Вторник, 20 Ноември 2018
Петък, 19 Октомври 2018 12:15

Здравната реформа – бурните дебати по вота на недоверие не решиха проблемите!

ДПС подкрепи вота на недоверие, внесен от БСП. В Деня на лекаря управляващото мнозинство не видя слабости в здравеопазването, обвини опозицията, че иска вот на недоверие заради намерения.

Сред бурни дебати мина обсъждането на третия вот на недоверие към кабинета „Борисов“ 3 на тема „Здравеопазване”. Той беше внесен в парламента в началото на седмицата - на 15 октомври, понеделник, а гласуването ще се проведе в сряда идната седмица.

Мотивите за вота бяха разделени на три части от вносителите от БСП: състоянието на здравеопазването, предложенията за реформа на управляващите и алтернативата на левицата в сектора.

Причините за искането на вота на недоверие – катастрофалното състояние в сектор здравеопазване, невъзможност на стотици български граждани да се лекуват поради липса на достъп до лекар или липса на средства за лечение; стотици хиляди изрядни платци на здравни осигуровки трябва да доплащат, което се противоконституционно; лекарствата се изнасят извън България, а населението е принудено да ги купува от други държави; държавата не внася системно вноските на децата, пенсионерите и държавните служители, а в същото време Министерството на здравеопазването предлага реформа, която се крепи единствено на увеличаване на вноските чрез допълнителното здравно осигуряване. Към всичко това левицата прибавя и факта, че правителството не е върнало близо милиард и половина лева, отнети от всички здравни застраховки от хората и ги прехвърлило в общия бюджет, въпреки решението на Конституционния съд.

„Чашата преля” с предложените от Кирил Ананиев допълнителни 12 лв. на месец за задължителна здравна застраховка, залегнали в подготвяната от правителството здравна реформа.

Още при внасянето на вота на недоверие от БСП ясно заявиха, че си дават сметка, че със 79 гласа от 240 няма как да бутнат кабинета, но според левицата е важно чрез внесения вот да се подчертае, че наистина състоянието в здравеопазването е катастрофално, а мерките на правителството не решават проблемите, а водят единствено до събиране на повече средства от и без друго все по-обедняващите българи.

БСП:

 „Искаме оставката на кабинета – за 10 години докараха здравеопазването до там, че думите „достъпност“ и „безплатност“, се заменят с „връзки“ и с „пари“. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на днешните разисквания по вота.

Преди дебата Нинова честити професионалния празник на лекарите. „Пожелаваме им да бъдат здрави, да имат сили, да продължат да помагат и да лекуват българския народ. Призоваваме ги да бъдат активни участници в разговорите и във вземането на решението за бъдещето на здравната система“, каза Нинова.

 „БСП за България“ искаме оставка на правителството на Бойко Борисов за погрома на здравеопазването в България. Вотът на недоверие е за последните две години от управлението, но Борисов управлява България в последните десет. За тези десет години той смени 9 министри, почти по министър на година и 8 управители на НЗОК. Резултатът днес е следният: парите за здравеопазване в този период се увеличават непрекъснато и днес достигат 9 млрд. лв. 4 млрд. лв., уважаеми българи, плащате от джоба си т.е. нарушено е вашето основно, гарантирано от Конституцията право за безплатно здравеопазване. Плащате за избор на екип, за медицински изделия, за консумативи над масата и под масата. В резултат на това управление здравеопазването вече не гарантира достъпност, както е по Конституцията - 80% от болниците са в три големи града“, заяви още Нинова и даде пример, че една родилка трябва да пътува от Свищов до Велико Търново

„Общинските болници фалират, те дължат около 500 млн. лв. Пред затваряне са болниците във Враца, Ловеч, Видин, Стара Загора, Чирпан, Нова Загора, Девин и други, но до тях и в дворовете на областните болници изникват печеливши частни структури“, допълни Нинова. „Уважаеми управляващи, за 10 години докарахте системата до там, че „достъпност“ и „безплатност“ трябва да замените с „връзки“ и с „пари“, ако нямаш едно от двете или и двете едновременно, си обречен“, заяви лидерът на БСП. Тя посочи, че БСП иска оставката на кабинета и заради лекарствената политика.

„Естествено, че има и други възможности за развитие на здравеопазването - алтернатива има и ние от „БСП за България“ я предлагаме. Поставяме си за основна цел да върнем държавата в управлението, регулацията и контрола на здравеопазването в България и да гарантираме на всеки достъп до здравеопазване", заяви тя. Нинова изброи още за здравно неосигурените гарантират пакет от медицински услуги и премахване на търговския статут на държавните лечебни заведения и замяната им с принципно нов. „Детайлно остойностяване на всички медицински дейности и на труда на медицинските специалисти и изграждане на национална здравна система на регионален принцип“, допълни Нинова. „Искаме ви оставката и за това, че принудени от такава система, лекарите бягат от България, напускат, а положението с медицинските сестри е направо катастрофално. За това, че липсва всякаква профилактика, която да предотврати тежките заболявания. За това, че изоставихте проблемите в спешната помощ, забавихте ключови процедури като регионална здравна инфраструктура“, каза Нинова. По думите й сигурно мнозина от управляващите не знаят, че Министерство на здравеопазването вече не плаща фонд работна заплата в 34 лечебни заведения, поради което този персонал се съкращава.

„Системата убива буквално. През последните 9 години тази система си има име и това е Бойко Борисов”, заяви зам.-председателят на ПГ на БСП Антон Кутев в разискванията по вота на недоверие. „За 9 години управление на ГЕРБ, са се сменили 9 министри“, посочи той. „Няма да е почтено да насочим вота срещу последния министър, за това вотът е срещу ГЕРБ. Няма как БСП да ви е виновно за тези 9 години - вие носите отговорността“, се обърна Антон Кутев към ГЕРБ. „Вече година и половина не се правят белодробни трансплантации“, изтъкна той и уточни, че има 8 жертви, които са били в списъка за трансплантации. „8 жертви са повод за искане на оставка, а и за търсене на наказателна отговорност“, каза още Антон Кутев.

ГЕРБ:

Председателят на Здравна комисия и депутат от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова по време на разискванията по вота на недоверие обвини опозицията в политическа интерпретация на проблемите. Сектор „Здравеопазване“ се нуждае от надпартиен консенсус. Според д-р Дариткова критиките и предложената алтернатива от страна на БСП не са конструктивни. На практика тя не отговори пряко на поставените от левицата проблеми, а направи отчет на здравния сектор.

Д-р Дариткова заяви, че нормативната история на незаплащането от страна на държавата на пълния размер на здравната вноска за деца, пенсионери и държавни служители датира от 1998 г.

„Спешната помощ в годините наистина среща сериозна подкрепа от Министерство на здравеопазването“, каза д-р Дариткова и посочи, че осигурените финансови средства за 2015 г. са 140 млн. лв, за 2016 г. – 153 млн. лв, а за 2017 г. парите са били 162 млн. лв. „Механизмите на заплащане на дейността наистина са променени, защото трябва да бъде обвързано с това, което извършват спешните отделения, а не да се плащат фиксирани заплати. Няма отлив на работещи от спешните приемни отделения, допълни д-р Дариткова.

Тя уточни, че са реализирани два проекта за инвестиции в регионална инфраструктура в подкрепа на развитието на системата за спешна медицинска помощ. „Вече има обявен и реализиран търг за закупуване на линейки. Започна тръжната процедура по отношение на инфраструктурните проекти“, посочи д-р Дариткова и обърна внимание, че 163 млн. ще отидат за нуждите на Спешна помощ.

Александър Иванов от ГЕРБ пък обвини правителството на Орешарски за състоянието на здравеопазването и подчерта, че не правителството е основният длъжник на здравната система. „Ако имахте успешни здравноосигурителни модели, да ги бяхте въвели по време на правителството на Пламен Орешарски“, коментира той. „25 лева е вноската за пенсионер през 2016 година, 26 лева е през 2017 година, 27 лева е през 2018 година. Моля, когато пишете мотивите си или някой ви помага, да се осланяте на действителни данни“, обърна се Александър Иванов към БСП.

Цветан Цветанов саркастично благодари на БСП, че за първи път в парламентарната история са внесли вот на недоверие за намерения. „Обсъждането продължава, още нямаме решение на Министерския съвет за моделите на здравеопазване“, обяви той. „Вотът на недоверие е единственият системен подход на БСП за политически послания. Те никога обаче не са давали алтернатива или решения на въпросите, които вълнуват гражданите, а ГЕРБ и коалиционното правителство решават проблеми“, заяви Цветан Цветанов. „Единственото, което беше смислено в дебата, беше изказването на проф. Михайлов от БСП, че преди него нямало нищо смислено казано, а именно мотивите за вота на недоверие“, коментира той.

ДПС:

Ще подкрепим вота на недоверие не заради нереализираните модели, които тепърва ще се коментират, а заради безвремието в здравеопазването. Това каза заместник-председателят на Народното събрание и депутат от ПГ на ДПС д-р Нигяр Джафер.  Ще подкрепим този вот заради индикаторите, които ни поставят на най-непрестижните места. България има най-високата смъртност в ЕС“, посочи д-р Джафер.

Д-р Джафер заяви, че ДПС ще подкрепи този вот и заради фалита на общинските болници. Тя попита дали освен за смирение и покаяние по време на дебата ще се говори за решение на проблемите. Д-р Джафер заяви, че се върви след събитията в здравеопазването. По думите й днес България има еврокомисар по дигитализацията, но няма електронно здравеопазване. Във връзка с гласуването против на иновативните лекарства за онкоболните, д-р Джафер зави, че те са го направили 6 пъти. "Седмият път с декрет от премиера гласувахте "за" и тържествено обявихте, че благодарение на вас се постига консенсус. Смятам, че изначално вашето разбиране е грешно как да се търси консенсус", заяви още д-р Дафер. По думите й с фалшив диалог няма да се стигне до решение. Според нея не опозицията, а ГЕРБ е сътворила вотовете на недоверие.

„ГЕРБ управлява 10 години – достатъчно време да види проблемите в здравеопазването и да ги коригира. Загубихте време заради заблуди и грешки, които допуснахте или заради некомпетентност и незнание, или заради такива, които бяха престъпни“, се обърна тя към ГЕРБ.

Бившият социален министър Хасан Адемов акцентира върху това, че управляващите залагат години наред на една и съща мантра - че с наливането на повече пари ще решат проблемите.

„Това, което правите, е да увеличавате финансовия ресурс - с по 300-400 млн., но няма контрол”, добави Адемов и даде пример за абсурда, до който води безспирното наливане на повече пари - средствата за здраве се увеличили в пъти, но вместо това смъртността скочила с 15%. Адемов изтъкна, че е нужна демонополизация на Здравната каса и конкуренция.

Мнистърът на здравеопазването:

Министър Кирил Ананиев отхвърли твърдението на Корнелия Нинова, че не е разговарял с никого за моделите за здравеопазване при изготвянето на моделите за здравна реформа. „Корнелия Нинова не може да прави срещи с 2-3 организации, които естествено ще възразят, защото не знаят какво ще предложим. След това да излиза и да представя нещата така, както са били вътре в залата“, посочи той. „После се налага тези организации да излизат след това да казват, че не са казвали това на срещите. Това е нечестно“, заяви министърът.

„Преди 11 месеца и 9 дни, когато НС ме избра за министър казах, че здравеопазването няма цвят. Обещах през цялото време да работя в консенсус с всички парламентарно представени партии“, каза Кирил Ананиев. „Във всичките ми разговори имаше само две организации, които категорично се противопоставиха на моделите - пациентските и синдикатите. Всички останали организации казаха, че това е добро начало и дебатът трябва да продължи“, изтъкна министърът.

Дебатите по вота за недоверие в здравната реформа приключи без консенсус между управляващи и опозиция в Народното събрание. Гласуването по вота ще се състои в сряда.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 19 Октомври 2018 12:15
  БСП иска предсрочни избори! Повече няма да се регистрира в парламента

  Всякакви нови формати на ново правителството в рамките на този парламент за нас са невъзможни, категорична е Корнелия Нинова. Според нея е парадокс уж най-социалният бюджет да предизвика социални протести и бунтове.

  Няма да крепим кворума на такова мнозинство, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на брифинг след заседание на ръководството на ПГ на БСП и Изпълнителното бюро на партията.

  Парламентарната група на социалистите няма да се регистрира, освен в определени случаи, каза Нинова. По думите й БСП ще бъде в зала само за отмяна на данъка върху старите коли, отмяна на екологичната такса за дрехи втора употреба, увеличаване на пенсиите чрез преизчисляването им, намаляването на заплатите на политиците и увеличаване на помощите за деца.

  „Това са нашите предложения, но и част от исканията на протеста, които сме внесли повече от месец. Това са единствените случаи, които ние ще бъдем там, ще се регистрираме за кворума и ще се борим за тези искания“, подчерта Нинова и поясни, че парламентът е мястото, където трябва да бъдат изпълнени тези искания.

 • Петък, 19 Октомври 2018 12:15
  Александър Симов: Всяко решение на правителството оттук нататък ще е криза

  Брифингът на Валери Симеонов беше апотеоз на цинизма, смята депутатът от левицата

  „Конструктът на правителството е счупен на ниво доверие. Всяко решение оттук нататък ще е криза. От лятото сме в такъв цикъл на обществена експлозия. Ако властта иска да обвини за всичко опозицията, нямам нищо против, това повдига моето самочувствие".  Това коментира в сутрешния блок на bTV Александър Симов от БСП.

  Според него Валери Симеонов не е взел сам решението да подаде оставка. „Когато се оттегляш по собствено решение, трябва да осъзнаеш защо се оттегляш. Неговият брифинг беше апотеоз на цинизма. Той е човек, изпълнен с реваншизъм. В Обединените патриоти текат буреносни процеси. Не мога да си представя как в парламента ще работят заедно Волен Сидеров и Валери Симеонов. Излиза въпросът за лидерството в парламентарната група. Доверието към патриотите драматично намалява и това беше един от аргументите на Волен Сидеров да поиска оставката на Красимир Каракачанов", коментира Симов.  

  „Виждаме един политик изпълнен с реваншизъм, озлобление и от сега мога да си представя какво ще е парламентарното му поведение от тук нататък”, допълни по отношение на Симеонов депутатът от БСП.

  По думите му в „Обединените патриоти” в момента текат буреносни процеси. „От тук нататък всякакви уверения, че мнозинството е стабилно и управлението знае какво прави, звучат като красиво пожелание, изпразнено от реален смисъл”, обобщи депутатът от БСП.

 • Петък, 19 Октомври 2018 12:15
  Първан Симеонов: БСП вари ГЕРБ на бавен огън и скоро да няма нови избори

  Харалан Александров: В страната има две реалности – животът и публичното говорене

  БСП предпочита да вари ГЕРБ на бавен огън и скоро да няма нови избори. Предпочитат доверието към ГЕРБ да ерозира и в един момент да падне под това към БСП. Това каза в сутрешния блок на БНТ политологът Първан Симеонов.

  За момента кабинетът е спасен, но ще има нови скандали и протести. Напоследък всичко, което се случва в страната, е в по-пряка полза за ДПС, отколкото за БСП. Видяхме удар по Патриотите и при едни евентуални следващи избори ДПС застава в идеалната ситуация – относително равни ГЕРБ и БСП, евентуално Обединените патриоти извън парламента и ДПС в ролята на балансьор, да държи всички в зависимост. Това е много неприятна политическа ситуация – менгеме за Борисов, заяви Симеонов.

  Видяхме удар по Патриотите и при едни евентуални следващи избори ДПС застава в идеалната ситуация – относително равни ГЕРБ и БСП, евентуално Обединените патриоти извън парламента и ДПС в ролята на балансьор, да държи всички в зависимост. Това е много неприятна политическа ситуация – менгеме за Борисов, коментира Симеонов.

  По думите му лидерът на НФСБ е успял да си извоюва мястото на човек, който казва това, което мисли, като някакъв вътрешен омбудсман. Той подразни едни, но много се хареса на други, смята политологът. С изказването за майките на деца с увреждания подразни всички и рязко загуби имидж. Загубиш ли общественото мнение, губиш онези, заради които се прави политиката. Оттук нататък той има шанса донякъде да поправи своя имидж, защото може да е по-свободен. Сега той може да казва и по-пиперливи неща, но е спорно доколко това е удачно, имайки предвид това, което се случи, коментира още Първан Симеонов.

  БСП и ДПС действително стоят край казанчето и се готвят да ядат. Патриотите правят всичко възможно да се самосвалят, цяло чудо е, че изкараха дотук, каза социалният антрополог Харалан Александров. Макар и късно, Валери Симеонов успя да спаси фасона си на достоен човек, който казва истината, макар и с остър език. Оставката му означава, че оттук насетне политиците ще си мерят приказките, поне в това отношение, посочи Александров.

  Валери Симеонов успя да си извоюва мястото на човек, който казва това, което мисли, като някакъв вътрешен омбудсман. Той подразни едни, но много се хареса на други. С изказването за майките на деца с увреждания подразни всички и рязко загуби имидж. Загубиш ли общественото мнение, губиш онези, заради които се прави политиката. Оттук нататък той има шанса донякъде да поправи своя имидж, защото може да е по-свободен. Сега той може да казва и по-пиперливи неща, но е спорно доколко това е удачно, имайки предвид това, което се случи, коментира Първан Симеонов.

  В страната има две реалности – животът и публичното говорене. Битката се води и в двете реалности. В първата нещата са относително спокойни. В публичното говорене нещата придобиват катастрофични измерения – има рязко популистко говорене, което показва, че нещо е възпалено в мисленето на обществеността. Улицата трябва да изпрати сигнал на политическия център, че нещо се случва. Имаме проблем и по хоризонтала, и по вертикала. Изглежда е много трудно да се състои нормалният и конструктивен разговор, заяви Харалан Александров.

Оставете коментар