Неделя, 16 Декември 2018
Четвъртък, 04 Октомври 2018 13:08

Падна ли и Петя Славова в капана? Историите с контрабанда отдавна не са чужди на финансовата акула от "Инвестбанк"

Имаме ли нов рекордьор с цели 9 нерегистрирани крана? При направен експеримент на място стана ясно, че от тези кранове за 1 час излизат 3 600 литра алкохол без акциз.

Девет нерегистрирани крана за източване на алкохол и междинни продукти са открити във Винпром Поморие, обяви вчера зам.-директорът на Агенция "Митници" Юлиан Мирков. Съоръженията веднага бяха запечатани. Предприятието се казва "Черноморско злато", в чийто надзор е собственичката на "Инвестбанк" Петя Славова.

Нека припомним, че в данъчен склад, находящ се в град Поморие, след проверка на Агенция "Митници" вчера бе установено наличието на 9 крана, монтирани върху дестилационни съоръжения. Крановете са поставени без одобрението на митническите органи, не се пломбирани и на съответните точки не са монтирани измервателни уреди. През крановете е установено, че изтича готова продукция - алкохол. Някои от тях са с голям дебит - с експеримент митническите служители доказаха, че 5-литров съд се запълва за 45 секунди. Това означава, че за един час от фабриката в Поморие изтичат скандалните 3 600 литра нелегален алкохол!

Свидетели разказват, че на място митнически служители на всеослушание се шегували помежду си, че това не го е имало дори по време на "сухия режим" в САЩ. Не е ли това нечувана наглост, чувство за безнаказаност и невероятна арогантност, коментираха още те. 

След акцията на спецпрокуратурата в хотел "Маринела", в следствие на която и към момента с червена бюлетина се издирват собствениците му Маринела и Ветко Арабаджиеви, както и след акцията на Агенция "Митници" във Винпром Карнобат - собственост на бизнесмена Миню Стайков - дойде ли ред на недосегаемата финансова акула Петя Славова, питат се още наблюдатели.

При цялата воля на държавата и десетките предупреждения в медиите, че предстоят проверки във винпромите у нас, не беше ли логично тези, които са осъществявали подобен род дейност, поне да се опитат да я прикрият? И ако не са го направили, възниква въпросът защо?

Отговорът е ясен за мнозина - имам банки, участвам в здравеопазването, печеля обществени поръчки, държа огромен дял от хотелския бизнес в България, значима съм в застраховането, т.е. аз съм напълно недосегаема. Да, става дума за скандалната Петя Славова.

Всъщност именно това би си помислил всеки, особено след като стана ясно, че за разлика от съдбата на винпрома на Миню Стайков, който бе изцяло запечатан само заради наличието един единствен незаконен кран, при случая с винпрома на Славова резултатите са напълно различни.

В Поморие например бе запечатана само лентата, осъществявала според Агенция "Митници" контрабандна дейност, а не целият завод. Защо се случи така и къде са прокуратурата и органите на досъдебното производство в този случай? Има ли двоен стандарт и защо Стайков е в следствения арест, а Славова на свобода? Нещо повече, Петя Славова дори не е била привиквана за разпит. 

Възниква и друг въпрос, може би най-важният - кой има апетит към винаролозарския бизнес? Отговорът му може би се съдържа в същото лице, което има апетит и към бизнеса на Арабаджиеви.

Нека припомним, че столичен седмичник наскоро осветли намеренията на Петя Славова да стане новият собственик на хотел "Маринела". Нека припомним също и че именно Славова чрез банката си "Инвестбанк" бе лицето, което първоначално финансира Ветко и Маринела Арабаджиеви за покупката на хотела им в кв. Лозенец в столицата. По неизвестни за широката публика причини обаче, отношенията им рязко охладняха и Арабаджиеви рефинансираха кредита си от "Инвестбанк" в "БАКБ" - собственост на Цветелина Бориславова. Още тогава се разнесоха слухове, че Славова нямало да остави нещата така и че самите Арабаджиеви са прибегнали към рефинансиране на дълга, защото са се почувствали заплашени. 

Всъщност всички, които познават Петя Славова, знаят, че обикновено тя умее успешно да реализира плановете си. Собствената й банка, която при последната проверка едва успя да премине бариерата на "стрес-теста", изведнъж се сдоби, ей така случайно, с банка "Виктория". А случайно ли е действително това?

Тук трябва да припомним думите на бившия министър на отбраната Николай Свинаров, който в свое интервю пред медиите през 2014 година в прав текст казва следното:

"Сега всички си чешат езиците с КТБ и концентрират своето внимание предимно към Цветан Василев, а никой не пита какво се случва в „Инвестбанк”. Знаете ли, че преди около 3 години, след ревизия на БНБ, банката на Петя Славова получава указания да увеличи капитала си с 30 милиона лева за 3 месеца. Ако не го направи, законът предвижда отнемане на лиценза. Въпреки това капиталът на „Инвестбанк” не се увеличава, БНБ не предприема законовите мерки, а дава нов срок за допълнителното му увеличение, този път с 50 милиона лева. Чак тогава Петя Славова намира парите и той е запълнен. Интересното в случая е, че този капитал е с неясен произход и всичко става пред очите на БНБ."

И още нещо. Редно е да си зададем въпроса, кой друг банкер имаше толкова успешна кариера, но уви, е на път да я приключи безуспешно. Повтаря ли се отново схемата, начело на "парада" да бъдат избирани и поставяни амбициозни и алчни хора, готови да минават през всичко, за да постигнат своите цели, а след това същите тези да повтарят съдбата на подобни играчи от миналото?

ОЧАКВАЙТЕ ПЪЛНО ЖУРНАЛИСТИЧЕСКО РАЗСЛЕДВАНЕ ЗА 20-ТЕ МИЛИОНА НА БОРИСЛАВ МАНДЖУКОВ, ФИРМА "ДИГ - 94" И АФЕРИТЕ НА СЛАВОВА В ЗАСТРАХОВАТЕЛНИЯ, БАНКОВИЯ И ВИНАРСКИЯ СЕКТОР!

КРИЕ ЛИ СЕ ПЕТЯ СЛАВОВА ЗАД ОФШОРНИ ДРУЖЕСТВА И КОИ СА ТЕ? ИМА ЛИ ШЕФКАТА НА "ИНВЕСТБАНК" И БАНКА "ВИКТОРИЯ" АДВОКАТКА, КОЯТО ДВИЖИ ОФШОРНИТЕ Й АФЕРИ?

Очаквайте скоро!

NBOX.BG

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 04 Октомври 2018 13:08
  Подкараха и Петя Славова! Агенция “Митници” влезе в завода на банкерката в Поморие

  Ще последва ли шефката на Инвестбанк Миню Стайков в спецсъда?

  Неочаквана проверка прави Агенция "Митници" във винзавода на банкерката Петя Славова. Изненадващото нахлуване на властите е като в завода на Миню Стайков Винпром "Карнобат" преди седмица.

  Това разкриват работници и служители на „Черноморско злато” в Поморие. Те са алармирали, че вероятно ги очаква същата съдба като тази на колегите от Карнобат, съобщава "Флагман".

  Рано тази сутрин служители от оперативното звено на Агенция Митници от София са показали заповед, че трябва да влязат и да направят цялостна проверка на мощностите.

  По непотвърдена информация са открити нарушения около 16 крана, но в каква връзка са те с винопроизводството и плащането на данъци – не е ясно.

  „Има някакъв натиск върху винопроизводителите от Бургаска област, защо не притискат собственици на подобни предприятия в други части на България”, питат се поморийци, анализирайки съдбата на конкурентите си от Карнобат, които бяха запечатани в пика на гроздобера преди седмица и благодарение на съда не бе унищожена още по-голяма част от суровината им.

  Подозренията са, че е вход мръсна поръчка за отстраняването на директора на Митница Бургас Валери Стефанов, който, вероятно, не е удобен на определен кръг с особена власт в държавата.

  Винпром „Черноморско злато” в Поморие е собственост на Феста холдинг. Има две производствени бази, основната е край Поморие, а другата – в Каблешково. Произвеждат вино, ракия и винено бренди.

 • Четвъртък, 04 Октомври 2018 13:08
  Скандал! Връщат в митницата осъден на 7 години за контрабандни цигари!

  Кюстендилският митничар Георги Владимиров-Фози отново се е върнал в системата на бял кон. Това потвърдиха пред BIG5 бивши служители в митниците.

  Фози беше Началник на митнически пункт "Олтоманци", където отново работи от няколко месеца. За завръщането му е помогнал депутатът Кирил Калфин от ГЕРБ, разкриха наши източници.
  Владимиров се връща на работа в системата след като Върховният административен съд отмени като незаконосъобразна заповедта на директора на Агенция „Митници”, с която Фози бе освободен от длъжността „началник на митнически пункт” с ранг V старши в Регионална митническа дирекция София. Това е четвъртото връщане на митническия шеф след решение на съда заради незаконосъобразно уволнение, припомнят от системата.
  През 2012 г. Владимиров беше част от т.нар. "цигарено дело" и беше осъден на 7 години затвор за 22 млн. къса контрабандни цигари. Магистратите се съгласиха с тезата, че той нееднократно е улеснявал Борислав Манджуков за пратките на късовете. От няколко месеца обаче той отново е в системата. BIG5 потърси Фози, който обеща да разговаря с наш репортер, но така и не вдигна повече телефона си.

 • Четвъртък, 04 Октомври 2018 13:08
  Бирмата и Брендо – ученици на Тотко Поршето в контрабандата на цигари. Младен Мутафчийски – идеен гуру на „проекта“ продължаващ вече 30 години. Бащата на кандидат министъра на транспорта Димитър Манолев – основно звено в схемата.

  Лидия Станоева, бивша съпруга на Евлоги Станоев – Бирмата и майка на Георги Станоев – Малката Бирма, е била арестувана във връзка със спецакцията на прокуратурата в бившия ресторант „Кошарите”, съобщиха родни медии вчера.

  Лидия Станоева, известна още като Лидка Скалата, е задържана за 24 часа по Закона за МВР, гласи официалната информация. Нека припомним, че вчера спецпрокуратурата претърси фирмени офиси по разследване на организирана престъпна група за производство на цигари и пране на пари. Освен Лидка друго основно име в разследването е това на Евлоги Станоев – Бирмата.

  Кои са Бирмата и Лидка Скалата?

Оставете коментар