Петък, 16 Ноември 2018
Сряда, 15 Август 2018 09:18

Димитър Байрактаров пред BIG5: Пияните туристи и мръсотията по Черноморието са много по-голям проблем от шума в дискотеките

Не можем да упрекваме българските бизнесмени, че имаме малка плажна ивица и кратък летен сезон. По Българското Черноморие се извършва административен тормоз. Хората в Бургас не са доволни от шума от летището в Сарафово. Трябва ли да спрем самолетите по логиката на Валери Симеонов? 

- Г-н Байрактаров, какво се случва по Българското Черноморие? Правилни ли са действията, които се предприемат срещу определени търговски обекти от страна на вицепремиера Валери Симеонов и контрапункта на Волен Сидеров?

- Това, което се случва по Българското Черноморие, е крайно неприятно. Българският летен туризъм има своите характерни особености. Летният сезон за нашето Черноморие е изключително кратък и всичко е подчинено на неписаното правило „ден година храни“. За огромно съжаление, имаме една малка морска ивица. Т.е., няма как да се сравняваме с Гърция, Франция, Италия или Испания. От тази гледна точка се диктуват и всички характерни особености на бизнеса, свързан с хотелиерство, дискотеки и развлечения. Не е редно посред сезона да се проявява политически рекет за затваряне на заведения и за гонене на клиенти. В момента се прави една лоша визитна картичка на туризма ни. В случая става въпрос за Слънчев бряг. Малко хора в същото време си дават сметка, че най-тежките злополуки и смъртни случаи през последните години не са се случили в дискотеките в следствие на силната музика, а в хотелски комплекси, където пияни туристи скачат от тераси, в басейни и за съжаление някои случаи са фатални. Говоря ви за неоспорими факти, които никой не може да отрече. Що се отнася до затварянето на две дискотеки в Слънчев бряг и в Созопол, трябва да ви кажа, че тук има една изключително грозна тенденция на нападане на един бизнес за сметка на друг. Става дума за типичен политически рекет – да отидеш и да затвориш заведение в петък, в края на работния ден, когато нямаш никакъв шанс да обжалваш съответната заповед или постановление. Тук изниква въпросът какво е правил през годините същият шеф на РЗИ – Бургас? Защо не е успял да въдвори ред, при положение, че законът не се е променял. Въпросното лице Георги Паздеров е получавало многократно заповеди за уволняване, разболяваше се, получаваше инсулти и т.н. При мен като журналист са идвали почтени хора от РЗИ, които бяха изгонени, защото изнесоха истината. Беше се стигнало до едно положение, в което нямаше специалисти по инфекциозни заболявания. Като член на здравната комисия в парламента, аз съм настоявал Паздеров да бъде незабавно освободен. Тогавашният министър Петър Москов дори тогава му връчи заповедта и го направи публично пред медиите. След това, по незнайно какви обстоятелства, този господин не е освободен и днес е едва ли не най-големият борец за прилагането на закона.

- Само в силната музика и в дискотеките ли са проблемите по Черноморието?

- Проблемът не е само с българските дискотеки. Колко от българските граждани са си задали въпроса „какво се случва с басейните по Българското Черноморие“? Правил съм огромни журналистически разследвания как водата в басейните е заразена и отровна. Това същото РЗИ, със същия шеф, беше в основата на прикриване на всички факти и обстоятелства. Има тежки наредби за експлоатацията на басейните, но никой не ги контролира. В случая се измества центърът от едни много по-важни неща. През последните години не съм стъпвал на Българското Черноморие. Утайките от пречиствателната станция в Бургас години наред се изхвърляха в морето, край Малко Търново. Това съм го доказал като журналист, но къде беше РЗИ тогава? В същото време българските пречиствателни станции са в незавършен цикъл. Т.е., никой не знае къде отиват утайките от тях. Води се една простичка схема, че тези утайки се рекултивират и се използват за тор, но малко хора знаят, че те се водят опасен отпадък. Става въпрос за тежки химикали, с които си миете чиниите или тоалетната. В същото време в Япония и във Виена те се използват за отопление, например. Интересно защо това в България не се е случило? Мога да ви дам пример със станцията в Пловдив, която създава огромни проблеми.

- Каква е причината да нямаме читави пречиствателни станции?

- Най-вероятно става въпрос за корупция и за некомпетентност. Назад във времето имаше много сериозни протести в Бургаско. Това също е част от българския туризъм. До Черноморец постоянно се твърди, че има радиация, а плажът е лечебен и аз самият съм ходил. Но по този начин се пускат фалшиви новини, които объркват туризма ни. Къде са тогава българските политици? Защо мълчат? Това са поредните фойерверки, с които се отвлича вниманието на хората. Волен Сидеров се разходи по Черноморието и изнесе потресаващи данни за тенденциозни проверки на определени обекти. Това се нарича административен тормоз. Непрекъснато има нахлуване на инспектори в заведения. На кого ще му е приятно да си седне и да му нахлуе една огромна група държавни служители, за да го тарашат. В това отношение Волен е прав, че не се прави по този начин. Тези неща се правят, когато няма туристи и се регулират правилата. Ако имаш бизнес, който развиваш по едни правила, влагаш средства, след това ти се налагат други правила. Имаш и персонал. Какво става с хората, които си наел да работят? Къде ще отидат насред сезона? Хората в Сарафово също са недоволни от шума, който идва от летището. Какво трябва да направим? Да забраним самолетите ли?

- Волен Сидеров попита Бойко Борисов дали не праща проверките. Възможно ли е накрая да се окаже, че премиерът стои зад всичко?

- Не, не вярвам Бойко Борисов да падне на толкова ниско ниво и да се занимава с проверките на шума. Става въпрос за действия на Валери Симеонов. Но ние не можем да упрекваме хората, че развиват туризъм в един кратък сезон с малка плажна ивица.

Интервю на Васил Василев

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 15 Август 2018 09:18
  Оставката като фарс

  На мен от самото начало на сагата с Валери Симеонов ми е все тая ще подаде ли оставка тоя или не. И с оставката му, и без оставката му, едва ли нещо ще се промени към по-добро.

  Валери е подобен с останалите управници. Нали помните понятието „подобни триъгълници” от геометрията за 7-ми клас? Може и да е за 8-ми. Това няма значение.
  Валери ще се върне в събранието като депутат и ще продължи да е подобно вреден в качеството си на депутат, което е подобно на министър и вицепремиер.

  И няма никакво значение как изглежда и колко струва сделката за вицепремиерската му оставка между него и премиера. Никога няма да узнаем цената.
  Всички радости и щастия, предизвикани от тая предизвестена оставка, са напразни и безсмислени.

  Вицепремиерът Симеонов е мъртъв!

  Да живее депутатът и шеф на партия Валери!

  Със Симеонов, или без Симеонов, Борисов остава и си е същият.

  Любомир Кольовски, фейсбук

 • Сряда, 15 Август 2018 09:18
  Хоро на Орлов мост след оставката на Валери Симеонов

  „Щастливи сме! Доказахме, че обществото може да се справи”, коментираха майките от инициативата „Системата ни убива”.

  Майките на деца с увреждания ликуват, след като вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че подава оставка. И днес, по станала вече традиция, майките излязоха на шествие в центъра на София. 

  Скандиранията им „оставка” обаче бяха сменени с радостни викове, след като разбраха новината. В пристъп на радост те се хванаха на хоро на Орлов мост. 
  „Щастливи сме! Показахме, че когато има гражданско общество и има постоянство, нещата могат да се случат. Доказахме, че обществото може да се справи”, коментира една от майките от инициативата „Системата ни убива”. 

  Майките се заканиха, че ще продължат с протестите, докато парламентът не гласува окончателно оставката на Симеонов. 

  Протестите срещу оттеглилия се вицепремиер продължиха 26 дни подред.

 • Сряда, 15 Август 2018 09:18
  Валери Симеонов подаде оставка! Не искал да тежи на кабинета. Борисов я прие

  След близо месец протести на майките на деца с увреждания, вицепремиерът реши да се оттегли от поста си.

  В 19.55 часа Валери Симеонов лично съобщи пред медиите в Министерски съвет, че депозира оставката си: "Решението за оставката е лично - става въпрос за медийна кампания, която удря върху авторитета на правителството", заяви вицепремиерът. 

  По думите му тази кампания удря върху авторитета на правителството и се превръща в пречка за нормалното функциониране на управлението. "Не става въпрос за моята личност, не става въпрос за партията, на която съм ръководител, а за управлението на България“, каза още той по време на извънредния брифинг.

  „Благодаря за вниманието от ваша страна. Повиках ви, за да обявя пред вас моето лично решение да подам оставка в качеството си на вицепремиер на Република България в коалиционното управление на ГЕРБ и „Обединени патриоти“, допълни той. 

Оставете коментар