Неделя, 16 Декември 2018
Понеделник, 01 Октомври 2018 09:18

Пълен провал на референдума в Македония

Гражданите на югозападната ни съседка вчера гласуваха на референдум за промяна на името на страната на Република Северна Македония - компромисен вариант, който управляващите в Скопие и Атина постигнаха през месец юни като ключова стъпка за прекратяване на дългогодишния спор, възпрепятстващ евроатлантическата интеграция на страната.

По последни данни на Македонската държавната избирателна комисия избирателната активност до 18.30 часа е била 34,09 процента, или 519 435 граждани са упражнили правото си на глас.

Въпросът, на който отговаряха македонците, е "Подкрепяте ли членството в ЕС и НАТО с приемане на договора между Република Македония и Република Гърция?“.

За да бъдат легитимни резултатите от референдума и коалиционното правителство на министър-председателя Зоран Заев да получи обществена подкрепа в намеренията си страната да получи международно признание под името Република Северна Македония, беше необходимо да бъде постигната избирателна активност от над 59%. С малко над 34 на сто активност анализаторите отчитат референдума като провал за управляващите в Македония.

 

По всичко изглежда обаче, че в Македония бойкотът взима превес над подкрепата за евроатлантическата интеграция на страната. Категорично "за" нея сякаш се обявиха категорично общините с преобладаващо албанско население, споделят наблюдателите.

Напомняме, че преди дни държавният глава на Македония Георги Иванов изнесе емоционална реч от трибуната на 73-то Общо събрание на ООН в Ню Йорк, в която призова открито към бойкот на референдума, обявявайки го за „национално самоубийство”.

Председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски също бойкотира референдума за името. Според лидера на опозицията въпросът, на който македонците са призовани да отговорят, е "многостранен и манипулативен". Той за пореден път подчерта, че е срещу промяна на името на Македония и срещу договора с Гърция, който описва като "капитулация".

„Очаквам депутатите от ВМРО-ДПМНЕ да уважат волята на мнозинството граждани, които са гласували днес. В противен случай ще проведем предсрочни парламентарни избори веднага." Това заяви македонският миистър-председател Зоран Заев в специално изявление след провелия се референдум.

"Аз ще продължа да ръковода Република Македония и тя ще стане член на НАТО и ЕС", каза още македонският премиер.

В парламента обаче Заев няма подкрепата на необходимия брой достатъчно депутати за конституционни промени, така че ситуацията остава същата както преди референдума.

Отговорът на въпроса защо македонците реагираха по този начин на референдума не е еднозначен. Въпреки многобройните совалки до Македония на висши представители на НАТО и ЕС.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 01 Октомври 2018 09:18
  Евроскептицизъм. Има ли ползи от членството ни в ЕС?

  11 години след присъединяването ни към Европейския съюз, близо 19% от българите са на мнение, че то е донесло само ползи, 30% от запитаните го оценяват като предимно вредно

 • Понеделник, 01 Октомври 2018 09:18
  Борисов се срещна със зам.-държавния секретар на САЩ. Увери го, че България напълно изпълнява поетите ангажименти към НАТО и работим активно по енергийната диверсификация

  Акцент в срещата между Бойко Борисов и Джон Съливан бе енергийната сигурност и сътрудничеството между двете страни в тази област.

  Министър-председателят Бойко Борисов се срещна със заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан. Във фокуса на разговорите бяха сигурността, енергетиката, инвестициите и двустранните отношения. Това съобщиха от правителствената информационна служба. 

  Премиерът Борисов отново увери, че България напълно изпълнява поетите ангажименти към НАТО и препотвърди повишаването на разходите за отбрана на 2% от БВП до 2024 г., както и за отделяне на повече инвестиции във въоръжение и оборудване. 

 • Понеделник, 01 Октомври 2018 09:18
  ЕС явно разчита на глобалното затопляне и печките с дърва

  Европейските парламентаристи, които вчера приеха резолюция срещу газопровода "Северен поток" 2, вероятно разчитат на глобалното затопляне или възнамеряват да преминат към дърва за огрев.

  В някои страни закриват АЕЦ, а в същото време призовават за отказ от руския газ. На дърва ли ще минават? Но и за тях се знае, че отнякъде трябва да се вземат.

  Русия не за първи път се сблъсква с блокиране на мирни, изгодни и перспективни енергийни проекти от страна на европейските политици.

  Тези хора, много от които се представят за изразители на мнението на хората, просто са под контрола на определени лобистки групи, а понякога и непосредствено на специални служби.

  Чии интереси изразяват тези хора? Ако те казват, че защитават интересите на обикновените хора, то това е лъжа.

   (говорителят на руското външно министерство Мария Захарова)

  Напомняме, че в сряда Европейският парламент призова да бъде прекратен строежът на разширението на газопровода "Северен поток". Резолюцията, приета по доклада "За реализацията на Договора за асоцииране ЕС-Украйна", бе утвърдена с 433 гласа "за", 105 "против" и 30 въздържали се. Причина за призива е ключовата роля на Украйна в европейската енергийна мрежа, се посочва в съобщение на ЕП. Според евродепутатите доизграждането на газопровода, който заобикаля Украйна, "е политически проект, който представлява заплаха за европейската енергийна сигурност".

Оставете коментар