Четвъртък, 18 Юли 2019
Понеделник, 08 Октомври 2018 08:49

България е в световните медии за убийството на журналист! У нас е удобно лудите да са виновни за тежките престъпления!?

Вестта за бруталното убийство на журналистката Виктория от Русе за кратко време заля социалните медии и влезе във водещите новини на световните медии.

Все още не може да се каже дали убийството е свързано с работата на Маринова, дали в него има личен мотив или престъплението е извършено по съвсем различни подбуди. Това казва българската полиция към момента, съобщава Би Би Си в материала си за жестокото убийство.

Британската медия изброява и убийствата на журналисти тази година - това на Маринова е третото в Европейския съюз за последната година и четвъртото от началото на 2017 година досега. Медията напомня, че България е на последно място по свобода на медиите в ЕС, според "Репортери без граници".

 В. "Гардиън"  и Politico също съобщават за убийството като уточняват, че последният материал на журналистката е свързан с корупция при усвояването на европейски фондове.

Докато европейските медии сравняват убийството на Виктория Маринова с това на руската журналистка Анна Политковская, правителството все още не може да каже дали то е свързано с работата ѝ като журналист. И премиерът, и вътрешният министър обаче уверяват, че по случая работят най-добрите криминалисти и че скоро усилията им ще дадат резултат.

Реакциите в социалните медии са десетки. Ето някои от тях:

"Мето министърът внушава нещо за пациенти на психоклиниката, те май можело, според него, да са били убили журналистката Виктория. Колко удобно! Както е известно, психопациентите, особено шизофрениците, лесно правят каквито искаш признания.

Мето министърът казва, че психоклиниката била близо. Какъв аргумент само! А тя не е близо! Както се вижда на картата: повече от 2 километра. Мето министре, по-близо е Месокомбинатът, това ражда ли умозаключения в Мето главата ти? Близостта или отдалечеността са аргумент и доказателство само за Мето полицията!

Луди, клошари, цигани, самоубили се персони, шестгодишни деца и т.н. – това не са хората, към които трябва да се насочи Мето разследването! Всички българи до един знаем къде трябва да ги намерите! Там търсете, тъпанари! Ама пак няма да намерите нищо!" 

Петър Иванов, "Афера"

Академик Иванов е русенец и има пълното право, пише по повод публикувания по-горе текст на сайта „Афера” евродепутатът Николай Бареков във фейсбук. „Все пак лудницата била на цели 2 километра от намерения труп на горкото момиче. Това, което разбирам от приятели и колеги е, че чужденец, възможно мигрант, да е убиецът. Каквото и да е - дивак е. Стига повече търпимост към безхаберието на лоената ни държава! Странно е защо от три дни се е умълчало местното дебело момче, вицепремиер по сигурността, не по културата все пак”, пита евродепутатът.

Председателят на ЕНП в ЕП Манфред Вебер и председател на групата на Алианса на либералите и демократите за Европа в ЕП Ги Верхофстат изказаха притесненията си в Туитър и посъветваха българските власти за пълно разследване.

Журналистката Соня Колтуклиева също реагира остро в социалните мрежи:

„Часове преди бруталното изнасилване и убийството на журналистката Виктория Маринова със Сашо Диков разговаряхме в предаването му по Евроком за разделението на журналистите в България на миропомазани и преследвани. От едната страна са лакеите на властта, слугинажът от свинските медии, от другата страна сме ние: Огнян Стефанов, Димитър Стоянов, Сашо Диков, Люба Кулезич, Борис Ангелов, Атанас Арнаудов, “19 минути”, “Сега”, ”Биволь”, Веселина Томова, Стоян Тончев, закритата телевизия BIT ... и неколцина още, които сме преследвани и атакувани от НАПаджийско-следствено-прокурорската хунта, от изпълнителите на мокрите поръчки на Пеевски-Цацаров-Борисов-Горанов. 

Сред тези, които не се страхуваха да казват истината, беше русенската журналистка Виктория Маринова. 

Последното ѝ предаване е за аферата Джи Пи Гейт и разследването, открило злоупотреби с европейски фондове. Същата GP Group, заради която арестуваха журналист от Биволь и румънския му колега, същата GP Group, която разсипва столичната улица “Граф Игнатиев”.

След обаждане на продуцента Халваджиян премиерът Борисов разпореди чак от Ню Йорк бърза намеса за издирване на “побойниците” на “бития” репортер от “Господарите на ефира”, прокуратурата моментално се задейства, двама пазачи бяха арестувани. 
В Русе е изнасилена и жестоко убита 30-годишната журналистка Виктория Маринова. Съобщения за смъртта й се появяват 24-часа след смъртта й. 
За нея няма височайша грижа и светкавична реакция на прокуратурата!

Мир на душата ти, Виктория...”

Асоциацията на европейските журналисти - България настоява за ефективно разследване и за бързо изправяне пред правосъдието на отговорните за това брутално престъпление и призовава да не бъде изключвана предварително нито една възможна версия за убийството, включително и тази за причини, свързани с работата на жертвата. В същото време, преди да има конкретни и доказани факти, е недопустимо да се спекулира дали инцидентът има отношение към темата за свободата на изразяване в България."

Днес, от 18:30 ч. на пл. „Света Неделя” в София, се организира Бдение в памет на жестоко убитата журналистка Виктория Маринова. Организаторите на събитието съобщават:

"Търпението приключи!!!
Виктория Маринова, разследващ журналист, майка на първокласничка, нечия съпруга, дъщеря и близък приятел беше брутално изнасилена, обезобразена и убита в Русе.
Последния брой от предаването ѝ "Детектор", излъчвано по русенската TVN, беше посветено на скандалът ДжиПи/ГеПи Гейт.
Побързаха да кажат, че убийството й няма нищо общо работата ѝ, сигурно ще намерят и нужния "клошар" да поеме вината!
Но ние отказваме да приемем тази смърт за случайна. Тя просто е последния (а вероятно само поредния) случай на насилие и репресии срещу журналисти в разпадащата ни се държава. 
Журналисти, които отказват да се впишат в подблейващото стадо дръжки на микрофони, посветило кариерите си на услуги към властта. Виктория не беше от тях!
В понеделник, в 18:30, елате пред църквата "Св. Неделя" да запалим по свещ в нейна памет и да напомним, че има още живи и непримирими граждани и журналисти и ако ще действат все по този начин, бързо ще си намерят майстора!
Нека скръбта ви се превърне в гняв, забравете различията!"

Снимка на БОЕЦ - България Обединена с Една Цел.

на снимката: убитата журналистка Виктория Маринова с тениска "Системата ни убива"

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар