Вторник, 23 Октомври 2018
Петък, 05 Октомври 2018 14:47

Арестуваха 8 души от две онкологични болници за злоупотреба с лекарства

Специализираната прокуратура и ГДБОП проверяват данни за извършвани злоупотреби с лекарства за болни от рак

Осем души са задържани при проверките на Специализираната прокуратура и ГДБОП в две специализирани болници за онкологично лечение.

В четвъртък от прокуратурата съобщиха, че предмет на проверките са данни за извършвани злоупотреби с медикаменти за лечение на раково болни. Проверява се документация, доставки, наличности и приложения на скъпо струващи лекарства за терапия и профилактика.

Едно от лечебните заведения е "Йоан Павел" в столицата, а другото е "Свети Мина" в Благоевград. Разследващите са започнали проверката по сигнал за злоупотреби с медикаменти за раковоболни пациенти.

Към момента има задържани 8 лица, които са съпричастни, предстои да видим към колко от тях ще бъдат повдигнати обвинения, съобщи вътрешният министър Младен Маринов.

 

Извършват се действия по неутрализирането на организирана престъпна група, която е извършвала престъпления с лекарства, уточни Маринов. Той отказа да даде повече подробности с аргумента, че така може да се попречи на разследването и увери, че когато работата на разследващите приключи, ще бъде дадена подробна информация, съобщи Нова ТВ.

БНР съобщи, че по непотвърдена информация, петима лекари от болницата "Йоан Павел", сред които и управителя ѝ д-р Небесна Бояджиева, са отведени за разпит заради съмнения за схеми, според които на определени пациенти са изписвани едни онколекарства, а са прилагани други.

Проверката в "Свети Мина" започнала след получена оперативна информация. Имало конкретни съмнения за злоупотреби и източване на лекарства от болничното заведение. Възможните варианти за това са три – чрез водене на мними онкоболни, за които се изписват лекарства, след което се продават; чрез манипулиране на лекарствените дози и чрез вливания на физиологични разтвори, като скъпите медикаменти се спестяват, посочва БНР.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 05 Октомври 2018 14:47
  Корнелия Нинова: Обединихме се болниците да не са търговски дружества

  Д-р Станимир Хасърджиев: Настоящият здравен модел е изчерпан. Предложената от министър Ананиев реформа не става

  „С Националната пациентска организация се обединихме около нашето предложение – в здравеопазването да няма търговия, лечебните заведения да не са търговски дружества и ако искат да ползват обществен ресурс, да бъдат пререгистрирани по Закона за лечебните заведения. Тези, които искат да останат търговски дружества, може да се намери частен механизъм за финансиране”.

  Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след среща с ръководството на организация.  Тя обясни, че по време на срещата са обсъдени много въпроси – като по част от тях е постигнато съгласие, съобщиха от пресцентъра на БСП.

  "Единодушни сме и по отношение на намаляването на ДДС за лекарствата, като начин за намаляване на цената за крайния потребител. Имаме висока степен на съгласие за регионално разпределение на здравната система", каза тя и допълни, че става въпрос за предложението на левицата за създаване на регионални структури.

  Корнелия Нинова подчерта, че левицата е срещнала подкрепа и по отношение на заплащането на лекарския труд - да се намери начин за реално остойностяване на труда на лекарите и да се намери механизъм да се определят заплатите според квалификацията, опита и други критерии. "Обща е и тревогата ни, че от досегашния модел, като чели най-много страдат пациентите. Именно тях трябва поставим в центъра на вниманието, когато обсъждаме новите реформи, така че те да бъдат хората, които ще получат достъп до здравеопазване, което е качествено и бързо", каза още Корнелия Нинова. 
  Тя бе категорична, че не може да товариш работниците с нова задължителна застраховка, а правителството да не плаща за администрацията, децата и пенсионерите, каквото е изискването на закона сега.

  "Настоящият здравен модел е изчерпан и не функционира по начина, по който очакваме. Предложената от министър Ананиев реформа не става". Това каза председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. Той добави, че  този модел е причина за всички изкривявания в здравната система - раздутата болнична помощ в големите градове, неравенствата по регионите и това, че за да оцелее една болница, трябва да прави повече търговия, отколкото медицина.

  "В  това отношение имаме пълно единомислие и считаме, че здравеопазването се нуждае от нов обществен и политически консенсус, нов обществен договор и дългосрочна визия за следващите 20 години", коментира той. 

  Хасърджиев добави, че този договор трябва да гарантира няколко неща в системата.

  "На първо място тя трябва да бъде солидарна и всички, които са здрави и работят, трябва да плащат своите осигуровки, съразмерно с доходите си, за да могат, когато се разболеят, да получат необходимото лечение. Искаме българският гражданин да бъде лекуван по европейските правила, максимално бързо и качествено, а  не да минава от болница в болница и от пътека в пътека", отбеляза председателят на Националната пациентска организация. 

 • Петък, 05 Октомври 2018 14:47
  Задържаха антично злато за милиони евро, служител на ДАНС замесен в иманярската схема

  Антиките имат изключително висока стойност. Акцията е проведена в Симеоновград по време на продажба на артефактите на поставени лица

  Антично злато за милиони евро са открити и иззети при специализирана акция на ГДБОП и ДАНС.

  Тя е проведена в понеделник в Симеоновград, по време на опит за продажба на арефактите на подставени лица. Седем души са задържани за търговия с  движими културни исторически ценности. Четирима са с повдигнати обвинения.

  Сред тях има и дългогодишен служител на ДАНС. А находката представлява  културна ценност с изключително голяма стойност. Откритите вещи са от четвърти век пр.хр. и включват 2 гривни, 1 торква и 1 венец, като сделката е била за 2 млн. евро само за венеца. Тепърва ще се разследва дали търговецът разполага с още такива предмети и къде се намират. Ще се изяснява и от къде придобитата находка.

  Повдигнати са обвинения на четири лица за участие в организирана престъпна група за търговия на културно-исторически ценности. Това стана ясно по време на брифинг в Специализирания наказателен съд по повод неутрализиране на организирана престъпна група за държане и незаконна търговия на културно-исторически ценности.

  „Касае се за организирана престъпна група, занимаваща се с търговия на културно-исторически ценности. Има изготвени експертни справки на намерените вещи, които сочат, че те представляват културно-историческа ценност. Това е антично злато“, заяви прокурор Гешев. По думите му от изготвените експертни справки и извършено лабораторно изследване на тези предмети няма съмнение, че те са автентични.

  „От събраните доказателства няма основание да се съмняваме, че обектите са автентични. Те ще бъдат предадени на Националния археологически институт. Лицата са задържани в момент на сделка“, добави той. 

  От думите на прокурор Гешев стана ясно, че задържаните правили опити да изнесат златото в Турция. В схемата е замесен и служител на ДАНС. 

  Сийка Милева, което е един от наблюдаващите прокурори по случая заяви, че са обвинени четири лица, като този следобед предстои да се гледат техните мерки за неотклонение. По думите ѝ прокуратурата ще иска задържане под стража и за четиримата.

  В понеделник се стигна до задържане на 7 лица при опит за сделка с културно-исторически ценности, на 4 са им повдигнати обвинения, обобщи директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов. 

  Източник: Канал 3, снимка: МВР

 • Петък, 05 Октомври 2018 14:47
  Хиляди медицински сестри излизат на протест, разказаха потресаващи факти за изчезващата професия в България

  Медицинските сестри, фелдшери, лаборанти и рехабилитатори излизат на протест на професионалния си празник. Те са недоволни от заплащането, което получават. Минималните им заплати започват от обидните 300 евро. Исканията им не са за оставка на министър Ананиев, а само да има поне един здравен шеф в кабинета, който да изкара мандата си, за да не се започва всеки път всичко от начало и в крайна сметка да няма реформи. 

Оставете коментар