Сряда, 26 Юни 2019
Петък, 05 Октомври 2018 14:47

Арестуваха 8 души от две онкологични болници за злоупотреба с лекарства

Специализираната прокуратура и ГДБОП проверяват данни за извършвани злоупотреби с лекарства за болни от рак

Осем души са задържани при проверките на Специализираната прокуратура и ГДБОП в две специализирани болници за онкологично лечение.

В четвъртък от прокуратурата съобщиха, че предмет на проверките са данни за извършвани злоупотреби с медикаменти за лечение на раково болни. Проверява се документация, доставки, наличности и приложения на скъпо струващи лекарства за терапия и профилактика.

Едно от лечебните заведения е "Йоан Павел" в столицата, а другото е "Свети Мина" в Благоевград. Разследващите са започнали проверката по сигнал за злоупотреби с медикаменти за раковоболни пациенти.

Към момента има задържани 8 лица, които са съпричастни, предстои да видим към колко от тях ще бъдат повдигнати обвинения, съобщи вътрешният министър Младен Маринов.

 

Извършват се действия по неутрализирането на организирана престъпна група, която е извършвала престъпления с лекарства, уточни Маринов. Той отказа да даде повече подробности с аргумента, че така може да се попречи на разследването и увери, че когато работата на разследващите приключи, ще бъде дадена подробна информация, съобщи Нова ТВ.

БНР съобщи, че по непотвърдена информация, петима лекари от болницата "Йоан Павел", сред които и управителя ѝ д-р Небесна Бояджиева, са отведени за разпит заради съмнения за схеми, според които на определени пациенти са изписвани едни онколекарства, а са прилагани други.

Проверката в "Свети Мина" започнала след получена оперативна информация. Имало конкретни съмнения за злоупотреби и източване на лекарства от болничното заведение. Възможните варианти за това са три – чрез водене на мними онкоболни, за които се изписват лекарства, след което се продават; чрез манипулиране на лекарствените дози и чрез вливания на физиологични разтвори, като скъпите медикаменти се спестяват, посочва БНР.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар