Петък, 19 Октомври 2018
Понеделник, 08 Октомври 2018 08:49

България е в световните медии за убийството на журналист! У нас е удобно лудите да са виновни за тежките престъпления!?

Вестта за бруталното убийство на журналистката Виктория от Русе за кратко време заля социалните медии и влезе във водещите новини на световните медии.

Все още не може да се каже дали убийството е свързано с работата на Маринова, дали в него има личен мотив или престъплението е извършено по съвсем различни подбуди. Това казва българската полиция към момента, съобщава Би Би Си в материала си за жестокото убийство.

Британската медия изброява и убийствата на журналисти тази година - това на Маринова е третото в Европейския съюз за последната година и четвъртото от началото на 2017 година досега. Медията напомня, че България е на последно място по свобода на медиите в ЕС, според "Репортери без граници".

 В. "Гардиън"  и Politico също съобщават за убийството като уточняват, че последният материал на журналистката е свързан с корупция при усвояването на европейски фондове.

Докато европейските медии сравняват убийството на Виктория Маринова с това на руската журналистка Анна Политковская, правителството все още не може да каже дали то е свързано с работата ѝ като журналист. И премиерът, и вътрешният министър обаче уверяват, че по случая работят най-добрите криминалисти и че скоро усилията им ще дадат резултат.

Реакциите в социалните медии са десетки. Ето някои от тях:

"Мето министърът внушава нещо за пациенти на психоклиниката, те май можело, според него, да са били убили журналистката Виктория. Колко удобно! Както е известно, психопациентите, особено шизофрениците, лесно правят каквито искаш признания.

Мето министърът казва, че психоклиниката била близо. Какъв аргумент само! А тя не е близо! Както се вижда на картата: повече от 2 километра. Мето министре, по-близо е Месокомбинатът, това ражда ли умозаключения в Мето главата ти? Близостта или отдалечеността са аргумент и доказателство само за Мето полицията!

Луди, клошари, цигани, самоубили се персони, шестгодишни деца и т.н. – това не са хората, към които трябва да се насочи Мето разследването! Всички българи до един знаем къде трябва да ги намерите! Там търсете, тъпанари! Ама пак няма да намерите нищо!" 

Петър Иванов, "Афера"

Академик Иванов е русенец и има пълното право, пише по повод публикувания по-горе текст на сайта „Афера” евродепутатът Николай Бареков във фейсбук. „Все пак лудницата била на цели 2 километра от намерения труп на горкото момиче. Това, което разбирам от приятели и колеги е, че чужденец, възможно мигрант, да е убиецът. Каквото и да е - дивак е. Стига повече търпимост към безхаберието на лоената ни държава! Странно е защо от три дни се е умълчало местното дебело момче, вицепремиер по сигурността, не по културата все пак”, пита евродепутатът.

Председателят на ЕНП в ЕП Манфред Вебер и председател на групата на Алианса на либералите и демократите за Европа в ЕП Ги Верхофстат изказаха притесненията си в Туитър и посъветваха българските власти за пълно разследване.

Журналистката Соня Колтуклиева също реагира остро в социалните мрежи:

„Часове преди бруталното изнасилване и убийството на журналистката Виктория Маринова със Сашо Диков разговаряхме в предаването му по Евроком за разделението на журналистите в България на миропомазани и преследвани. От едната страна са лакеите на властта, слугинажът от свинските медии, от другата страна сме ние: Огнян Стефанов, Димитър Стоянов, Сашо Диков, Люба Кулезич, Борис Ангелов, Атанас Арнаудов, “19 минути”, “Сега”, ”Биволь”, Веселина Томова, Стоян Тончев, закритата телевизия BIT ... и неколцина още, които сме преследвани и атакувани от НАПаджийско-следствено-прокурорската хунта, от изпълнителите на мокрите поръчки на Пеевски-Цацаров-Борисов-Горанов. 

Сред тези, които не се страхуваха да казват истината, беше русенската журналистка Виктория Маринова. 

Последното ѝ предаване е за аферата Джи Пи Гейт и разследването, открило злоупотреби с европейски фондове. Същата GP Group, заради която арестуваха журналист от Биволь и румънския му колега, същата GP Group, която разсипва столичната улица “Граф Игнатиев”.

След обаждане на продуцента Халваджиян премиерът Борисов разпореди чак от Ню Йорк бърза намеса за издирване на “побойниците” на “бития” репортер от “Господарите на ефира”, прокуратурата моментално се задейства, двама пазачи бяха арестувани. 
В Русе е изнасилена и жестоко убита 30-годишната журналистка Виктория Маринова. Съобщения за смъртта й се появяват 24-часа след смъртта й. 
За нея няма височайша грижа и светкавична реакция на прокуратурата!

Мир на душата ти, Виктория...”

Асоциацията на европейските журналисти - България настоява за ефективно разследване и за бързо изправяне пред правосъдието на отговорните за това брутално престъпление и призовава да не бъде изключвана предварително нито една възможна версия за убийството, включително и тази за причини, свързани с работата на жертвата. В същото време, преди да има конкретни и доказани факти, е недопустимо да се спекулира дали инцидентът има отношение към темата за свободата на изразяване в България."

Днес, от 18:30 ч. на пл. „Света Неделя” в София, се организира Бдение в памет на жестоко убитата журналистка Виктория Маринова. Организаторите на събитието съобщават:

"Търпението приключи!!!
Виктория Маринова, разследващ журналист, майка на първокласничка, нечия съпруга, дъщеря и близък приятел беше брутално изнасилена, обезобразена и убита в Русе.
Последния брой от предаването ѝ "Детектор", излъчвано по русенската TVN, беше посветено на скандалът ДжиПи/ГеПи Гейт.
Побързаха да кажат, че убийството й няма нищо общо работата ѝ, сигурно ще намерят и нужния "клошар" да поеме вината!
Но ние отказваме да приемем тази смърт за случайна. Тя просто е последния (а вероятно само поредния) случай на насилие и репресии срещу журналисти в разпадащата ни се държава. 
Журналисти, които отказват да се впишат в подблейващото стадо дръжки на микрофони, посветило кариерите си на услуги към властта. Виктория не беше от тях!
В понеделник, в 18:30, елате пред църквата "Св. Неделя" да запалим по свещ в нейна памет и да напомним, че има още живи и непримирими граждани и журналисти и ако ще действат все по този начин, бързо ще си намерят майстора!
Нека скръбта ви се превърне в гняв, забравете различията!"

Снимка на БОЕЦ - България Обединена с Една Цел.

на снимката: убитата журналистка Виктория Маринова с тениска "Системата ни убива"

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 08 Октомври 2018 08:49
  Анна Цолова проговори: напуснала е окончателно Нова ТВ

  След месеци мълчание, Анна Цолова съобщава, че няма да прави ново предаване по Нова. Журналистката е напуснала медията още през февруари, става ясно от интервю за сп. „Жената днес“.

  Цолова бе свалена от ефира на Нова, където водеше заедно с Виктор Николаев сутрешния блок „Здравей, България“, през септември миналата година. Обяснението бе, че подготвя ново „лайфстайл“ предаване. Предаването не започна, а продължителното мълчание за отсъствието на журналистката подхранваше слуха, че е отстранена заради неудобни въпроси.

  „Миналото лято, в един особен момент телевизията ми предложи да започна подготовка за ново предаване извън новините и актуалната журналистика. Защо предаването не е в ефир? Не мога да отговоря на този въпрос. Мога само да кажа, че последните телевизионни проучвания показваха високо зрителско одобрение и доверие към мен и работата ми. През февруари, по мое желание, прекратих трудовия си договор с Нова“, казва Цолова пред списанието.

  Журналистката споделя, че действително готвела телевизионен проект, различен от публицистиката, и обмисляла да напусне активната журналистика. „Не бях планирала момента, в който това се случи“.

  Запитана кой е избрал този момент, Цолова отговаря лаконично: „Въпросът не е към мен“.

  Мълчанието си около напускането на „Здравей, България“ бившата водеща обяснява така: „

  Мълчанието понякога казва повече от всички думи. За мен това е минало. Журналистът трябва да говори основно чрез работата си и по-малко за работата си. Това правех и аз. Като журналист съм говорила всеки ден и съм била честна със зрителите до последния си ефир. Защото така я разбирам професията – да слугуваш на фактите, а не на друго. Другото не се нарича журналистика. През последната година чух безкрайно много пъти израза „Липсваш на екрана“. Казват ми го и познати, и непознати хора. Благодаря им от сърце. Днес обаче имам други планове за професионалното си развитие. Не виждам бъдещето си в новините и публицистиката“.

  Цолова твърди, че не се е поддала на натиск. „Когато съм виждала смисъл, не съм имала никакъв страх да плувам в бурни води. Не съм се приемала за остър журналист. Затова бях учудена, че нормални и задължителни въпроси, се приемат за смелост, героизъм и острота. Задавала съм въпроси, според съвестта си и според стандартите, на които смятам, че трябва да отговаря един журналист”, споделя тя.

  В момента журналистката се занимава с обучения под наслов „Говори, за да те видят“.

  Цялото интервю на Анна Цолова в сп. „Жената днес“

 • Понеделник, 08 Октомври 2018 08:49
  Горкият зрител е омаломощен, объркан и със сигурност затъпял

  "Силата да бъдеш информиран" в няколко стъпки (методично упътване):

  1. Съобщаваш в централната емисия, че двама осветители от операта са надраскали мемориала в Хирошима. Репортажът е с включване на директора на операта. 

  2. Опровергаваш първоначалната информация. Надрасканата стена няма общо с мемориала и се намира на известно разстояние от него. Включваш отново директора на операта, който пък говори за "хибридни новини", но това е отделен въпрос. 

  3. Държиш в напрежение горкия зрител кога немските власти ще върнат заподозрян в изнасилване и убийство. 

  4. Репортер на тв пътува с въпросния заподозрян в самолета, а после в безсмислен разговор в сутрешния блок обяснява накъде е гледал въпросният арестант, дали е бил кротък или не. 

  5. През цялото това време си вярваш, че описаното по-горе е журналистика. И си изпълнил дълга си да информираш безпристрастно с всички гледни точки без да подвеждаш. 

  И паралелно с това мастит водещ от друга тв информира в девет без пет, че от България е зарзаватчията, който макар и дребен собственик, опънал транспарант "Пролетарий от всички страни, съединявайте се".

  Последното граничи с психопатологията, но горкият зрител, както вече се вижда, вече е трениран, а също омаломощен, объркан и със сигурност затъпял.

  Силвия Томова, фейсбук

 • Понеделник, 08 Октомври 2018 08:49
  С редовен полет от Франкфурт беше докаран Северин Красимиров

  Предстоят ДНК и психиатрични експертизи

  С редовен полет от Франкфурт беше докаран Северин Красимиров, заподозрян за убийството на журналистката Виктория Маринова.

  От летището със съдебна охрана той ще бъде откаран в следствения арест в Русе.

  На 21-годишния мъж трябва да бъдат повдигнати вече лично двете обвинения, които обяви на пресконференцията в МС главният прокурор - за изнасилване и за умишлено убийство по особено мъчителен за Виктория начин. Това задължително трябва да стане в присъствието на адвокат - специално упълномощен от Красимиров или близките му, или служебно назначен. 

  Той даде показания пред съда в германския град Целе, в които заяви, че на 6 октомври е ударил Виктория, но не е искал да я убие, като категорично отрече да я е изнасилвал. Северин обаче трябва да бъде разпитан и от българските разследващи органи.

  Трябва да бъдат назначени допълнителни експертизи, сред които особено важната - психиатрична. Негови близки казаха, че е умствено изостанал и че е приемал медикаменти. Експертите трябва да установят точно какво е състоянието му и може ли той да носи наказателна отговорност.

  Такова изследване може да назначи и Русенският окръжен съд, пред който Северин Красимиров трябва да бъде изправен до 72 часа след искането на прокуратура да бъде оставен за постоянно в ареста. 

  Той ще пътува с граждански полет. Пътуването именно с граждански полет е обичайна процедура, включително и по финансови причинни, стана ясно от думите на правосъдния министър Цецка Цачева. Тя увери обаче, че са предприети мерки и че пътниците в самия полет няма да се чувстват застрашени. С ескорт отново на съдебна охрана Северин ще бъде откаран в ареста в Русе, където той ще бъде настанен в килия с 4 кв.м и самостоятелен санитарен възел, в което  България увери германските власти, преди да допуснат екстрадицията му.

  Правосъдният министър се обяви за внимателен анализ преди да се пристъпи към ревизия на т. нар. "съкратена съдебна процедура", която беше коментирана около тежкото убийство в Русе. Тя води до редуциране на наказанието за тежки престъпления, нейното мнение, е че тази възможност трябва да остане, като се даде право на съда да прави преценка колко да намали наказанието, отчитайки самото престъпление.

  “Винаги може да се потърси по-добро решение, но аз съм "за" съкратеното производство. Мисля, че анализът ще покаже ползата от прилагането на подобна процедура до момента. Действително практиката показва, че има изключително тежки, изключително възмущаващи обществото като цяло престъпление и не е невъзможно да се предвидят някакви хипотези за изключение от този институт“, коментира Цачева. 

  Източник: БНР

Оставете коментар