Неделя, 16 Юни 2019
Вторник, 02 Октомври 2018 11:18

Майките на деца с увреждания отново излизат на протест: Обвиняваме г-н Бойко Борисов. Обеща и ни излъга! Мая Манолова: Престъпно е да се твърди, че има реформа

Протестиращите отново ще поставят исканията си за реформа в социалната система. Вчера стана ясно, че последният вариант на проектозакона за хората с увреждания ще бъде оттеглен за преработване

Протестиращите майки на деца с увреждания и омбудсманът Мая Манолова отправиха остри критики към поредния проектозакон, тъй като според тях новият вариант на закона е осакатен и от него са извадени ключови за реформата текстове. Въпреки поетите политически ангажименти от страна на премиера Бойко Борисов и вицепремиера Томислав Дончев, Законът за хората с увреждания се връща в началната си точка.

„Обвиняваме г-н Бойко Борисов. Обеща и ни излъга!”, казват майките пред камерата на BG On Air.

По същото време пред Нова ТВ омбудсманът на България Мая Манолова заяви, че е престъпно е да се твърди, че в Закона за хората с увреждания има реформа. „Като гражданин стоя зад майките на деца с увреждания. Бяха поети конкретни ангажименти към тях. Не стига, че не беше вкаран нито един от тези закони, а и проектът по основния за хората с увреждания на практика беше изпразнен от съдържание. В него нищо не се променя. Освен малко повече пари за хората в нужда, абсолютно всичко останало е същото“, заяви тя.

 

По думите й реформата означава хората с увреждания да могат да реализират правата си. „На тях им беше обещано, че ще бъде приет Законът за личната помощ, който да осигури асистенти, за да могат майките на деца с увреждания да работят. Да има дневни центрове, специализирани училища. В момента тези хора са извън системата. Ако се разболеят, те не са здравноосигурени и не могат да се лекуват”, поясни Манолова.

Законопроектът за хората с увреждания е абсолютно осакатен. От него са извадени всички точки, които трасираха реформата. Дали ще се приеме в този му вид, няма никакво значение, защото абсолютно всичко, на което държахме, е отпаднало, твърди омбудсманът.

Според Мая Манолова, всичко обсъждано на високо ниво със социалния министър липсва. По думите й този проект е загубено време и подигравка за всички хора с увреждания, които очакват реална реформа. „Още повече, че ангажиментът беше поет на най-високо политическо ниво – от премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, социалния министър Бисер Петков, здравния министър Кирил Ананиев. Оказва се, че просто сме си губили времето, че сме разговаряли не с когото трябва. Аз нямам обяснение, може би някой ги саботира“, заяви още омбудсманът. Според Манолова нов Закон за личната помощ за хората с увреждания няма да има.

Днес майките на деца с увреждания отново излизат на национален протест в 13 града.

Недоволството продължава под надслов „Системата ни убива"

За четири месеца управляващите трябваше да разберат, че трябва да се направи реформа в тази стара, неадекватна система, че е нужна лична помощ, защото сме страна по тази Конвенция, за тази лична помощ е нужна индивидуална оценка. Не мисля, че финансовият министър е прав. Не мисля, че няма пари - въпрос на разбиране и воля, смятат майките на деца с увреждания.

Майките са категорични, че протестите ще продължат, а палатковите лагери ще останат до приемане на закон, който да гарантира личната помощ за хора с увреждания.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар