Четвъртък, 22 Август 2019
Четвъртък, 11 Октомври 2018 14:08

Северин Красимиров – пиян, надрусан, със съучастници и самопризнания според роднини. Възможно ли е да получи по-малка присъда? Джамбазки отново заговори за смъртно наказание, а Ченалова се усъмни във фактите

Майката на обвинения за убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова заяви от Германия пред камерата на Нова ТВ, че Северин Красимиров е признал вината си. Днес се гледа делото му за връщане в България. 

Северин разказал пред майка си, че бил пиян и надрусан, след като е бил на рожден ден. Тя иска да бъде съден в Германия и да лежи в техен затвор, защото смята, че в България ще го убият. 

„Той призна, че го е направил на пияна глава, бил е надрусан. Каза ми, че не помни нищо. Започна да плаче пред мен. Той не е такъв човек”, разказа Надежда Красимирова. 

Тя каза още, че синът й е с умствена изостаналост. Взимал е и хапчета, но тя спряла да му ги дава. Освен него, майката има още седем деца. 

Лелята на Северин пък разказва, че той е имал съучастници. „Имало е още двама души, така разбрах. На майка си каза само, че е изнасилил момичето”. 

След престъплението Северин се прибрал в къщата на леля си. Тя и жена му видели, че дрехите му са покрити с кръв и кал. „Видях кръв и се уплаших. Каза, че е ударил едно момче. После разбрах от новините”, разказа жената на Северин.

Жената на Северин и леля му го посъветвали да замине за Германия при майка си. Напуснал страната през „Дунав мост” в неделя следобед. А след като пристигнал в Германия в квартала се разчуло защо е избягал. Именно хора от  „Селеметя” помогнали на полицията да установи къде точно в Германия се намира Северин.

Лелята и жената на Северин са били в ареста на русенската полиция за 24 часа и са  разпитани. Сред задържаните е и вторият баща на младия мъж. 

Все още не е ясно кога Северин ще бъде екстрадиран в България. Окръжен съд в Долна Саксония ще реши това в рамките на днешния ден. Процедурата по екстрадиране може да отнеме от 2 седмици до 40 дни. Това коментираха германските власти след ареста.

Напомняме, че 21-годишният Северин Красимиров беше арестуван във вторник вечерта в Германия. Именно върху него падат подозренията на разследващите, че е убиецът на журналистката Виктория Маринова.

Според разследващите в деня на убийството Северин се прибирал от купон с много алкохол. Минал през парка, край който Виктория тичала. Има свидетели, има и кадри от камери, на които е запечатано предполагаемото бягство след убийството.

Според главния прокурор Сотир Цацаров, на лице е пълно съответствие между ДНК профила на извършителя, който е установен върху жертвата, с дрехи в дома му. „След процедура пред германски съд, следва привеждане тук, повдигане и предявяване на обвинение. Едното е за изнасилване. Особено тежък случай, за който наказанието е между 10 и 20 години.  За обвинението за умишлено убийство – 15-20 години или доживотен затвор”, заяви вчера на нарочен брифинг Цацаров.

Според адвоката и бивш следовател Людмил Рангелов, Северин най-вероятно може да получи 30 години затвор.

„Самите разпоредби по Европейската заповед за арест задължават българският съд 20 години, след като е започнал да изтърпява наказанието, задължително да преразгледа неговото положение”, поясни Людмил Рангелов.

Той смята, че е извършил престъплението сам, а не със съучастници, както казва лелята.

„Примитивният човек не мисли така, както ние. Той действа по животински инстинкт, за да удовлетвори в случая един свой нагон. Страхът от наказание и възмездие идва по-късно и той се стреми да го избегне. Преди извършването на деянието тази мисъл не го занимава”, коментира следователят пред Нова ТВ.

По-рано днес еврудепутатът Ангел Джамбазки повдигна отново въпроса за смъртното наказание. В ефира на радио „Фокус” той заяви, че справедливото възмездие за жестоки престъпления като убийството на Виктория, е смъртна присъда. Според него самопризнанията на Северин могат да доведат до намаляване на присъдата.

 „Народните представители от ВМРО внесоха в НС за пореден път предложение, когато става дума за такива зверски, чудовищни престъпления от общ характер срещу личността, да не може да се прилага съкратеното следствие. Например, ако предполагаемият извършител е виновен и съдът го докаже, да не може да направи самопризнание и да получи 10-15-годишна присъда и на 30 години да е на улицата. В момента съдът е длъжен да се съобрази, ако извършителят направи самопризнания може да поиска съкратено следствие и може да получи присъда под максималната. Мисля, че в обществото ни има пълно единодушие, че такъв човек не трябва да бъде на свобода. В случая първо трябва да се раздаде справедливото възмездие, второ – да се отправи ясен сигнал към всеки подобен човек и да се защити обществото. Това са трите функции на наказанието – справедливост, превъзпитание и защита“, обясни Ангел Джамбазки.

Бившият съдия от Софийския градски съд Румяна Ченалова се усъмни в някои от фактите, изнесени за арестувания в Германия Северин/Селяйдин. Едното от разминаванията според нея е, че се „скрил в храстите и изчаквал жертва /по Маринов/, но пък престъплението е спонтанно /по Цацаров/. Така чакал до обяд”.

Работата по случая не е приключила. Доказването на вината остава в ръцете на разследващите, а след като Северин бъде върнат в България, ще започне съдебният процес срещу него.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар