Вторник, 19 Февруари 2019
Четвъртък, 04 Октомври 2018 13:08

Падна ли и Петя Славова в капана? Историите с контрабанда отдавна не са чужди на финансовата акула от "Инвестбанк"

Имаме ли нов рекордьор с цели 9 нерегистрирани крана? При направен експеримент на място стана ясно, че от тези кранове за 1 час излизат 3 600 литра алкохол без акциз.

Девет нерегистрирани крана за източване на алкохол и междинни продукти са открити във Винпром Поморие, обяви вчера зам.-директорът на Агенция "Митници" Юлиан Мирков. Съоръженията веднага бяха запечатани. Предприятието се казва "Черноморско злато", в чийто надзор е собственичката на "Инвестбанк" Петя Славова.

Нека припомним, че в данъчен склад, находящ се в град Поморие, след проверка на Агенция "Митници" вчера бе установено наличието на 9 крана, монтирани върху дестилационни съоръжения. Крановете са поставени без одобрението на митническите органи, не се пломбирани и на съответните точки не са монтирани измервателни уреди. През крановете е установено, че изтича готова продукция - алкохол. Някои от тях са с голям дебит - с експеримент митническите служители доказаха, че 5-литров съд се запълва за 45 секунди. Това означава, че за един час от фабриката в Поморие изтичат скандалните 3 600 литра нелегален алкохол!

Свидетели разказват, че на място митнически служители на всеослушание се шегували помежду си, че това не го е имало дори по време на "сухия режим" в САЩ. Не е ли това нечувана наглост, чувство за безнаказаност и невероятна арогантност, коментираха още те. 

След акцията на спецпрокуратурата в хотел "Маринела", в следствие на която и към момента с червена бюлетина се издирват собствениците му Маринела и Ветко Арабаджиеви, както и след акцията на Агенция "Митници" във Винпром Карнобат - собственост на бизнесмена Миню Стайков - дойде ли ред на недосегаемата финансова акула Петя Славова, питат се още наблюдатели.

При цялата воля на държавата и десетките предупреждения в медиите, че предстоят проверки във винпромите у нас, не беше ли логично тези, които са осъществявали подобен род дейност, поне да се опитат да я прикрият? И ако не са го направили, възниква въпросът защо?

Отговорът е ясен за мнозина - имам банки, участвам в здравеопазването, печеля обществени поръчки, държа огромен дял от хотелския бизнес в България, значима съм в застраховането, т.е. аз съм напълно недосегаема. Да, става дума за скандалната Петя Славова.

Всъщност именно това би си помислил всеки, особено след като стана ясно, че за разлика от съдбата на винпрома на Миню Стайков, който бе изцяло запечатан само заради наличието един единствен незаконен кран, при случая с винпрома на Славова резултатите са напълно различни.

В Поморие например бе запечатана само лентата, осъществявала според Агенция "Митници" контрабандна дейност, а не целият завод. Защо се случи така и къде са прокуратурата и органите на досъдебното производство в този случай? Има ли двоен стандарт и защо Стайков е в следствения арест, а Славова на свобода? Нещо повече, Петя Славова дори не е била привиквана за разпит. 

Възниква и друг въпрос, може би най-важният - кой има апетит към винаролозарския бизнес? Отговорът му може би се съдържа в същото лице, което има апетит и към бизнеса на Арабаджиеви.

Нека припомним, че столичен седмичник наскоро осветли намеренията на Петя Славова да стане новият собственик на хотел "Маринела". Нека припомним също и че именно Славова чрез банката си "Инвестбанк" бе лицето, което първоначално финансира Ветко и Маринела Арабаджиеви за покупката на хотела им в кв. Лозенец в столицата. По неизвестни за широката публика причини обаче, отношенията им рязко охладняха и Арабаджиеви рефинансираха кредита си от "Инвестбанк" в "БАКБ" - собственост на Цветелина Бориславова. Още тогава се разнесоха слухове, че Славова нямало да остави нещата така и че самите Арабаджиеви са прибегнали към рефинансиране на дълга, защото са се почувствали заплашени. 

Всъщност всички, които познават Петя Славова, знаят, че обикновено тя умее успешно да реализира плановете си. Собствената й банка, която при последната проверка едва успя да премине бариерата на "стрес-теста", изведнъж се сдоби, ей така случайно, с банка "Виктория". А случайно ли е действително това?

Тук трябва да припомним думите на бившия министър на отбраната Николай Свинаров, който в свое интервю пред медиите през 2014 година в прав текст казва следното:

"Сега всички си чешат езиците с КТБ и концентрират своето внимание предимно към Цветан Василев, а никой не пита какво се случва в „Инвестбанк”. Знаете ли, че преди около 3 години, след ревизия на БНБ, банката на Петя Славова получава указания да увеличи капитала си с 30 милиона лева за 3 месеца. Ако не го направи, законът предвижда отнемане на лиценза. Въпреки това капиталът на „Инвестбанк” не се увеличава, БНБ не предприема законовите мерки, а дава нов срок за допълнителното му увеличение, този път с 50 милиона лева. Чак тогава Петя Славова намира парите и той е запълнен. Интересното в случая е, че този капитал е с неясен произход и всичко става пред очите на БНБ."

И още нещо. Редно е да си зададем въпроса, кой друг банкер имаше толкова успешна кариера, но уви, е на път да я приключи безуспешно. Повтаря ли се отново схемата, начело на "парада" да бъдат избирани и поставяни амбициозни и алчни хора, готови да минават през всичко, за да постигнат своите цели, а след това същите тези да повтарят съдбата на подобни играчи от миналото?

ОЧАКВАЙТЕ ПЪЛНО ЖУРНАЛИСТИЧЕСКО РАЗСЛЕДВАНЕ ЗА 20-ТЕ МИЛИОНА НА БОРИСЛАВ МАНДЖУКОВ, ФИРМА "ДИГ - 94" И АФЕРИТЕ НА СЛАВОВА В ЗАСТРАХОВАТЕЛНИЯ, БАНКОВИЯ И ВИНАРСКИЯ СЕКТОР!

КРИЕ ЛИ СЕ ПЕТЯ СЛАВОВА ЗАД ОФШОРНИ ДРУЖЕСТВА И КОИ СА ТЕ? ИМА ЛИ ШЕФКАТА НА "ИНВЕСТБАНК" И БАНКА "ВИКТОРИЯ" АДВОКАТКА, КОЯТО ДВИЖИ ОФШОРНИТЕ Й АФЕРИ?

Очаквайте скоро!

NBOX.BG

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 04 Октомври 2018 13:08
  Хърсев: Българските служби са знаели за 60-те милиона евро от Венецуела

  Безлов: Трудно е да се каже какво точно САЩ считат за незаконно в цялата схема

 • Четвъртък, 04 Октомври 2018 13:08
  Софийска адвокатска кантора – връзка между банкерката Петя Славова и каптагоновия бос Цветан Цанев

  Адвокатско дружество, регистрирано в София, е най-вероятната връзка между шефката на Надзорния съвет на „Инвестбанк“ АД Петя Славова и скандалния каптагонов бос от ДС Цветан Цанев.

  Адвокат Велимир Атанасов и съдружникът му Мартин Божанов са партньори в консултанските дружества „Бърд Консултинг“, „Холк Консултинг“ и „ИБ-Консултинг 1“, показва справка в Търговския регистър.

  Именно тези дружества с управител Мартин Божанов са и основните консултанти на „Инвестбанк” и лично на собственичката Петя Славова. Нещо повече, тези компании са най-доверените съветници на Славова, представлявайки банката по най-важните дела, а именно наказателното дело, по което бяха осъдени бившият изпълнителен директор на банката Владимир Владимиров и счетоводителят Петър Маринов.

  Същите адвокати представляваха „Инвестбанк” във връзка със скандалния случай ДИГ-94. Нека припомним, че през 2015 година банката бе осъдена на втора инстанция да плати 1,19 млн. лева на фирмата „Диг-94” ЕООД, като съдия изпълнител бе направил запор за сумата.

  Тогава обаче „Инвестбанк” оспори запора и обжалва решението във Върховния съд. БНБ с писма до съдия изпълнителя също оспори запора, като от Централната банка написаха, че изпълнението на съдебното решение ще нанесе „увреда” на „Инвестбанк” (като че ли тя е над съда и трябва да й се опрости).

  И точно в този момент на съпротива срещу изплащането на дължимата сума, се оказва, че „Инвестбанк” вече е изплатила на неизвестния никому (освен на полицията) събирач на железа, регистриран за кражби – Васил Колев от кв. „Модерно предградие”. Оказа се, че Колев се е бил регистрирал с фалшиви документи като съуправител на едноличната фирмата „ДИГ-94” ЕООД. Той дори е бил вписан от Агенцията по вписвания на 13 август 2015, като още същия ден е постигнал споразумение с банката и тя му е открила сметка в свой клон в центъра на София, като му е изплатила на каса в брой над 1 милион лева.

  И тук стигаме до най-интересното. Оказва се, че същата кантора представлява не друг, а скандалния каптагонов бос от бившата Държавна сигурност Цветан Цанев по две дела по описа на СГП. Става дума за прокурорски преписки с номера 46322/2013 и 3961/2014 година. И двете дела са по сигнал във връзка с извършена измама, като те са подадени именно от въпросните адвокати надлежно упълномощени от самия Димитрийка Андреева, която пък в същото време е член на Надзорния съвет на „Инвестбанк“. От друга страна пък се оказва, че лично Цветан Цанев персонално е дал обяснения пред органите на досъдебното производство, че именно той е измамен в лицето на неговото дружество „Петро Алианс АГ“, регистрирано в кантон Цуг в Швейцария.

  Всъщност, от горното се разбира основно фактът, че между шефката на „Инвестбанк“ Петя Славова и международния аферист Цветан Цанев има повече от пряка връзка, част от която може би са Велимир Атанасов и неговият съдружник Мартин Божанов. Този факт става още по-любопитен, допълнен от упоритите твърдения, че именно Цанев е един от скритите акционери в банката на Петя Славова. Твърди се, че „топла връзка“ на Цанев в управлението на финансовата институция е самата Димитрийка Андреева, която пък, както вече стана ясно, е член на Надзорния съвет на банката.

  Към всичко това трябва да добавим и настойчивите твърдения, че Мартин Божанов минава за един от най-доверените хора на собственичката на „Инвестбанк“ Петя Славова.

  източник: bgregioni.com

 • Четвъртък, 04 Октомври 2018 13:08
  Ще борим контрабандата на горива с 24-часово видеонаблюдение

  Бойко Борисов демонстрира онлайн борбата с контрабандата на гориво

Оставете коментар