Неделя, 16 Декември 2018
Петък, 05 Октомври 2018 14:47

Арестуваха 8 души от две онкологични болници за злоупотреба с лекарства

Специализираната прокуратура и ГДБОП проверяват данни за извършвани злоупотреби с лекарства за болни от рак

Осем души са задържани при проверките на Специализираната прокуратура и ГДБОП в две специализирани болници за онкологично лечение.

В четвъртък от прокуратурата съобщиха, че предмет на проверките са данни за извършвани злоупотреби с медикаменти за лечение на раково болни. Проверява се документация, доставки, наличности и приложения на скъпо струващи лекарства за терапия и профилактика.

Едно от лечебните заведения е "Йоан Павел" в столицата, а другото е "Свети Мина" в Благоевград. Разследващите са започнали проверката по сигнал за злоупотреби с медикаменти за раковоболни пациенти.

Към момента има задържани 8 лица, които са съпричастни, предстои да видим към колко от тях ще бъдат повдигнати обвинения, съобщи вътрешният министър Младен Маринов.

 

Извършват се действия по неутрализирането на организирана престъпна група, която е извършвала престъпления с лекарства, уточни Маринов. Той отказа да даде повече подробности с аргумента, че така може да се попречи на разследването и увери, че когато работата на разследващите приключи, ще бъде дадена подробна информация, съобщи Нова ТВ.

БНР съобщи, че по непотвърдена информация, петима лекари от болницата "Йоан Павел", сред които и управителя ѝ д-р Небесна Бояджиева, са отведени за разпит заради съмнения за схеми, според които на определени пациенти са изписвани едни онколекарства, а са прилагани други.

Проверката в "Свети Мина" започнала след получена оперативна информация. Имало конкретни съмнения за злоупотреби и източване на лекарства от болничното заведение. Възможните варианти за това са три – чрез водене на мними онкоболни, за които се изписват лекарства, след което се продават; чрез манипулиране на лекарствените дози и чрез вливания на физиологични разтвори, като скъпите медикаменти се спестяват, посочва БНР.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 05 Октомври 2018 14:47
  Броят на арестуваните „жълти жилетки” достигна 1726 души

  Тръмп даде рецепта как френските власти да се справят с протестите

 • Петък, 05 Октомври 2018 14:47
  Кръв по улиците на Париж! "Жълтите жилетки" в сблъсък с полицията

  Еманюел Макрон заяви, че властите разбират загрижеността на хората, но няма да променят курса. Арестувани са над 100 души

 • Петък, 05 Октомври 2018 14:47
  Корнелия Нинова: Обединихме се болниците да не са търговски дружества

  Д-р Станимир Хасърджиев: Настоящият здравен модел е изчерпан. Предложената от министър Ананиев реформа не става

  „С Националната пациентска организация се обединихме около нашето предложение – в здравеопазването да няма търговия, лечебните заведения да не са търговски дружества и ако искат да ползват обществен ресурс, да бъдат пререгистрирани по Закона за лечебните заведения. Тези, които искат да останат търговски дружества, може да се намери частен механизъм за финансиране”.

  Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след среща с ръководството на организация.  Тя обясни, че по време на срещата са обсъдени много въпроси – като по част от тях е постигнато съгласие, съобщиха от пресцентъра на БСП.

  "Единодушни сме и по отношение на намаляването на ДДС за лекарствата, като начин за намаляване на цената за крайния потребител. Имаме висока степен на съгласие за регионално разпределение на здравната система", каза тя и допълни, че става въпрос за предложението на левицата за създаване на регионални структури.

  Корнелия Нинова подчерта, че левицата е срещнала подкрепа и по отношение на заплащането на лекарския труд - да се намери начин за реално остойностяване на труда на лекарите и да се намери механизъм да се определят заплатите според квалификацията, опита и други критерии. "Обща е и тревогата ни, че от досегашния модел, като чели най-много страдат пациентите. Именно тях трябва поставим в центъра на вниманието, когато обсъждаме новите реформи, така че те да бъдат хората, които ще получат достъп до здравеопазване, което е качествено и бързо", каза още Корнелия Нинова. 
  Тя бе категорична, че не може да товариш работниците с нова задължителна застраховка, а правителството да не плаща за администрацията, децата и пенсионерите, каквото е изискването на закона сега.

  "Настоящият здравен модел е изчерпан и не функционира по начина, по който очакваме. Предложената от министър Ананиев реформа не става". Това каза председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. Той добави, че  този модел е причина за всички изкривявания в здравната система - раздутата болнична помощ в големите градове, неравенствата по регионите и това, че за да оцелее една болница, трябва да прави повече търговия, отколкото медицина.

  "В  това отношение имаме пълно единомислие и считаме, че здравеопазването се нуждае от нов обществен и политически консенсус, нов обществен договор и дългосрочна визия за следващите 20 години", коментира той. 

  Хасърджиев добави, че този договор трябва да гарантира няколко неща в системата.

  "На първо място тя трябва да бъде солидарна и всички, които са здрави и работят, трябва да плащат своите осигуровки, съразмерно с доходите си, за да могат, когато се разболеят, да получат необходимото лечение. Искаме българският гражданин да бъде лекуван по европейските правила, максимално бързо и качествено, а  не да минава от болница в болница и от пътека в пътека", отбеляза председателят на Националната пациентска организация. 

Оставете коментар