Сряда, 20 Февруари 2019
Сряда, 03 Октомври 2018 13:18

Здравето на нацията – обект за упражнение по реформи на управляващите и вотове на недоверие на опозицията

Ще успее ли вотът на недоверие заради здравната реформа? Предлаганите промени не се одобряват дори от привържениците на ГЕРБ, сочи проучване. Утешително ли е обещанието на председателката на Здравната комисия в НС, че икономиката е стабилна и не бива да се плашат българските граждани, че ще им се налага задължително да плащат повече пари?

На Националния съвет в събота БСП взе решение да иска вот на недоверие заради здравната реформа. Мотивите на левицата са „влошаващото се състояние на здравеопазването и намерението на управляващите да правят реформи, които ще натоварят допълнително финансово всеки български гражданин, а качеството на здравните услуги няма да се подобри".

В първите дни на следващата седмица ще внесем в парламента вота на недоверие към кабинета „Борисов“ 3 и няма да правим консултации. Това каза днес заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков пред журналисти и съобщи, че здравните специалисти на левицата работят по мотивите, които щели да бъдат готови до края на седмицата.

„Ще внесем ясни мотиви, ще внесем и нашата алтернатива за друг вид система на здравеопазване и всеки, който се разпознае в тях, е добре дошъл да ни подкрепи“, заяви още Зарков.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ каза, че може да коментира евентуална позиция на ДПС, след като види мотивите и напомни, че неговата парламентарна група е предлагала темата „Здравеопазване” за вота на недоверие през януари.

Според лидера на  ПГ на „Обединените патриоти” Волен Сидеров вотът на недоверие за здравната реформа бил начин на Корнелия Нинова да омилостиви вътрешната си опозиция и да реши вътрешнопартийните си проблеми.

"Разбрах, че този вот на недоверие е бил предложен от Михаил Миков по време на съботен пленум на БСП и фактически Нинова направила жест към групата на вътрешните си опоненти. Защото знаем, че Миков, Мерджанов се явяват опозиция на Нинова вътре в партията и тя с един удар – два заека. Хем прави жест към вътрешната си опозиция и казва "добре, ще приема предложението на Миков да направим вот на недоверие", хем в същото време демонстрира активност тук, в НС- вот на недоверие, и  изглажда вътрешните си отношения". Така разтълкува Волен Сидеров предложението за вот на недоверие и заяви, че е нужна радикална реформа в здравеопазването . Сидеров  не споделя либералната визия на ГЕРБ в здравеопазването и смята, че болниците не трябва да бъдат търговски дружества, а лекарите да бъдат освободени от търговско-мениджърски задължения. Сидеров обаче напомни, че в случая модела го задава именно ГЕРБ, защото те са мандатоносителят и няма как "Атака" да си налага вижданията в здравеопазването.

Веселин Марешки от „Воля“ директно заяви, че сега не е моментът за създаване на хаос в държавата и е много вероятно да не подкрепи вота на недоверие. Въпреки това, той заяви, че  като цяло здравеопазването има нужда от промяна, но не са водени разговори с БСП.

Председателят на Здравната комисия д-р Даниела Дариткова (ГЕРБ) сподели пред журналисти, че не вижда драматични проблеми в системата на здравеопазването, които да налагат вот на недоверие. Според искания вот бил „системна реакция и действия за дестабилизиране на обществото”, което било в асинхрон с действителното икономическо състояние на държавата. „Икономиката е стабилна, държавата се развива добре. Това дава гаранция, че социалните сектори ще бъдат стабилни“, увери тя.

„Не бива да се плашат българските граждани, че ще им се налага задължително да плащат повече пари. Ние просто анализираме фактите, че българското здравеопазване в този му вид не може да си позволи да се развива така, че да може да навлизат нови терапии, нови технологии на лечение в рамките на този осигурителен модел. Факт е, че на хората им се налага да плащат повече“, заяви още д-р Дариткова и изрази очаквания, че вотът на недоверие няма да успее.

Според последното проучване на общественото мнение, осъществено от Агенция „АФИС” обаче дори привържениците на ГЕРБ се отнасят негативно към предложените от здравния министър идеи за реформиране на системата.

Данните показват, че още в началния си вид предложенията за здравна реформа на ГЕРБ се разминават коренно от обществените очаквания.

На въпроса „Как, според вас, трябва да се подобри финансовото състояние на здравеопазването?“:

- Едва 17% одобряват идеята за „Въвеждане на задължително допълнително здравно застраховане в частна компания с месечна вноска от 12 лв.“, а четири пъти повече – 65% не я одобряват;

- Само 29% одобряват друго предложение: „Лечението над 700 лв. да се покрива от допълнителното здравно застраховане“, докато 47% не го одобряват. Близо всеки четвърти няма мнение;

- 32% клонят в полза на предложението „Замяна на Здравната каса  с  няколко частни Здравни каси, които се конкурират“, а повече – 38% не го одобряват.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар