Неделя, 23 Февруари 2020

Петък, 17 Август 2018 07:23

ПАК СКАНДАЛ В СЛЪНЧЕВ БРЯГ! Нагъл концесионер се готви да строи върху дюните на защитената територия на плаж "Централен"!

Нагъл концесионер от Слънчев бряг се готви да строи заведения върху дюните на защитената територия на плаж "Централен", за това алармираха потресени летовници от курорта. Става дума за района между хотел Бургас и станцията на Министерски съвет в Слънчев бряг.

Възмутените граждани предоставиха на медията ни снимки, от които ясно се вижда, че красивите и защитени със закон дюни в тази част на плажа вече са унищожени от тежка строителна верижна техника, която може да попадне там единствено с разрешението на концесионера. Освен това на мястото ясно се виждат и прокарани тръби с кабели за ток.

Кой е този човек, който може толкова нагло да гази законите в нашата страна? Всъщност това далеч не е първото нарушение на въпросния концесионер. Оказва се, че в дейността на боса на плаж „Централен“ отдавна има констатирани и санкционирани цял куп безобразия, датиращи много преди случката с настоящия казус. Сиреч, в Слънчев бряг от доста време цари брутално беззаконие, далеч по-скандално от дребните проблеми, с които в последно време ни занимават масовите медии.

В следствие на тази нова ултра-наглост, към момента на мястото на защитената територия в Слънчев бряг вече има унищожени десетки дюни, както и големи части от уникалната дюнна растителност, вирееща доскоро свободно на Централния плаж в курорта. Картината става още по-безумна от факта, че всичко това се случва посред бял ден пред изумените очи на хиляди чужди и наши туристи. Това обаче не спира концесионера, който невъзмутимо продължава с откровено незаконните си действия.

Скандалът става тройно по-голям и от детайла, че според Закона за защитените територии, от концесионера се изисква опазване на дюните, а не тяхното унищожаване. В случая обаче те не само, че не се пазят, а тенденциозно се унищожават. Именно от него. Нещо повече. Концесионерът на плаж „Централен“ не е поставил нито една табелка, с която да е обозначено наличието на пясъчни дюни, които са защитени! Явно той се интересува единствено от това, възможно най-бързо и тихо да построи нови заведения на плажа, които след това светкавично да пусне в експолатация. В резултат на това, багерите масово мачкат малкото девствена територия, останала в района на най-популярния ни морски курорт!

Нещо повече, пред журналистите на Флагман концесионерът най-безочливо заяви, че всичко това е негова дело, че той иска да прекара осветление за да си освети плажа през нощта. Излиза, че важно е желанието на концесионера, а дюните да вървят по дяволите.

През следващите седмици на нас пък ни остава единствено да изчакаме и видим, дали държавата в лицето на съответните институции ще вземе мерки за да спре самозабравилия се концесионер, който безнаказано и нагло дерибейства, като унищожава природни богатсва без никой да му държи сметка за действията.
И тук възниква въпросът – защо този концесионер остава недосегаем? Кой го покровителства вече 16 години? Защо, публичното внимание е съсредоточено само върху Северния и Южния плаж на Слънчев бряг, на Централни тихомълком се нарушават всякакви закони!

И още: Ще остави ли държавата концесионерът на плаж "Централен" в Слънчев бряг да унищожава с лопата и тежка верижна техника последните защитени и запазени дюни в най-големия ни черноморски курорт? Защото, ако го остави, то тогава определено нещо не е наред.

Автор: ЕКИП BIG5.BG

Вижте видео от поредния опит да се унищожи природата в Слънчев бряг

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 17 Август 2018 07:23
  Скандал в парламента заради състава на Комисията за регулиране на съобщенията

  В Народното събрание процедурата за избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) стана повод за остра размяна на реплики и обвинения в задкулисие, пише БНР.

 • Петък, 17 Август 2018 07:23
  И кметът на Стамболийски в "Апартаментгейт"

  Кметът на Стамболийски влезе в поредния имотен скандал с кадри на ГЕРБ. Георги Мараджиев се оказа чувствително забогатял след встъпването си в длъжност като кмет. Разследване на БиТиВи разкри, че гербаджията, който е и областен координатор на партията за Пловдив, се е сдобил с 5 имота в Слънчев бряг. При това на доста занижени цени.
  Часове след като данните бяха изнесени от медиите, Мараджиев се оттегли от поста си на партиен координатор. Подал е оставка пред Изпълнителната комисия на ГЕРБ, съобщиха от пресцентъра на партията. Припомняме, че именно Изпълнителната комисия бе натовера лично от лидера Бойко Борисов със задачата да бди за морала на партийните кадри след скандалния "Апартаментгейт" от миналата година.

 • Петък, 17 Август 2018 07:23
  "Баба ми върши еко свинщини": скандал с детска песничка в Германия

  Една детска песничка, публикувана във Фейсбук от германското радио ВДР, предизвика скандал. След като се надигна вълна от възмущение, видеото със сатиричното произведение бе изтрито, пише "Дойче веле".

   

Оставете коментар