Неделя, 16 Юни 2019
Сряда, 10 Октомври 2018 09:48

ДНК на задържания в Германия Северин съвпада на 100% с ДНК по жертвата. Работи се по всички версии

Повдигнати са обвинения за изнасилване и предумишлено убийство, извършени по изключително брутален начин.

21-годишният Северин Красимиров е задържан в Германия като предполагаем извършител на убийството на журналистката Виктория Маринова. Това каза на брифинг заедно с премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров в Министерски съвет вътрешният министър Младен Маринов.

Министър Младенов припомни, че на 6 октомври в 14:27 часа е подаден сигнал за намерения труп на Виктория Маринов при крайбрежната алея в Русе.

„До момента не се изключва нито една версия за убийството - от личния живот до професионалната й дейност. Започната е проверка на всички факти и обстоятелства”, увери Маринов.

Той съобщи, че е изготвен е списък на лица от криминалния контингент, извършен е оглед, назначени са съответните експертизи, извършени са множество разпити.

„В хода на работа стигнахме до лице, което снощи късно бе задържано от немската полиция, следствие на наше искане. Задържан е Северин Красимиров, роден през 1997 г. в Русе. Има криминална регистрация за кражба на цветни метали. Иззети са веществени доказателства, свързващи лицето с убийството. Има наличие на ДНК материал върху дрехите му от жертвата и него. Има негов ДНК материал и върху жертвата“, каза още вътрешният министър.

Маринов още веднъж подчерта, че работата  на разследващите продължава по всички версии.

Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че на Северин Красимиров са повдигнати задочно обвинения в две престъпления. Той уточни, че до този етап не може да се твърди, че убийството е свързано с професионалната й дейност.

Цацаров благодари на всички прокурори, съдии,  криминалисти психолози и полиция на Федерална полиция Германия за пълното съдействие, което са оказали вчера. По думите му за кратък период от 6 часа са извършени множество действия по разследването, с целия ресурс на МВР са събрани множество доказателства, които в крайна сметка до настоящия момент водят до извода за виновност на лицето.

Сотир Цацаров обясни, че на Северин са повдигнати задочно обвинения в две престъпления:

„Първото от тях е изнасилване, съвкупление с лице от женски пол, като е принудил това със сила и довел до безпомощно състояние. Изнасилването е особено тежък случай, като предвиденото от Закона наказание е лишаване от свобода от 10-20 г.

Второто обвинение е за умишлено убийство, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен начин за жертвата, обясни още главният прокурор.

По думите му за това престъпление Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор, или доживотен затвор без замяна.

„С оглед установения факт, че лицето е напуснало страната на 7 октомври 2018г. в 14:02 часа през ГКПП „Дунав мост“ и установеното впоследствие негово местоположение, са задействани всички механизми на Международната правна помощ", обясни Цацаров. Той каза, че не се изключва каквато и да е версия по разследването, но до този етап не може да се твърди, че убийството е свързано с професионалната дейност на Виктория Маринова.

Според главния прокурор убийството е спонтанно нападение с цел сексуално посегателство, извършено по изключително брутално, което показва и тежки характерови отклонения на извършителя. Нанесени са изключително тежки травми, а преди това убиецът е употребил големи количества алкохол.

Премиерът Бойко Борисов изказа специална благодарност на Института по психология за проведената работа, както и на Института по криминалистика, на който обеща допълнителни средства за закупуване на по-нова техника за анализи.

„Бяха необходими повече от 24 часа при сегашната методология, за да извадим ДНК-то. Искам да се обърна към вас, като разследващи журналисти и натиска, който бе приложен към държавните органи през тези няколко дни. Въпреки че в неделя ви помолих да изчакате няколко дни, знаете че всяко прибързано изговаряне от прокуратурата, МВР или от мен, когато съм подложен под натиск, може да предизвика укриване на вещи, извършител и днес нямаше какво да си говорим“, заяви Борисов.

Борисов още повече се възмути от онези българи, които по негови думи сами били очернили България. „Три дни чета чудовищни неща от сини и червени – пишат до Брюксел. Нима това не се случва в други държави?”, изригна Борисов и допълни, че са ни „разсипали от туитове в Брюксел”. „Ще имаме сериозен разговор с ЕНП, когато отида там”, намекна той за предстоящите си разговори.

„Ще предоставим цялата ДНК информация, която имаме“, поясни Бойко Борисов и добави, че в реално време Красимиров той е менил адресите си на територията на три провинции в Германия.

„С нищо не сме заслужили като държава така да бъдем охулени, всички са работили не на 100, а на хиляда процента”, каза Борисов и отново се обърна директно към медиите: „Вие не сте четвърта, а първата власт в момента. Такава свобода на писане и говорене по всяка тема е факт.”

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар