с одобрението на лявото правителство, чиито демагогски прояви безпокоят правозащитниците.

  След обявяването на свикването на този референдум „обществото рязко се раздели“, установява Флорин Бухучану, активист в средите на ЛГБТ общността в Румъния – страна, която декриминализира хомосексуалността едва след 2000-та година.

  „От една страна има „почтени“ хора, които защитават семейните ценности, и от друга – такива, които „застрашават“ тези ценности и трябва да бъдат наказани“, казва със съжаление този 47-годишен мъж.

  Неговият партньор Виктор Чоботару констатира засилване на „атаките в социалните мрежи“, идващи дори от неговите собствени познати. „Сигурен съм, че в случай на среща, те няма да се поколебаят да преминат към действие“, отбелязва той.

  Единствена надежда на противниците: неучастие в гласуването да провали допитването, защото е необходимо участие на 30 процента от включените в избирателните списъци, за да е валиден референдумът.

  Управляващите социалдемократи и съюзниците им либерали увериха, че запазват неутралитет по отношение на референдума. Но на терена техните депутати участват в религиозни служби и събрания, на които висши православни духовници водят кампания за гласуване с „да“, илюстрирайки връзките между религиозната власт и политическата.

  „Ние сме свидетели на един все по-тесен съюз между политическите партии и църквата, които насърчават антилиберални и антиевропейски ценности“, заяви за АФП Лиана Попеску, преподавател по международни отношения в университета в Букурещ.

  В Бакъу /Североизточна Румъния/ Космин Олтяну, 18-годишен гимназист, има чувството, че се опитват да направят от него „гражданин втора класа“.

  „Ако не гласуваш, двама мъже ще могат да осиновят твоето дете“, гласи огромен плакат в Тимишоара /Западна Румъния/.

  Противниците на референдума се опасяват, че натискът няма да спре дотам: „ако днес мишена са хомосексуалистите, утре това ще бъдат жените и младежите“, казва с безпокойство Флорин Бухучану.

  В основата на допитването стоят активисти, обединени в рамките на „Коалиция за семейството“, която твърди, че е събрала три милиона подписа в подкрепа на свикването на референдума. Правозащитниците ги подозират, че подготвят с подкрепата на църквата други инициативи, включително ограничаване на достъпа до сексуално образование или до аборт.

  В тази атмосфера гинеколозите от десетина болници отказват сега да извършват доброволно прекъсване на бременността, изтъквайки религиозни причини. Този въпрос е чувствителен в страна, в която близо 10 000 жени са починали в резултат на нелегални аборти след забрана през 1966 г. от диктатора Николае Чаушеску на всякаква форма на контрацепция.

  Много евродепутати остро критикуваха референдума срещу гей браковете, изтъквайки, че той противоречи на ангажиментите на Румъния в областта на правата на човека. Букурещ е също така подложен на европейски критики заради серия от реформи, преценявани като накърняващи независимостта на правосъдието.

  „Не следвайте лошия пример на Унгария и Полша“, чиито правителства са обвинени в нарушаване на правовата държава, каза в понеделник белгийският евродепутат Ги Верхофстат на премиера Виорика Данчила.

  Според Попеску референдумът „само потвърждава тази нелиберална ориентация“.

   

Оставете коментар