Неделя, 23 Септември 2018
Сряда, 15 Август 2018 09:18

Димитър Байрактаров пред BIG5: Пияните туристи и мръсотията по Черноморието са много по-голям проблем от шума в дискотеките

Не можем да упрекваме българските бизнесмени, че имаме малка плажна ивица и кратък летен сезон. По Българското Черноморие се извършва административен тормоз. Хората в Бургас не са доволни от шума от летището в Сарафово. Трябва ли да спрем самолетите по логиката на Валери Симеонов? 

- Г-н Байрактаров, какво се случва по Българското Черноморие? Правилни ли са действията, които се предприемат срещу определени търговски обекти от страна на вицепремиера Валери Симеонов и контрапункта на Волен Сидеров?

- Това, което се случва по Българското Черноморие, е крайно неприятно. Българският летен туризъм има своите характерни особености. Летният сезон за нашето Черноморие е изключително кратък и всичко е подчинено на неписаното правило „ден година храни“. За огромно съжаление, имаме една малка морска ивица. Т.е., няма как да се сравняваме с Гърция, Франция, Италия или Испания. От тази гледна точка се диктуват и всички характерни особености на бизнеса, свързан с хотелиерство, дискотеки и развлечения. Не е редно посред сезона да се проявява политически рекет за затваряне на заведения и за гонене на клиенти. В момента се прави една лоша визитна картичка на туризма ни. В случая става въпрос за Слънчев бряг. Малко хора в същото време си дават сметка, че най-тежките злополуки и смъртни случаи през последните години не са се случили в дискотеките в следствие на силната музика, а в хотелски комплекси, където пияни туристи скачат от тераси, в басейни и за съжаление някои случаи са фатални. Говоря ви за неоспорими факти, които никой не може да отрече. Що се отнася до затварянето на две дискотеки в Слънчев бряг и в Созопол, трябва да ви кажа, че тук има една изключително грозна тенденция на нападане на един бизнес за сметка на друг. Става дума за типичен политически рекет – да отидеш и да затвориш заведение в петък, в края на работния ден, когато нямаш никакъв шанс да обжалваш съответната заповед или постановление. Тук изниква въпросът какво е правил през годините същият шеф на РЗИ – Бургас? Защо не е успял да въдвори ред, при положение, че законът не се е променял. Въпросното лице Георги Паздеров е получавало многократно заповеди за уволняване, разболяваше се, получаваше инсулти и т.н. При мен като журналист са идвали почтени хора от РЗИ, които бяха изгонени, защото изнесоха истината. Беше се стигнало до едно положение, в което нямаше специалисти по инфекциозни заболявания. Като член на здравната комисия в парламента, аз съм настоявал Паздеров да бъде незабавно освободен. Тогавашният министър Петър Москов дори тогава му връчи заповедта и го направи публично пред медиите. След това, по незнайно какви обстоятелства, този господин не е освободен и днес е едва ли не най-големият борец за прилагането на закона.

- Само в силната музика и в дискотеките ли са проблемите по Черноморието?

- Проблемът не е само с българските дискотеки. Колко от българските граждани са си задали въпроса „какво се случва с басейните по Българското Черноморие“? Правил съм огромни журналистически разследвания как водата в басейните е заразена и отровна. Това същото РЗИ, със същия шеф, беше в основата на прикриване на всички факти и обстоятелства. Има тежки наредби за експлоатацията на басейните, но никой не ги контролира. В случая се измества центърът от едни много по-важни неща. През последните години не съм стъпвал на Българското Черноморие. Утайките от пречиствателната станция в Бургас години наред се изхвърляха в морето, край Малко Търново. Това съм го доказал като журналист, но къде беше РЗИ тогава? В същото време българските пречиствателни станции са в незавършен цикъл. Т.е., никой не знае къде отиват утайките от тях. Води се една простичка схема, че тези утайки се рекултивират и се използват за тор, но малко хора знаят, че те се водят опасен отпадък. Става въпрос за тежки химикали, с които си миете чиниите или тоалетната. В същото време в Япония и във Виена те се използват за отопление, например. Интересно защо това в България не се е случило? Мога да ви дам пример със станцията в Пловдив, която създава огромни проблеми.

- Каква е причината да нямаме читави пречиствателни станции?

- Най-вероятно става въпрос за корупция и за некомпетентност. Назад във времето имаше много сериозни протести в Бургаско. Това също е част от българския туризъм. До Черноморец постоянно се твърди, че има радиация, а плажът е лечебен и аз самият съм ходил. Но по този начин се пускат фалшиви новини, които объркват туризма ни. Къде са тогава българските политици? Защо мълчат? Това са поредните фойерверки, с които се отвлича вниманието на хората. Волен Сидеров се разходи по Черноморието и изнесе потресаващи данни за тенденциозни проверки на определени обекти. Това се нарича административен тормоз. Непрекъснато има нахлуване на инспектори в заведения. На кого ще му е приятно да си седне и да му нахлуе една огромна група държавни служители, за да го тарашат. В това отношение Волен е прав, че не се прави по този начин. Тези неща се правят, когато няма туристи и се регулират правилата. Ако имаш бизнес, който развиваш по едни правила, влагаш средства, след това ти се налагат други правила. Имаш и персонал. Какво става с хората, които си наел да работят? Къде ще отидат насред сезона? Хората в Сарафово също са недоволни от шума, който идва от летището. Какво трябва да направим? Да забраним самолетите ли?

- Волен Сидеров попита Бойко Борисов дали не праща проверките. Възможно ли е накрая да се окаже, че премиерът стои зад всичко?

- Не, не вярвам Бойко Борисов да падне на толкова ниско ниво и да се занимава с проверките на шума. Става въпрос за действия на Валери Симеонов. Но ние не можем да упрекваме хората, че развиват туризъм в един кратък сезон с малка плажна ивица.

Интервю на Васил Василев

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 15 Август 2018 09:18
  Рокадите на "Дондуков" 1 разсмяха до припадък Данаил Кирилов на трибуната в НС, бившият кмет на Пловдив го пита защо му чете траурни речи

  Депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов не можа да спре смеха си една минута от трибуната на Народното събрание, докато представяше новите кандидатури в Министерски съвет. Припомняме ви, че трима министри си тръгват заради трагедията с автобуса край Своге. 

  Когато стигна до Валентин Радев и до дейността му като министър на МВР, Кирилов се разсмя от подвикванията на колегите му от БСП и от ГЕРБ. Той не можа да се спре, но след минута се стегна и продължи монотонната реч. Бившият кмет на Пловдив Славчо Атанасов му направи забележка, че не е направил експозиция, а е дръпнал траурна реч. Той защити старите министри и заяви, че от НФСБ няма да подкрепят промените.  

 • Сряда, 15 Август 2018 09:18
  Десетки хиляди излизат на протест срещу властта

  Българи, които живеят в чужбина, се събират на протест в София на 16 септември с искане за смяна на системата за управление и на правителството. В Националния пресклуб на БТА Емил Русанов - издател на вестник "Будилник", заяви днес, че българи от страната също ще се включат. Зад протеста стоят 34 000 души, той е под наслов "Оставка, съд и смяна на системата", уточни той.

  Според него и сподвижниците му България трябва да се управлява по швейцарски модел - всички на ръководни постове в държавата да бъдат избирани пряко. Проектът се финансира от платформа с дарения, като до момента са събрани малко над 1000 британски лири, каза още Русанов (информация за дарителите се предоставя в интернет страницата на събитието). Росен Миленов заяви, че с протеста се иска оставката на правителството, но не и разпускане на парламента, за да бъде гласуван кабинет, предложен от участниците в протеста.

  Според него и сподвижниците му България трябва да се управлява по швейцарски модел - всички на ръководни постове в държавата да бъдат избирани пряко. Проектът се финансира от платформа с дарения, като до момента са събрани малко над 1000 британски лири, каза още Русанов (информация за дарителите се предоставя в интернет страницата на събитието). Росен Миленов заяви, че с протеста се иска оставката на правителството, но не и разпускане на парламента, за да бъде гласуван кабинет, предложен от участниците в протеста.

  "Това правителство ще инициира референдуми", каза той. По информация на организаторите на събитието във Фейсбук протестът ще се проведе от 12:00 до 22:00 часа пред Народното събрание и от 11:00 часа "пред всички български посолства по света". Инициаторите пишат:

  "Българите от цял свят се завръщат да свалят престъпното правителство на Борисов и да потърсят сметка на всички национални предатели и управляващи мафии от 1989 г. досега. Протестът е безсрочен до оставка на правителството. Не преговаряме с престъпници! Национален и световен протест-ултиматум!

 • Сряда, 15 Август 2018 09:18
  Велизар Енчев: Волен и Валери си осветиха олигарсите, истинските патриоти не трябва да имат тайни!

  Сидеров в умопомрачително откровение в Нова: “Хора на Ветко Арабаджиев съветват вицепремиера Валери Симеонов…” Симеонов вече му отговори: Домусчиев дърпа конците на Сидеров с предлаганите от него промени в закона за приватизацията, опрощаващи 58 милиона на разградския олигарх…

  След като взаимно си осветиха олигарсите, в името на Майка България младоженецът и кумецът да си разкрият и тайните банкови сметки, и офшорните зони, и личните харчове от държавната субсидия.

  Истинският патриот няма тайни, от които да се срамува.

  Велизар Енчев

Оставете коментар