Събота, 22 Февруари 2020

Събота, 20 Октомври 2018 11:21

Историческа промяна! Македония сменя имено си! Заев приема поздрави от Гърция

Решаващите гласове в полза на решението са на депутати от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, срещу които в момента се водят различни дела. Опозицията призова прокуратурата да разследва тези случаи на "извършване открит натиск на депутати".

Македонският парламент прие промени в конституцията, за да може страната да промени името си на Република Северна Македония, предадоха световните агенции. Поправките бяха одобрени с необходимото квалифицирано мнозинство от две трети - 80 от общо 120 депутати. 39 техни колеги гласуваха против.

Промяната на името на бившата югославска република бе договорено с Гърция в Преспанския договор от юни. Договорът отравя пътя на страната към НАТО и Европейския съюз.

Конституционните поправки получиха необходимото мнозинство от две трети, след като няколко депутати от националистическата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ се отклониха от нейната линия и подкрепиха конституционните поправки.

Останалите им колеги от групата на ВМРО-ДПМНЕ – най-голямата в парламента на Република Македония - бойкотираха гласуването.

Игор Янушев, генералният секретар на ВМРО-ДПМНЕ, заяви, че депутати от партията са били подложени на "политически заплахи" преди гласуването. На трима от тях според Янушев са били подложени подкупи между 250 хиляди и 2 милиона евро, съобщи АП. Заев отхвърли т ези обвинения и заплаши да заведе дело за клевета.

Решаващите гласове в полза на решението са на депутати от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, срещу които в момента се водят различни дела, отбелязва македонският портал „А1 Он“. Сред гласувалите „за“ от ВМРО-ДПМНЕ са Сашо Василевски, Елизабет Кънчевска-Милевска, Любен Арнаудов и Кръсто Муковски. Василевски, Арнаудов и Муковски са обвинени за събитията в македонския парламент от 27 април м.г. и през тази седмица тяхната мярка за домашен арест бе отменена.

Бившият министър на културата Кънчевска-Милевска също е обвиняема, но по дело за нагласяне на държавни конкурси. Владанка Авирович също е подкрепила предложението, като от изданието отбелязват, че нейният син е осъден на три години затвор, но присъдата още не е влязла сила.

Другите гласували „за“ от опозицията са Емилия Александрова, Нола Исмаиловска и Зечир Рамилович. „Против“ са гласували 39 народни представители, между които са подсъдимите Никола Груевски, Илия Димовски и Йохан Тарчуловски. Депутатът Кръсто Муковски е бил освободен от домашен арест в петък, за да може да присъства на парламентарното заседание.

Заседанието на парламента бе забавено с над 10 часа, посочва Асошиейтед прес. През това време македонският премиер социалдемократ Зоран Заев се мъчеше да си осигури подкрепата на депутати от националистическата опозиция, която бе необходима за събиране на необходимото мнозинство от две трети. В противен случай в страната щяха да бъдат свикани предсрочни избори.

Одобрените поправки в конституцията на бившата югославска република са общо четири, отбелязва ТАСС.

Първата е за добавяне на "Северна" към името на страната Република Македония.

Втората вписва държавните правни традиции в преамбюла на конституцията.

Третата предвижда "уважаване на суверенитета, териториалната цялост и политическата независимост на съседните страни".

Четвъртата поправка се отнася за грижите за културните, икономическите и социалните права на македонския народ и всички граждани на страната без граница без намеса в суверенните права на други държави и в техните вътрешни работи под каквато и да било форма.

Със силната подкрепа на западните лидери, Заев води кампания за преименуване на бившата югославска република с цел уреждане на продължаващия 27 години спор за нейното име със съседна Гърция, отбелязва АП. Това ще позволи на Р Македония да се присъедини на първо време към НАТО, а евентуално на по-късен етап - и към Европейския съюз.

Националистическата опозиция е твърдо против промяната на името и бойкотира произведения миналия месец референдум по въпроса. Огромното мнозинство от участниците в допитването подкрепиха инициативата на Заев, но не бе достигната необходимата избирателна активност от над 50 процента. Въпреки това македонският премиер пристъпи към гласуване на конституционните поправки в парламента.

Сега процесът на промяна на името на страната на Република Северна Македония трябва да започне официално в срок от две седмици, посочва АП.
Процесът обаче е дълъг и пред него остават препятствия, отбелязва Ройтерс. Ще са необходими още няколко гласувания в македонския парламент, като процедурата трябва да приключи най-късно до януари.

След като Република Македония промени официално името си, гръцкият парламент също ще трябва да одобри Преспанския договор. Министърът на отбраната Панос Каменос, лидер на националистическата партия "Независими гърци", заплаши, че по-малкият партньор в управляващата коалиция ще напусне правителството, ако споразумението бъде одобрено.

Македонският премиер Зоран Заев, гръцкият му колега Алексис Ципрас и Европейският съюз приветстваха одобряването на промяната на името на Република Македония от нейния парламент. "Днес е исторически ден за страната", каза след гласуването снощи Заев, цитиран от Ройтерс.

"Македония ще бъде част от европейското семейство, нашите мечти и визии за по-добър живот в по-добра страна ще се осъществят", добави той.

Резултатът от гласуването, който може да доведе до уреждане на продължаващия вече 27 години спор между Атина и Скопие, бе приветстван и от гръцкия премиер Алексис Ципрас, предаде Асошиейтед прес.

"Поздравления на моя приятел Зоран Заев! Вотът тази вечер е голяма крачка към нашия общ успех. Много важна крачка към мирно и проспериращо бъдеще за нашите народи!", написа Ципрас на английски в Туитър.

В туит на македонски председателят на Европейския съвет Доналд Туск също приветства резултата от гласуването като "огромна крачка към заемането на полагащото ви се място в евроатлантическата общност", предаде ДПА.

"Голям ден за демокрацията в Скопие", реагира европейският комисар за разширяването Йоханес Хан, цитиран от Ройтерс.

Хан написа в Туитър, че поздравява "всички онези, които решиха да поемат по пътя към ЕС".

Напомняме, че преди 20 дни македонците гласуваха на референдум за промяната в името. Макар че болшинството дадоха положителен вот, референдумът беше неуспешен заради ниската активност от 36% - далеч от нужните 50 на сто, за да е валиден. Подкрепата беше основно от албанското население в западната ни съседка. Резултатите не се харесаха на управляващите, макар че обявиха референдума за успешен. Затова намериха законодателни механизми – чрез гласуване на промени в Конституцията. Необходими бяха гласовете на 80 депутати. Ако не се бяха събрали гласовете, Македония беше изправена пред предсрочни избори.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар